Ziare.com

Acordul privind scutul antiracheta a fost parafat, negocierile s-au incheiat

Marti, 07 Iunie 2011, ora 11:32

   

Acordul privind scutul antiracheta a fost parafat, negocierile s-au incheiat
Secretarul de stat Bogdan Aurescu si Ellen Tauscher, subsecretar de stat american pentru controlul armamentelor si securitate internationala, au parafat luni, la Washington, textul Acordului pentru amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania, etapa care marcheaza incheierea fazei de negociere.

Bogdan Aurescu, seful echipei de negociatori romani, se afla in vizita oficiala de lucru la Washington, prilej cu care a avut o prima serie de intalniri si cu Ellen Tauscher, dar si cu Frank Rose, asistentul adjunctului secretarului de stat pentru politica de aparare si operatiuni de verificare, discutiile axandu-se pe discutarea problematicii conexe incheierii Acordului, in conditiile in care, cu prilejul celei de-a saptea runde de negociere (4 mai 2011, Bucuresti), textul Acordului a fost finalizat la nivelul echipelor de experti, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

In intalnirile cu cei doi oficiali americani, seful si, respectiv, adjunctul sefului echipei americane care a negociat Acordul, au fost discutate etapele ramase pana la semnarea Acordului si inceperea procesului de ratificare.

Cele doua parti au procedat la realizarea ultimelor corecturi tehnice ale Acordului, respectiv la compararea textelor in cele doua limbi (romana si engleza).

Parafarea acordului este un moment procedural prealabil semnarii si distinct de aceasta, se mai precizeaza in comunicatul MAE.

Ellen Tauscher i-a multumit omologului sau roman pentru atmosfera deosebit de constructiva, in spiritul relatiei de Parteneriat Strategic, in care s-au desfasurat negocierile. Bogdan Aurescu a multumit la randul sau delegatiei americane de negociatori si a aratat: "Acest proiect strategic deosebit de important subliniaza si confirma nivelul de excelenta al Parteneriatului dintre Romania si Statele Unite, un parteneriat durabil si dinamic, cu multiple beneficii reciproce pentru cetatenii nostri. Astazi, prin parafarea Acordului, am mai parcurs o etapa importanta spre intrarea in vigoare a acestui instrument juridic."

Cei doi oficiali au mai abordat diverse alte probleme legate de dezvoltarea sistemului antiracheta al NATO, in conformitate cu deciziile Summit-ului NATO de la Lisabona, precum si posibilitatile de cooperare in acest domeniu cu alte state partenere, inclusiv Rusia. A fost efectuat un schimb de vederi privind perspectivele reuniunii ministrilor apararii ai NATO din aceasta saptamana.

Libia, Transnistria si Visa Waiver, pe agenda discutiilor

Programul vizitei a continuat cu intalniri de lucru cu alti doi responsabili de rang inalt din Departamentul de Stat. Intalnirile au oferit ocazia abordarii relatiei bilaterale romano-americane si discutarii posibilitatilor concrete de substantializare si intarire a Parteneriatului Strategic dintre cele doua state dintr-o perspectiva ce vizeaza intregul spectru de domenii de interes comun, de la dimensiunea militaro-strategica la cea a relatiilor economice, stiintifice, de cercetare, educationale, inter-umane etc.

Au mai fost analizate evolutiile din vecinatatea Aliantei, inclusiv cele din regiunea extinsa a Marii Negre, precum si aspecte de natura operationala legate de misiunile in curs ale NATO. Un loc important a fost alocat evaluarii situatiei din Republica Moldova in contextul recentelor alegeri locale, respectiv cu privire la conflictul din Transnistria.

A fost efectuat de asemenea un schimb de vederi privind situatia din Libia.

In cadrul tuturor intrevederilor, Bogdan Aurescu a ridicat problema admiterii Romaniei in programul Visa Waiver, inclusiv in contextul noii legislatii promovate in Congres, care urmareste inlocuirea criteriului ratei de refuz cu cel al ratei de sedere.

C.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 932 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cica 7 runde de negocieri

:)). Ce au putut sa negocieze? Eu cred ca nimic. Cred ca de la inceput a zis Washingtonul: "Sclavilor, daca nu acceptati ve-ti pati ca Serbia, o luati in gura de nu va vedeti. Vom simula 7 runde sa nu se prinda sclavii vostrii."
Sclavii de romani si asa habar nu au de nimic, putea sa le zica ca Pinochio a participat la negocieri, ca tot una era.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor