Un deputat fara avere a sponsorizat USL si PSD cu 85.800 de lei in 2012

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 22:21

   

Un deputat fara avere a sponsorizat USL si PSD cu 85.800 de lei in 2012
Deputatul PSD Ileana Cristina Dumitrache a donat USL anul trecut 75.000 de lei in timpul campaniei electorale pentru parlamentare, precum si 10.800 de lei pentru PSD, in conditiile in care in declaratia de avere precizeaza ca nu are nicio proprietate, conturi, bunuri sau datorii.

Dumitrache a donat anul trecut USL suma de 75.000 de lei pe 16 noiembrie 2012, in timpul campaniei electorale, conform evidentelor publicate de partide in Monitorul Oficial.

Cu toate acestea, atat in declaratia de avere depusa in calitate de candidat pentru un mandat de deputat de Constanta pe 15 octombrie 2012, cat si in cea depusa in calitate de parlamentar nou ales in 18 decembrie 2012, Dumitrache nu a mentionat sa aiba conturi peste 5.000 de euro, datorii sau bunuri in proprietate.

Singura mentiune facuta in ambele declaratii de avere este aceea ca in anul fiscal incheiat, respectiv 2011, a obtinut in calitate de deputat, ales in legislatura 2008-2012, suma de 52.044 de lei, iar in sectiunea destinata sotului mentioneaza venituri de 9.978 de lei de la SC 2x1 Holding Cape Midia Shipzard SA.

De asemenea, deputatul PSD mentioneaza in declaratiile de interese, depuse la aceleasi date cu declaratiile de avere, ca detine 20 de actiuni la SC Dacia Tour SA Constanta, in valoare de 250 de lei.Totodata, Dumitrache a inregistrat o cotizatie la PSD de 10.800 de lei, in 15 mai 2012, conform datelor publicate in Monitorul Oficial.

Potrivit Legii ANI, candidatii, dar si parlamentarii, trebuie sa mentioneze in declaratiile de avere daca detin conturi sau alte forme de economisire in conditia in care valoarea cumulata a acestora depaseste 5.000 de euro. Acelasi prag este aplicat inclusiv datoriilor inregistrate de declarant.

In aceleasi timp, Legea ANI mentioneaza ca in cazul in care inspectorii de integritate constata la un demnitar o diferenta semnificativa intre averea dobandita si veniturile realizate, peste pragul de 10.000 de euro, poate cere confiscarea acesteia si totodata constatarea starii de incompatibilitate, ceea ce duce la pierderea mandatului.

Ileana Dumitrache a sustinut ca donatia de 75.000 lei catre USL "este pe deplin justificata", deoarece a realizat pana la acea data venituri de peste 55.000 lei "la care se adauga economii din anii precedenti de cca 20.000 lei". Ea a mentionat ca suma a fost donata din "contul bancar personal".

Ulterior, deputatul PSD a fost intrebat daca veniturile de anul trecut au fost realizate in calitate de deputat si daca a mai beneficiat de alte surse de finantare atat ea cat si sotul sau. "Va confirm ca veniturile mele provin de la Camera Deputatilor si din alte surse (venituri in afara functiei de baza), iar despre sotul meu vom putea discuta dupa data de 7 iulie, cand ma voi casatori dupa o lunga logodna. Intrucat observ insistenta dvs. in legatura cu aspectele materiale ale existentei mele va precizez ca logodnicul si viitorul meu sot este un important om de afaceri si mi-a asigurat si imi asigura tot sprijinul uman si material cuvenit, la fel cum a procedat si familia mea in trecut", a sustinut Dumitrache.

In mandatul 2008-2012, deputatul PSD nu a declarat alte venituri realizate, pe perioada mandatului, in afara celor obtinute in calitate de deputat.

Intrebata de ce nu a mentionat in declaratia de avere din 15 octombrie sumele economisite care s-au ridicat la 75.000 de lei si au reprezentat donatia catre USL, Dumitrache a raspuns: "Se declara conturi si depozite bancare (cont curent sau echivalente, inclusiv card, depozit bancar sau echivalente), fonduri de investitii sau echivalente (inclusiv fonduri private de pensii sau alte sisteme cu acumulare), forme echivalente de economisire si investire, ceea ce nu este cazul meu".

Mai mult, deputatul PSD a mentionat ca suma de 10.800 de lei depusa drept cotizatie la PSD in 15 mai 2012 a provenit din aceleasi surse indicate anterior, evitand sa precizeze care au fost acestea.

Intrebata in legatura cu sprijinul financiar din partea logodnicului sau, avand in vedere ca raporturile juridice fata de acesta nu sunt de sot/sotie, precum si de ce nu a mentionat beneficiile obtinute in sectiunea din declaratia de avere dedicata cadourilor sau avantajelor primite cu titlul gratuit de peste 500 de euro, deputatul PSD a raspuns: "Deoarece valoarea individuala a acestora nu a depasit valoarea mentionata de Dvs".

Totodata, in ceea ce priveste sursa financiara a cheltuielilor sale curente din 2012, avand in vedere ca donatiile realizate depasesc nivelul veniturilor obtinute conform propriilor precizari, Dumitrache a mentionat: "Ca surse am avut economiile anterioare si, evident, parintii mei. Nu inteleg de ce sustineti ca acele cheltuieli depasesc nivelul veniturilor mele deoarece nici nu am depus declaratia de avere pentru anul fiscal 2012, termenul fiind pana la 15 iunie".

Deputatul PSD a refuzat sa faca public numele viitorului sau sot, pentru care a mentionat venituri in declaratiile de avere, in conditiile in care potrivit Ghidului pentru completarea declaratiilor de avere precizarea numelui celui care a realizat venituri este obligatorie.

In cazul deputatul PSD inspectorii de integritate au sesizat, pe 1 iunie 2011, procurorii instantei supreme, pentru un posibil fals in declaratiile de avere, ANI constatand ca nu si-a declarat mai multe venituri.

Reprezentantii ANI precizau ca investigatia impotriva Cristinei Dumitrache a inceput dupa ce aceasta nu si-a depus la timp declaratiile de avere si de interese. In urma anchetei, inspectorii de integritate au descoperit ca deputatul PSD nu a trecut in declaratiile de avere depuse in anii 2008, 2009 si 2010 mai multe venituri din salarii, atat de la Camera Deputatilor cat si de la alte societati pentru care a lucrat, inainte sau dupa ce a devenit parlamentar.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2828 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
mameluc
rank 5
O alta 'SPONSORIZARE'!
Cautati-l pe sotul socialistei si veti gasi singuri explicatia:a fost MITA pentru vreo lucrare de la buget!
Asa cum a facut si fii'sa lui Voiculescu in dosarul "LOTERIA".
klaus
rank 4
Tata e Ion Dumitrache...
Ion Dumitrache se află pe locul 121 in Top 300 Capital, cu o avere estimată la aproximativ 55 milioane de euro. Afacerile pe care consilierul le derulează cuprind domenii dintre cele mai diverse, acesta detintnd nu mai putin de 12 societăti comerciale si avand in proprietate peste 370 hectare de teren agricol si 30 hectare de teren forestier in judetul Dolj.

Dumitrache patronează ziarul “Observator de Constanta", un lant de farmacii, mai multe spatii comerciale dar si Santierul Naval Midia Năvodari. Acesta detine si un pachet de actiuni la Marina&Sainst (care detine 54% din Muntenia Estival 2002), Hotelul Muntenia (două stele) fiind situat la 50 m de plajă, in statiunea Olimp.

Politica este o pasiune in familia Dumitrache, Ileana Dumitrache, fata consilierului, fiind la randul său deputat PSD de Constanta. Si ca o coincidentă nefericită, in urmă cu doar un an si aceasta a avut probleme cu ANI, constatandu-se că in declaratia de avere din 2008 “nu a mentionat veniturile din salarii la functia de bază de la angajatorul SC Eurosantis SRL, iar in cea depusă in 3 februarie 2009 nu a trecut veniturile din salarii la functia de bază de la angajatorul Camera Deputatilor, veniturile din salarii in afara functiei de bază de la angajatorul SC 2X1 Holding Cape Midia Shipyard SA-Năvodari, precum si venituri din salarii in afara functiei de bază de la angajatorul Fundatia Gaudeamus"."
Utilizator sters
NU mai suntem "t_ampiti "sa credem asa ceva...
Nici copii de la gradinita NU mai cred in astfel de tampenii...

A muncit cinstit ??

Sa umble ca banul ca a castigat cinstit ??
ORD
rank 5
O mincinoasa ca tot PSD-ul ! Si donatiile de la prieteni
....trebuiesc impozitate.
Tzatza asta a comis si o evaziune fiscala, prin nedelararea veniturilor la fisc.
Utilizator sters
Legea 18....
Daca a donat totzi banii, ea cum s-a intretzinut, din ce sponsorizari si-a platit facturile ?! Ne crede pe totzi tampitzi ?!O escroaca ce-si are locul in pushkarie.
gong
rank 5
Doamna a gasit o ,,portita'' : banii de sub saltea nu trebuie
declarati !!!

Ca pe formular zice numai de conturi bancare..:)))))))
MosGerila
rank 5
Lenutza este vinduta trup si suflet lui Ponta. Daciana stie?
Biata muncitoare proletara de la APACA!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor