Statuia lui Mihai Viteazul din Sfantu Gheorghe a fost vandalizata cu inscrisul "Trianon 1920" si cu steagul Ungariei FOTO

Sambata, 05 Iunie 2021, ora 21:08
9235 citiri
Statuia lui Mihai Viteazul din Sfantu Gheorghe a fost vandalizata cu inscrisul "Trianon 1920" si cu steagul Ungariei FOTO
Persoane necunoscute au profanat grupul statuar din Sfantu Gheorghe FOTO Facebook/ Mihai Tarnaveanul

Grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfantu Gheorghe, unde aproximativ 200 de persoane au sarbatorit vineri implinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon care a consfintit destramarea Imperiului austro-ungar si unirea Transilvaniei cu Romania, a fost profanat de persoane necunoscute.

Pe soclul statuii, persoane necunoscute au scris cu vopsea de culoare alba TRIANON 1920 si au desenat un steag rosu-alb-verde. Cel care a semnalat incidentul, pe pagina sa de Facebook, a fost presedintele Asociatiei "Calea Neamului" din Brasov, Mihai Tirnoveanu, care a organizat manifestarea de vineri.

"Soclul Statuii Voievodului Mihai Viteazu din Sfantu-Gheorghe profanat, vopsit cu steagul Ungariei. Probabil au lucrat noaptea, pe furis, dupa manifestarea solemna a romanilor din centrul orasului...asta e replica lor provocatoare! Solicitam organelor de ancheta sa-i gaseasca pe faptasi si Primariei sa inlature grabnic urmele jalnice ale profanarii", a scris Mihai Tirnoveanu.

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Covasna a anuntat ca a demarat cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere.

Foto: covasnamedia.ro

"La data de 5 iunie, in jurul orei 18,00, politistii din cadrul Politiei Municipiului Sfantu Gheorghe au fost sesizati cu privire la faptul ca grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfantu Gheorghe prezinta elemente vopsite si mai multe inscriptii. Politistii care s-au deplasat la fata locului au constatat ca partea din spate a soclului statuii este vopsita si inscriptionata. Totodata, stalpii ce inconjoara statuia au fost vopsiti, iar mai multe placi de marmura din partea dreapta a soclului lipsesc. Politistii au intocmit un dosar penal si continua cercetarile, sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere", au precizat, intr-un comunicat de presa, reprezentantii IPJ Covasna.

Vineri, peste 200 sute de persoane de etnie maghiara au comemorat implinirea a 101 ani de la semnarea "dictatului" de la Trianon in centrul municipiului Sfantu Gheorghe, cu cateva ore inainte ca asociatiile romanesti sa sarbatoreasca acest eveniment istoric.

Foto: covasnamedia.ro

Liderii comunitatii maghiare au afirmat, printre altele, ca ziua de 4 iunie 1920 este una dintre cele mai mari " tragedii" din istoria natiunii maghiare.

Manifestarea romanilor a inceput mai tarziu cu aproximativ o ora, cu un mars de la statuia Ostasului Roman aflat in zona Garii pana la grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfantu Gheorghe, printre participanti numarandu-se numeroase persoane din alte zone ale tarii.

Ajunsi la statuia voievodului Mihai Viteazul, aflata la mica distanta de locul in care a avut loc comemorarea, acestia au umplut piata cu steaguri tricolore, au cantat cantece patriotice si au derulat un banner pe care scria "Lasati frustrarile deoparte, Trianon este dreptate".

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 intre Puterile Aliate invingatoare in Primul Razboi Mondial si Ungaria, a marcat destramarea imperiului austro-ungar si unirea Transilvaniei cu Romania.

Eveniment Quarterly Report

Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Deputatul liberal Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanţelor, a criticat vineri, 29 septembrie, măsurile fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Acesta...
#statuie, #Mihai Viteazul, #Sfantu Gheorghe, #profanare, #Trianon , #ANI