Ziare.com

Strategia anticoruptie: Coduri etice pentru toti, ridicari de imunitati in viteza

de Lucian Lumezeanu
Marti, 20 Martie 2012, ora 13:49

   

Strategia anticoruptie: Coduri etice pentru toti, ridicari de imunitati in viteza
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a prezentat, marti, noua strategie anticoruptie a Guvernuluim despre care spune ca, pentru prima data, reprezinta un cadru multianual si coerent de cooperare intre institutiile statului.

Una dintre cele mai importante prevederi ale acestei strategii e adoptarea unor coduri etice pentru fiecare dintre institutiile statului, nu doar pentru cele cu regim special.

O alta masura, care nu poate fi aplicata de Guvern, dar pe care reprezentantii Parlamentului care au participat la elaborare strategiei au angajat-o, e modificarea procedurii de ridicare a imunitatii pentru senatori si deputati, care va fi accelerata foarte mult.

"Avem un astfel de obiectiv, simplificarea procedurii de ridicare a imunitatii, preconizam ca Parlamentul va trece la simplificarea acesteia. Sigur ca simplificarea presupune si o accelerare, dar va trebui stabilit in cadrul Parlamentului", a explicat Predoiu.

Un alt obiectiv stabilit in discutiile cu reprezentantii Legislativului e acela ca acest for sa-si asume o declaratie anticoruptie.

"Premierul va ridica la nivelul Coalitiei adoptarea unei declaratii ca sa-si asume aceste obiective si sa le implementeze. Parlamentul a fost reprezentat in cadrul sedintelor de lucru si si-a asumat aceste obiective", a mai spus ministrul Justitiei.

Preventie si educare

O alta noutate in strategia Executivului e aceea ca sunt introduse notiuni precum prevenirea coruptiei si educarea functionarilor de stat in legatura cu acest fenomen.

"E un cadru comprehensiv si multidisciplinar care sa vizeze toate puterile statului (...) diferenta dintre aceasta strategie si cele anterioare, e caracterul comprehensiv, integrat, de generalitate (...) o alta caracteristica e preventia (...)

Avem o serie de obiective ce tin de preventia si educatia tuturor celor care functioneaza in institutiile publice. Din momentul in care aceasta strategie a fost adoptata si institutiile isi adopta planurile, avem de-a face cu un singur instrument, o harta a anticoruptiei", a mai spus Predoiu.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca peste 90 de institutii publice au colaborat pentru adoptarea acestei strategii.

Ce urmeaza? Consultari permanente si schimbari de legi

Catalin Predoiu a dezvaluit si ca aceasta strategie include stabilirea unui mecanism oficial de intalniri si consultari nu doar intre ministerele implicate in lupta anticoruptie, ci si intre reprezentantii Guvernului si cei ai unor institutii precum Inalta Curte de Casatie si Justiei sau CSM.

Unul dintre scopurile acestor consultari e verificarea implementarii celor patru coduri din Justitie.

Ministrul spune si ca una dintre modalitatile de implementare a noii strategii va fi aceea a unor modificari legislative, dand ca exemplu schimbarea statutului functionarului public.

Cei care denunta coruptia, protejati

Predoiu a dat si un alt exemplu de masura concreta din aceasta strategie - cea privind sesizarea pericolului de coruptie.

"Una din masurile concrete e protectia avertizorilor de integritate, prin care sunt semnalate posibile cazuri de coruptie, inainte ca ele sa se intample", a mai afirmat ministru.

Concluzia sa a fost aceea ca documentul reprezinta "o mutatie calitativa in politicile si actiunile anticoruptie, trecem de la simpla investigare la prevenire si educare".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3925 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

A inceput lupta anticoruptie??? Le-au trebuit 7-8 ani , cred ca

pornire a fost mai grea dar au prins "viteza".

 

Tu vorbesti?

Care ii vrei inapoi pe cei care s-au tinut la ea sa nu inceapa?

Vezi ca daca vin ai tai inapoi o opresc iar :).

A inceput lupta anticoruptie impotriva

altor hoti nu si impotriva hotilor PEDEL!EBA sau basisti.
Sunt hotii si corupti indicati de base la b1WC,tvr,romania tv,otv etc

vin alegerile si ne servesc cu...minciunele....

ce bine le gatea Udrea pt Base, iar Base pt poporul naiv...Dar cel mai bun bucatar de minciunele a fost desigur parintele ilici, un criminal innascut si spion kgb

mai pacalici

lupta anticoruptie macar a inceput,mai bine mai tarziu decat niciodata, nu crezi? bolsevicii tai n-au fost in stare chiar in mai mult de 7-8 ani..

MOMEALA Electorala = Strategie securista interlopa

Toti sefii de instante sunt numiti politic = cu carnete de interlopii securisti politici portocali.

Absolut nimic NU se va schimba.

Va spune PINALTY mai multe cu privire la initiativa acestui INTERLOP .

si atunci...

cum explici pedepsele date cu executare.

Pana acum ce-ati pazit?

De ce sa mai credem gogoritele voastre, cand va suciti la 180' daca ajungeti iar la putere?

 

strategii...strategii

de ce nu va vin asemenea idei pe la inceputul mandatului...dar cand vi se apropie ignatul faceti marea cu sarea....mnciuni minciuni si iar minciuni...

 

Ideile le-au venit...

...dar ghici cine s-a opus?
Tu n-ai decat sa crezi ca-s minciuni, iportant e sa-l vedem pe Bombo la puscarie. Impreuna cu alti hoti de nivel inalt, fireste!

Imunitatea parlamentara, ce mai mare inselatorie

De fapt si de drept aceasta imunitate se rezuma la declaratii politice si nicidecum la faradelegi. In ce lege se spune ca nu se aplica nu stiu ce pedeapsa parlamentarilor sau altor categorii (politie, justitie)...

 

Asa,domnule Predoiu

Pe ei, si pe mama lor

 

@unite

- kiatra nu explica nimic , doar da copy-paste la lozincile primite !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor