Trei sferturi din dosarele trimise de OLAF in Romania n-au mai ajuns in instanta

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 23:28
1483 citiri
Trei sferturi din dosarele trimise de OLAF in Romania n-au mai ajuns in instanta
Foto: Arhiva

Mai mult de trei sferturi dintre dosarele transmise de Oficiul European Anti-Frauda (OLAF) si examinate de autoritatile judiciare din Romania nu au mai ajuns in instanta, in patru cazuri s-a pronuntat achitarea, iar 30 au fost condamnari.

OLAF a transmis Romaniei in 2010 un total de 256 de "actiuni", actiunea reprezentand o "actiune penala impotriva unei singure persoane fizice sau juridice din jurisdictia unei tari". Fiecare caz poate contine actiuni multiple, in mai multe tari, precizeaza OLAF. Numarul de actiuni in privinta carora a fost sesizata Romania este comparabil cu cel al Spaniei (296), in timp ce Bulgaria a avut numai zece.

Dintre aceste "actiuni" transmise Romaniei, 107 asteapta inca o decizie judiciara, iar 149 sunt actiuni in cazul carora a fost data o decizie juridica. In aceasta din urma categorie, intra 115 cazuri respinse/rezolvate/inchise inainte de a se ajunge la proces, ceea ce reprezinta 77,2%. Achitarile, in numar de patru, au reprezentat 2,7%, iar cele 30 de condamnari inseamna 20,1%.

Oficiul European Antifrauda (OLAF) desfasura, la sfarsitul anului trecut, 36 de anchete si operatiuni care priveau cazuri din Romania, cele mai multe dintre acestea, 17, tinand de domeniul agriculturii, arata raportul de activitate al OLAF pe 2010, prezentat miercuri.

Celelalte investigatii si operatiuni priveau ajutorul extern (noua), organismele europene (3), fondurile structurale, comertul si cheltuielile directe, cu cate doua investigatii, si o operatiune referitoare la tigari, arata statisticile OLAF referitoare la Romania.

Spre comparatie, Bulgaria era vizata de 81 de investigatii si operatiuni ale OLAF, fiind tara din UE cu cele mai multe astfel de proceduri deschise, aproape dublu decat urmatoarea clasata, Italia, cu 41 de investigatii si operatiuni.

OLAF a desfasurat un total de 493 de investigatii si cazuri operationale pana la sfarsitul anului 2010. Doua treimi dintre aceste cazuri au reprezentant anchete proprii, in care OLAF isi poate exercita prerogativele speciale, mai ales cele care tin de posibilitatea de a chestiona si de a face verificari la fata locului.

La sfarsitul anului 2010, cele mai multe anchete externe active priveau sectorul ajutorului extern, urmat de cel al fondurilor structurale si cel al cheltuielilor directe. Anchetele interne, prin definitie, au loc in cadrul institutiilor si organismelor europene.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#olaf dosare romania, #fraude olaf romania, #fraude romania , #anticoruptie