Un nou proiect de lege care amputeaza legea ANI

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 19:34
6765 citiri
Un nou proiect de lege care amputeaza legea ANI
Foto: Adevarul

Un grup de parlamentari, intre care se afla si politicieni anchetati de Agentia Nationala de Integritate, ataca institutia cu un nou proiect de lege.

Cei noua alesi vor sa modifice actuala lege a ANI, care prevede ca o persoana declarata in conflict de interese sau incompatibilitate sa nu mai poata ocupa nicio functie publica timp de trei ani.

Parlamentii vor sa o modifice astfel incat cei vizati sa nu mai poata ocupa "aceeasi functie" din cadrul institutiei timp de trei ani.

Daca initiativa ajunge lege, pierderea mandatelor politicienilor declarati incompatibil se va aplica doar in cazul functiilor in care au fost gasiti vinovati. Astfel, un primar gasit incompatibil va avea restrictie doar la aceasta functie, dar va putea exercita alte demnitati, precum cele de deputat, senator sau parlamentar european.

Curtea Constitutionala a decis recent, insa, ca un demnitar declarat incompatibil nu poate exercita nicio alta functie.

Cum se justifica Nicolicea

Cei noua initiatori ai proiectului sunt de la PSD, UNPR, UDMR si PP-DD, informeaza Hotnews.

Printre cei noua se numara si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea. Pe lista initiatorilor, se mai afla Adam Luminita Pachel (verificata pentru o eventuala incompatibilitate) ; Florea Daniel; Kerekes Karoly (acuzat de conflict de interese administrativ si penal in 2011. In 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat la doi ani cu suspendare in dosarul in care este acuzat de conflict de interese) ; Marton Arpad Francisc; Mircovici Niculae (acuzat de ANI la sfarsitul anului 2013 de conflict de interese administrativ si penal. Este trimis in judecata de Parchetul de pe langa Inalta Curte sub acuzatia de conflict de interese) ; Necula Cosmin; Nica Nicolae Ciprian (potrivit surselor HotNews, ANI ii verifica averea) si Roman Victor (se afla in proces cu ANI, dupa ce a fost declarat incompatibil).

Ponta: Jumatate din primarii tarii, declarati incompatibili de ANI - trebuie gasita o solutie

Nicolicea a explicat ca initiativa parlamentarilor nu-i putea exclude pentru trei ani de la orice functie eligibila pe alesii gasiti incompatibili, deoarece Curtea Constitutionala s-ar fi opus.

El a sustinut ca nu putea sa introduca in noua initiativa legislativa interdictia de a mai ocupa orice functie publica eligibila - indiferent de institutie - in cazul alesilor gasiti in incompatibilitate. Nicolicea a adaugat ca aceste restrictii generale ar fi atras o alta decizie de neconstitutionalitate a legii, pentru ca ar fi eliminat prevederile din teza I a legii ANI, care introduc exceptarea functiilor eligibile de la interdictii.

"Daca propunerea mea era restrictiva la maximum, devenea neconstitutional articolul, pentru ca se contrazicea cu teza I, cel care prevede exceptia. Aceasta exceptie a fost introdusa de Monica Macovei", a spus Nicolicea.

Acesta a explicat ca Monica Macovei a venit cu proiectul ANI care excepta toate functiile eligibile, adica scapau toti alesii, dupa cum a sustinut el.

"Apoi Curtea Constitutioanla a declarat neconstitutionala toata legea ANI - deci scapau toti. Parlamentul a intodus restrictia de ocupare a aceleiasi functii (in care s-a constatat incompatibilitatea - n.red.), deci legea era mai asupra decat cea a lui Macovei sau decat decizia Curtii Constitutionale. Ulterior Curtea a cerut modificarea articolului 25 din legea 176/2010, in cazul deputatului Akos Mora. Curtea Constitutionala a dat posibilitatea ca articolul 25 sa fie neconstitutional, in decizia legata de parlamentarul Steluta Cataniciu (decizia CCR a fost in iunie 2014 - n.red.) ", a adaugat ministrul.

Niculae Mircovici: Nu e normal ca legea sa fie ambigua

Niculae Mircovici, un alt initiator al proiectului, a sustinut ca in timpul dezbaterilor din Parlament, initiativa legislativa de modificare a legii ANI va fi adaptata la cea mai recenta decizie a Curtii Constitutionale.

"Ca initiator, am vrut sa lamurim aceasta problema, pentru ca nu e normal ca legea sa fie ambigua si in functie de interesul politic la un moment dat, daca votezi sau nu un guvern, sa te considere sau nu ANI in conflict de interese", a afirmat Niculae Mircovici.

Sursa citata anunta ca proiectul de lege b554 a fost inregistrat la Senat pe 2 octombrie si ca pe 19 noiembrie a fost trimis la Consiliul Legislativ si Guvern pentru punct de vedere. Pe 24 noiembrie Nicolicea a solicitat un punct de vedere de la ANI, cu precizand ca este "foarte foarte urgent".

Surse Hotnews sustin ca ANI a raspuns intr-o adresa ca propunerea legislativa "urmareste diminuarea pana la eliminare a sanctiunilor ce decurg din incalcarea regimului conflictelor de interese si incompatibilitatilor in asa fel incat persoana in cauza sa nu mai poate ocupa aceeasi functie eligibila care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar sa poata ocupa orice alta functie".

Mai mult, ANI sustine ca propunerea legislativa afecteaza grav capabilitatea institutiei "de a duce la indeplinire angajamentele asumate de Romania in cadrul MCV".

Agentia arata ca in decizia 418/ 2014, Curtea Constitutionala a stabilit ca "plecand de la premisa ca intentia legiuitorului a fost aceea de a sanctiona persoanele cu privire la care s-a constatat incalcarea regimului juridic privind incompatibilitatile sau conflictul de interese, fara a face vreo diferenta intre tipul functiilor elective detinute, Curtea constata ca atribuirea pentru sintagma 'aceeasi functie' a intelesului unic de functia care a generat starea de incompatibilitate sau conflict de interese este de natura sa lipseasca de eficacitate norma juridica respectiva, contrar spiritului legii 176/ 2010".

Zeci de primari si viceprimari prinsi in incompatibilitate de ANI (Video)

Prima incercare de modifiare a legii

In luna iunie, senatoarea Cristiana Anghel (PC), a depus la Senat un proiect de lege de modificare a legii ANI, astfel incat cei condamnati definitiv sa fie sanctionati cu interdictia de a mai ocupa timp de trei ani aceeasi functie care a generat starea de incompatibilitate sau conflict de interese, nu orice tip de functie publica. Aceasta a sustinut ca legea nu este clara, in sensul ca nu e limpede daca interdictia se refera doar la functia care a generat interdictia sau la toate functiile eligibile sau numite.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#parlamentari lege ANI, #parlamentari proiect nou lege ANI , #ANI