i74. Anticoruptia este o atitudine, nu o institutie

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 09:28
3636 citiri

Initiativa legislativa i74 a Fundatiei CAESAR a trecut recent pragul de 10.000 de semnaturi online. Una dintre prerogativele de baza ale initiativei este crearea unui Parlament transparent, unde nu se voteaza secret si unde se poate cuantifica munca reprezentantilor statului.

Am fost de foarte multe ori intrebat daca scopul i74 este de a critica actuala guvernare sau Opozitia, care nu fac fata provocarilor actuale. Va raspund aici: nici una, nici alta. Proiectul i74 este rodul unor oameni care au ca tinta impulsionarea proactivitatii cetateanului, nu lupta impotriva unui politician sau unui partid politic.

Mesajul enuntat mai sus este o oportunitate unica pentru fiecare dintre noi sa ne facem un examen de constiinta privind limitele personale, atunci cand vine vorba de transparenta si de acte de coruptie. Da, avem o institutie anticoruptie care evolueaza, dar in cele din urma, daca am limita anticoruptia la o institutie si nu ne-am gandi ca are de-a face mai degraba cu o atitudine, am fi victimele propriilor deziluzii.

In urma cu cativa ani buni, pe vremea cand eram in clasa a saptea, am fost pus intr-o situatie in care mi-a fost refuzata "o mica atentie".

Tocmai fusesem intr-o excursie in Franta si voiam sa pastrez legatura cu noii mei prieteni francezi. Asa ca le-am scris o scrisoare. Insa textul scrisorii avea nevoie de corectura cuiva cu experienta. M-am gandit, desigur, la profesoara mea de franceza, si cum urma sa ii cer un favor, m-am gandit ca ar fi frumos sa ii fac un cadou.

Tin minte ca plecasem de acasa cu scrisoarea intr-o mana si cu un pachet de cafea in cealalta. M-am trezit nerabdator pe holul scolii incercand sa i le inmanez profesoarei de franceza, care era noua in scoala. Mare mi-a fost mirarea cand mi le-a respins pe amandoua. M-a rugat sa ii dau cafeaua mamei si sa ma uit eu peste text, sa incercuiesc greselile si apoi sa ma intorc la dansa. Rusinea simtita in acel moment a fost profunda!

Cum am avut tupeul de a cumpara favorul unei corecturi prin valoarea unui Jacobs? Aceasta a fost prima mea si ultima experienta cu cineva caruia am incercat sa ii dau o "mica atentie" pentru un favor. A fost totodata prima atitudine anticoruptie la scara mica de care m-am lovit si care m-a facut sa am atitudini similare. Asadar: multumesc, doamna profesoara Carmen Dudau!

Intre timp, am inteles ca, daca acest refuz nu ar fi avut loc, as fi crezut ca astfel de situatii sunt norma lucrurilor. Mai departe am avut fericirea sa dau peste dascali unul si unul si peste un sistem scolar care interzicea orice forma de cadou, atentie, fond al clasei nejustificat, flori pentru profesori si asa mai departe.

Era pur si simplu interzis, iar in patru ani de liceu nu am vazut pe nimeni sa dea nimic. Se mai intampla ca doamna profesoara de latina sa ne serveasca cu bomboane de ziua ei. Si noi faceam la fel. Cadourile noastre pentru profesori erau in schimb tot felul de concerte clasice si rock, piese de teatru, carnavale si uraturi.

Acest mediu ne-a format astfel incat a da ceva pentru altceva a devenit total strain intelegerii noastre a lumii si a sistemului.

O stare de normalitate pe care am preluat-o si doresc sa o transfer mai departe. Mediul in care m-am format a transformat atitudini. Corectitudinea in liceu a functionat, nu pentru ca era o autoritate care pedepsea toate neregulile, ci pentru ca atitudinea corecta era promovata.

Momentul cel mai aproape de suspiciune a fost intr-o zi cand m-am intors cu un buchet de flori de la poarta scolii. Directorul ma astepta la intrare si m-a intreabat cui am de gand sa dau acele flori. A zambit cand i-am spus ca le primisem de la fosta profesoara de educatie fizica din scoala generala, cu ocazia primei expozitii de sculptura.

i74, ca si toate atitudinile pe care le-am amintit, este un apel catre constiinta fiecaruia dintre noi. Nu catre ura fata de clasa politica actuala, ci catre reflectia asupra a ce se poate face atunci cand sute si mii de atitudini sanatoase se unesc si vor ca lucrurile sa fie facute in alt fel.

Campania anticoruptie la nivel institutional este necesara aerisirii spatiului public romanesc. Vidul lasat de aceasta campanie nu trebuie umplut de un alt vid care consta in cetateanul ce se sustrage responsabilitatii individuale in a genera si a construi schimbarea de atitudine.

Fiecare dintre noi este capabil sa genereze atitudini care unite pot schimba sisteme.

Oare sa fie i74 cea mai mare actiune de schimbare de atitudine din 1990 pana acum?

Semneaza si tu pe www.i74.ro si alatura-te noua si celor peste 10.000 de semnatari!

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#174 initiativa cetateneasca, #antocoruptie Romania , #anticoruptie