"AICI Inceteaza Coruptia Institutionalizata" - Interviu

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 10:53
4056 citiri
"AICI Inceteaza Coruptia Institutionalizata" - Interviu
Foto: Ziare.com

Cu ocazia Zilei Internationale Anticoruptie, care se sarbatoreste in fiecare an pe 9 decembrie, Ziare.com iti povesteste cum niste "simpli cetateni" s-au intalnit, au discutat si s-au hotarat sa ia masuri fata de cazurile de coruptie de care se loveau zilnic.

Grupul "Aici Inceteaza Coruptia Institutionalizata" (AICI) a functionat, activ, offline si online, intre 2003 si 2007, si a fost "fondat" de Codru Vrabie, reprezentantul organizatiilor societatii civile in Consiliul National de Integritate (CNI), si de Roxana Marin, profesoara de engleza la Colegiul National "George Cosbuc" din Bucuresti, membra a Transparency International Romania.

De ce ati infiintat proiectul "Aici Coruptia Se Opreste", care, oficial, s-a numit "Aici Inceteaza Coruptia Institutionalizata"? De ce numele asta si nu altul?

Codru Vrabie: AICI n-a fost un proiect, ci o provocare, in cel mai pur spirit antreprenorial si civic de inspiratie americana, pentru c-a pornit de la ideea lui Tim Correll (avocat si consultant pe drepturile omului, democratie, dezvoltare institutionala, a trait in Romania intre 1999 si 2006 - n.red.). Eram la o cina, intre prieteni, undeva langa Piata Operei, cand Tim ne-a provocat: "Daca eu am incredere in tine ca nu dai spaga, iar tu ai incredere in ea etc., se poate naste o retea de oameni care garanteaza unii pentru altii."

Tot el ne-a dat un exemplu foarte graitor, pe care si eu l-am repetat deseori, iar de fiecare data a dat rezultatele scontate: stai in aceeasi camera cu zece oameni si ii rogi sa scrie pe un biletel cat de onesti cred ei ca sunt, fiecare pentru el, de la 1 la 10, unde 10 e foarte onest. Apoi, ii rogi pe cei care au scris o nota mai mare de 7 sa-si expuna biletelul in fata tuturor. Sa zicem ca-s patru oameni care fac asta. Concluzia este ca 40% sunt mai degraba onesti.

Acuma, ipoteza e asa: sa zicem ca cei 10 sunt ofertanti intr-o licitatie, iar eu stiu ca 40% din oameni sunt mai degraba onesti. La discutii se prezinta patru oameni care poarta semnul distinctiv si sase care nu-l poarta. 40% din cei sase pot fi prezumati ca fiind onesti, adica cel putin doi oameni se adauga la ceilalti patru, iar eu am in sala sase ofertanti cinstiti, din care cunosc patru (ca au insigna in piept) si nu cunosc doi.

Dar cei patru, care-s mai degraba necinstiti, vor sti ca se afla in minoritate, asa ca nu vor mai incerca sa influenteze negativ licitatia. Iar asta e locul in care se opreste toata nebunia, suspiciunea, posibil chiar coruptia.

Tim nu vorbea foarte bine romaneste, la acea vreme, insa a stiut sa spuna foarte corect si apasat "Aici coruptia se opreste!", chestie cu care ne-a surprins pe toti, asa ca asta a ramas numele "proiectului," cum ii spui tu. Am pus niste bani, mana de la mana, si-am facut niste insigne pe care ni le puneam in piept. La fiecare intalnire, fiecare dintre noi trebuia sa aduca un nou membru in grup. In felul asta, grupul a crescut destul de repede, asa c-am facut un Yahoogroup - Aici Coruptia Se Opreste, ca sa putem pastra legatura intre noi...

Roxana Marin: Codru Vrabie si Tim Correll au decis sa porneasca grupul in 2003, in sistem de "fight club" - la fiecare intalnire, trebuia sa vii cu un nou posibil membru. Prima intalnire a fost cu ei doi, la o terasa din zona Romana. A doua intalnire a fost in patru persoane - ei doi si cate un prieten adus de fiecare dintre ei. Pe mine m-a adus Tim Correll si mi-aduc aminte cum s-a "ciondanit" Codru cu el pentru ca ma "suflase"!

In fine, ideea principala era sa ne intalnim ca "simplu grup de cetateni" si sa discutam despre impactul coruptiei asupra vietii noastre de zi cu zi, si sa ne oferim ajutor/sprijin/sfaturi atunci cand unul dintre noi se confrunta cu o situatie dificila.

Ce fel de proiect este AICI?

Codru Vrabie: La un moment dat, am inceput sa exploram modalitatile in care o astfel de retea poate inlocui cultura spagii si traficului de influenta "negativ" cu capitalul social "pozitiv". Venea cineva si spunea, uite, am problema asta, iar solutia mi-a fost conditionata de plata unei sume sau de incheierea unui contract aiurea. Ma poate ajuta cineva?!? Si se gasea altcineva care sa-i spuna fie cum sa evite situatia, fie unde sa se adreseze pentru a-si rezolva problema fara spaga, fara contracte dubioase.

De ce nu l-am institutionalizat, transformat in ONG? Simplu, pentru ca asa ceva nu are nevoie nici de bani, nici de conducere, nici de proiecte, nici de nimic institutional, in afara de vointa oamenilor de-a veni, de-a se-ntalni, de-a se intrajutora. Cred ca reteaua s-a extins pana pe la 300 de oameni, nu doar in Bucuresti, ci si in Bacau si Sibiu, din cate tin minte.

