Strategia anticoruptie: Coduri etice pentru toti, ridicari de imunitati in viteza

Marti, 20 Martie 2012, ora 13:49
4198 citiri
Strategia anticoruptie: Coduri etice pentru toti, ridicari de imunitati in viteza
Foto:Digi 24

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a prezentat, marti, noua strategie anticoruptie a Guvernuluim despre care spune ca, pentru prima data, reprezinta un cadru multianual si coerent de cooperare intre institutiile statului.

Una dintre cele mai importante prevederi ale acestei strategii e adoptarea unor coduri etice pentru fiecare dintre institutiile statului, nu doar pentru cele cu regim special.

O alta masura, care nu poate fi aplicata de Guvern, dar pe care reprezentantii Parlamentului care au participat la elaborare strategiei au angajat-o, e modificarea procedurii de ridicare a imunitatii pentru senatori si deputati, care va fi accelerata foarte mult.

"Avem un astfel de obiectiv, simplificarea procedurii de ridicare a imunitatii, preconizam ca Parlamentul va trece la simplificarea acesteia. Sigur ca simplificarea presupune si o accelerare, dar va trebui stabilit in cadrul Parlamentului", a explicat Predoiu.

Un alt obiectiv stabilit in discutiile cu reprezentantii Legislativului e acela ca acest for sa-si asume o declaratie anticoruptie.

"Premierul va ridica la nivelul Coalitiei adoptarea unei declaratii ca sa-si asume aceste obiective si sa le implementeze. Parlamentul a fost reprezentat in cadrul sedintelor de lucru si si-a asumat aceste obiective", a mai spus ministrul Justitiei.

Preventie si educare

O alta noutate in strategia Executivului e aceea ca sunt introduse notiuni precum prevenirea coruptiei si educarea functionarilor de stat in legatura cu acest fenomen.

"E un cadru comprehensiv si multidisciplinar care sa vizeze toate puterile statului (...) diferenta dintre aceasta strategie si cele anterioare, e caracterul comprehensiv, integrat, de generalitate (...) o alta caracteristica e preventia (...)

Avem o serie de obiective ce tin de preventia si educatia tuturor celor care functioneaza in institutiile publice. Din momentul in care aceasta strategie a fost adoptata si institutiile isi adopta planurile, avem de-a face cu un singur instrument, o harta a anticoruptiei", a mai spus Predoiu.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca peste 90 de institutii publice au colaborat pentru adoptarea acestei strategii.

Ce urmeaza? Consultari permanente si schimbari de legi

Catalin Predoiu a dezvaluit si ca aceasta strategie include stabilirea unui mecanism oficial de intalniri si consultari nu doar intre ministerele implicate in lupta anticoruptie, ci si intre reprezentantii Guvernului si cei ai unor institutii precum Inalta Curte de Casatie si Justiei sau CSM.

Unul dintre scopurile acestor consultari e verificarea implementarii celor patru coduri din Justitie.

Ministrul spune si ca una dintre modalitatile de implementare a noii strategii va fi aceea a unor modificari legislative, dand ca exemplu schimbarea statutului functionarului public.

Cei care denunta coruptia, protejati

Predoiu a dat si un alt exemplu de masura concreta din aceasta strategie - cea privind sesizarea pericolului de coruptie.

"Una din masurile concrete e protectia avertizorilor de integritate, prin care sunt semnalate posibile cazuri de coruptie, inainte ca ele sa se intample", a mai afirmat ministru.

Concluzia sa a fost aceea ca documentul reprezinta "o mutatie calitativa in politicile si actiunile anticoruptie, trecem de la simpla investigare la prevenire si educare".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#strategie anticoruptie Guvern, #anticoruptie coduri etice imunitate , #anticoruptie