Romanii din SUA: Partidele de la Bucuresti sa semneze "Angajamentul pentru combaterea coruptiei"

Joi, 12 Iunie 2014, ora 20:31
4366 citiri
Romanii din SUA: Partidele de la Bucuresti sa semneze "Angajamentul pentru combaterea coruptiei"

Romanii din Statele Unite reuniti in "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei" le cer tuturor partidelor parlamentare de la Bucuresti sa se angajeze public, in fata electoratului din tara si din diaspora, ca vor lua anumite masuri de sustinere a luptei impotriva coruptiei.

Romanian Community Coalition a solicitat, joi, tuturor presedintilor partidelor parlamentare din Romania sa semneze un "Angajament pentru combaterea coruptiei" pentru a le arata nu doar romanilor, ci si partenerilor occidentali ca partidele pe care le conduc sprijina lupta impotriva coruptiei din Romania.

"Solicitarea adresata liderilor partidelor parlamentare de a semna un astfel de angajament pentru combaterea coruptiei este o practica des intalnita in democratiile occidentale, unde alegatorii le cer alesilor sa se angajeze public sa faca anumite lucruri pentru popor", a explicat pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

Astfel, semnatarii se angajeaza ca vor modifica, pana pe data de 1 iulie 2014, regulamentul Camerei Deputatilor si Senatului astfel incat, de acum inainte, voturile pentru retinerea, perchezitia si arestarea preventiva a parlamentarilor se vor da electronic, adica la vedere, atat in comisia juridica, dar si in plen.

"In urma acestei modificari electoratul va putea sti exact modul cum fiecare membru din Parlament a votat intr-o astfel de speta", a argumentat pr. Chris Terhes, subliniind ca scopul urmarit este ca "justitia sa se aplice in mod egal si pentru parlamentari la fel ca pentru orice alt cetatean".

De asemenea, partidelor parlamentare din Romania li se mai cere ca, de acum inainte, toate proiectele care au legatura cu lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate sa fie votate dupa o dezbatere publica si la vedere.

"In felul acesta se va evita o noua 'marte neagra', cand s-a incercat modificarea peste noapte a unor legi care afectau lupta impotriva coruptiei", a explicat pr. Terhes.

Mai mult, partidelor li se cere sa se angajeze ca vor vota impotriva oricaror initiative care modifica atributiile institutiilor de lupta impotriva coruptiei si criminalitatii organizate. De asemenea, li se cere sa nu voteze legi prin care sunt reduse pedepsele pentru coruptie sau prin care sunt gratiati sau amnistiati infractorii condamnati pentru coruptie.

"Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a tras un semnal de alarma in cateva interviuri recente ca se incearca modificarea atributiilor acestei institutii. De asemenea, incepe din nou sa se vorbeasca in spatiul public despre gratierea si amnistia coruptilor. Adoptarea unor astfel de legi de catre Parlament va reprezenta un pas inapoi pentru Romania si pentru lupta impotriva coruptiei", a comentat Terhes, lansand un apel catre presa si societatea civila din tara, dar si romanilor de pretutindeni sa se alature acestei initiative civice.

Astfel, toti romanii care doresc sa sprijine acest demers sunt invitati sa semneze electronic petitia online, dupa consultarea "Angajamentului pentru combaterea coruptiei", in forma trimisa tuturor partidelor parlamentare din Romania.

Romanian Community Coalition, cunoscuta ca si "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei", este cea mai larga organizatie a romanilor din Statele Unite infiintata cu scopul de a oferi o voce comunitatii romanesti, a ajuta la intarirea relatiei dintre Romania si Statele Unite, si sprijinirea statului de drept, transparentei si luptei pentru combaterea coruptiei din Romania.

Citeste si:
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit...
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...