Acordul privind scutul antiracheta a fost desecretizat - vezi ce contine

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 11:17
3392 citiri
Acordul privind scutul antiracheta a fost desecretizat - vezi ce contine
Foto: TVR Info

Acordul privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania a fost desecretizat si dat publicitatii vineri.

Anuntul a fost facut de ministrul de Externe Teodor Baconschi in deschiderea unei conferinte de presa tinuta la Bucuresti, in cadrul careia negociatorul sef al partii romane, Bogdan Aurescu, a prezentat pe larg prevederile acordului.

Teodor Baconschi a subliniat faptul ca "acordul ilustreaza un moment de varf in relatia bilaterala cu SUA" si a prezentat cele patru motive principale pentru care acordul semnat cu SUA are o importanta strategica si istorica.

Astfel, acordul reprezinta un document cu valoare juridica obligatorie, el fiind totodata primul instrument juridic negociat in intregime si incheiat de SUA in cadrul lansat de presedintele Barak Obama in septembrie 2009 al noului concept privind abordarea adaptiva in etape a apararii impotriva rachetelor balistice.

De asemenea, acordul permite existenta unui canal permanent de comunicare prin care Romania si SUA sa se consulte privind cooperarea in cadrul scutului antiracheta si nu in ultimul rand Romania devine un jucator central in cadrul NATO, lucru subliniat chiar de secretarul de stat american Hillary Clinton.

Ministrul de Externe i-a felicitat pe toti membrii echipei de negociere pentru rezultatele excelente obtinute si a tinut sa remarce valoare istorica a acestui parteneriat romano-american.

Cum s-a negociat scutul antiracheta cu SUA - Interviu Ziare.com cu Bogdan Aurescu

In continuare, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a prezentat principalele dispozitii ale acordului care a fost negociat circa un an si a fost semnat la 13 septembrie, de Teodor Baconschi si Hilary Clinton, in timpul vizitei presedintelui Traian Basescu in SUA.

Astfel, in acord se prevede, printre altele, faptul ca el este incheiat pe perioada nedeterminata, insa poate fi denuntat in orice moment de catre oricare dintre parti, prin notificare scrisa, dar care isi ca produce efectele in termen de doi ani.

De asemenea, acordul "poate fi denuntat in orice moment de catre oricare dintre Parti printr-o notificare scrisa transmisa celeilalte Parti care-si va produce efectele in termen de 2 ani de la data comunicarii acesteia".

Basescu explica scutul: Cel mai mare risc este sa ai o tara care nu se poate apara

In plus, s-a decis ca Statele Unite vor avea autoritate exclusiva asupra operatiunilor, costurile privind baza de la Deveselu vor fi impartite intre Romania si SUA, Romania nu isi va asuma raspunderea decat pentru prejudiciile de pe teritoriului sau, baza va ramane in proprietatea si sub jurisdictia suverana a Romaniei, pentru contracte vor fi utilizate "in masura posibilului", cetateni si firme romanesti, iar numarul membrilor fortei SUA in baza de la Deveselu nu poate depasi 500 de persoane.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...