Roxana Marin: Au fost membri care au dorit transformarea grupului in ONG, dar niciodata suficient de multi pentru ca acest lucru sa se si intample. Cei mai multi dintre noi am vrut sa facem treaba asta ca activisti "grassroots" (la nivel local -n.red.) si ne-am asumat rolul de informa si educa oameni de la baza societatii, ca noi, in legatura cu mecanismele coruptiei.

Am infiintat niste grupuri de actiune/sprijin in Bacau, Sibiu si in Valea Jiului si am calatorit in locurile astea pe timpul si banii nostri. Pentru mine, lucrurile de genul asta nu trebuie sa se faca pentru un salariu, ele se intampla pentru ca pur si simplu asta trebuie sa se intample ca sa ne simtim normali. Cand toata chestia devine un job, lucrurile sunt un pic altfel - si pentru cei mai multi "AICENI", altfel insemna mai putin bine.

Deci putem sa ne referim la AICI ca la un grup de cetateni. Cred ca am ajuns la intre 200 si 300 de membri. La fiecare intalnire, incercai sa duci un alt prieten/coleg si, pe urma, daca persoanei ii placea ce vedea/auzea, avea optiunea de a deveni membru. Nu toti membrii nostri s-au inscris pe grupul de Yahoo al AICI.

Care era, mai exact, activitatea lui AICI? Va intalneati, o data la n saptamani, si apoi? Ce faceati? Cum si-a atins scopul AICI? Prin ce activitati?

Codru Vrabie: La un moment dat, am inceput sa-i spunem (de fapt, mai mult eu ii spuneam asa!) "Asociatia Mituitorilor Anonimi," pentru ca semana foarte mult cu ce vedem prin filme: veneam in fata unor oameni necunoscuti, dar in care puteam avea incredere, pentru ca fiecare era adus acolo pe garantia unui cunoscut, si spuneam "Salut, numele meu este X si n-am mai dat sau luat spaga de Y luni de zile, dar zilele-astea sunt pus in situatia Z si am nevoie de ajutorul vostru".

Roxana Marin: Ne intalneam saptamanal si periodic aveam activitati gen atelier tematic - pe educatie, sau sanatate, sau justitie, de exemplu, calatorii in alte orase/judete, din astea.

De ce s-a destramat?

Codru Vrabie: Pentru ca n-am reusit sa gasim un spatiu constant de intalnire. In America, exista "centre comunitare" unde exista sali de intalnire care pot fi "inchiriate" gratuit, insa casele de cultura sau universitatile populare sau caminele culturale de la noi inca nu pot oferi asa ceva si nu ne-a trecut prin cap sa-ncercam sa facem asta la biblioteca.

Oricum, oamenii nu puteau gasi de fiecare data un bar sau o cafenea suficient de tacuta sau intima pentru a tine aceste discutii periodic si predictibil pe calendar. Intalnirile au fost, la inceput, saptamanale, apoi au ajuns la doua saptamani, apoi, treptat, grupurile s-au destramat.

Nu uita ca era o perioada mai ciudata, ca exista atractia instrumentelor online, ca aparuse ideea celor "6 degrees of separation," c-au venit si alegerile din 2004. Poate ca oamenii voiau sa vada si ceva actiune, nu doar intrajutorare? Nu stiu, cert este ca, la un moment dat, s-a pierdut activitatea cu intalnirile saptamanale si-a ramas doar bucata de dialog pe Yahoogroup. Apoi, s-a ofilit si discutia online, absolut natural, pentru ca oamenii au nevoie sa se intalneasca in lumea reala, ca sa poata mentine o astfel de retea.

Asta e istoria. Probabil ca nu si-a atins scopul, dar a fost o experienta din care am invatat multe. Un derivat a fost Centrul pentru Actiune si Responsabilitate in Educatie (CARE), de la liceul Cosbuc, alt derivat cred ca este proiectul biblionet.ro, un alt derivat cred c-a fost intentia de la Transparency International de-a se face pacte de integritate pentru achizitii publice, iar cel mai recent derivat este proiectul meu cu bursaspagilor.ro, de curand premiat de Techsoup. S-a scris un pic despre el in presa, dar cred ca lansarea oficiala va avea loc abia in ianuarie.

Da, ar mai fi nevoie de aceasta retea si azi, insa tot nu exista infrastructura, spatii de intalniri de care ar fi nevoie ca sa poata functiona ca lumea. Totusi, la un alt nivel, "proiectul" se mentine, prin derivatele deja discutate.

Roxana Marin: AICI nu si-a propus niciodata sa se ocupe de marea coruptie. Pentru asta e nevoie de altfel de coalitii. Noi am fost un grup de cetateni interesati si echipati sa interactioneze cu cetateni de rand, ca si noi.

Si-a atins scopul pe care si l-a propus acel anume grup de oameni, cu caracteristicile lor. Pentru noi a fost o ocazie sa facem ceva concret, sa fim pro-active, sa iesim din chestia aia innebunitoare "asa e la noi", "asa se face treaba in Romania" etc., de asta l-am pornit in primul rand.

Cand au inceput sa se miste lucrurile cu legislatia anticoruptie, cu Transparency in Romania, discutii despre infiintarea unor agentii de stat care sa combata coruptia etc., am zis ca nu prea mai avem treaba.

Plus ca multi dintre membrii nostri s-au rasfirat pur si simplu in varii orase si tari. N-am avut niciodata o "sedinta de incheiere", iar reteaua ramane in picioare, suntem in continuare foarte legati si multi dintre noi colaboram profesional in proiecte foarte faine. La nevoie, ne putem reactiva. Deci pazea!

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ziua Internationala Anticoruptie, #coruptie anticoruptie Romania, #Roxana Marin George Cosbuc, #AICI Aici Inceteaza Coruptia Institutionalizata, #lupta coruptie spaga mita Romania , #anticoruptie