Ambasadorul SUA, despre scutul antiracheta de la Deveselu: Nu este indreptat impotriva Rusiei

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 14:06
2725 citiri
Ambasadorul SUA, despre scutul antiracheta de la Deveselu: Nu este indreptat impotriva Rusiei
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a subliniat, vineri, ca scutul antiracheta de la Deveselu, devenit operational, nu este indreptat impotriva Rusiei.

Prezent la ceremonia de marcare a dobandirii capabilitatii tehnice a Facilitatii de aparare antiracheta Aegis Ashore, de la Deveselu, organizata la Ministerul Afacerilor Externe, Klemm a tinut sa remarce ca sistemul de aparare antiracheta "demonstreaza foarte bine de ce SUA si Romania au relatii militare excelente", se arata in discursul ambasadorului, remis redactiei Ziare.com.

Comanescu despre finalizarea scutului antiracheta: Un moment important pentru Romania, SUA, NATO

Diplomatul a facut o trecere in revista a etapelor parcurse de scut, de la stadiul de proiect pana la cel marcat vineri, cand "toate activitatile principale de constructie militara de la baza, tot ceea ce este necesar pentru functionarea sistemului a fost finalizat si functioneaza si ca proiectul a fost realizat cu costuri mai mici decat s-a prevazut, datorita excelentei colaborari cu Guvernul Romaniei".

"Intram acum in urmatoarea etapa, a testarii si evaluarii operationale, in vederea pregatirii pentru declaratia Capacitatii Initiale de Operare a acestuia, precum si a procesului de integrare NATO", a aratat Klemm.

Un punct important al discursului ambasadorului american la Bucuresti l-a constituit sublinierea scopului acestui sistem "proiectat doar pentru a contracara amenintari venite din afara Europei".

"Asa cum a spus domnul ambasador Comanescu, NU este, repet NU este indreptat impotriva Rusiei si nu are capacitatea de a reprezenta o amenintare pentru Rusia. Am explicat acest lucru Rusiei cu numeroase ocazii. Totodata, ne-am oferit sa colaboram cu Rusia pentru a-i atenua ingrijorarea si, in cazul in care doreste acest lucru, pentru a-i proteja pe toti cetatenii nostri de rachete balistice din afara spatiului euroatlantic", a aratat Hans Klemm.

Ambasadorul a incheiat aratand ca "acest moment important pentru apararea antiracheta a Europei evidentiaza un lucru care a fost intotdeauna adevarat cu privire la cea mai mareata alianta militara din istorie, NATO: atunci cand colaboram in mod profesionist si ferm, putem realiza orice ne propunem".

A.I.

#Klemm finalizare scut antiracheta, #ambasador SUA scut antiracheta , #antiracheta