Arme nucleare mutate in Romania? Ce spun NATO si Pentagonul

Vineri, 19 August 2016, ora 16:32
7155 citiri
Arme nucleare mutate in Romania? Ce spun NATO si Pentagonul

Informatia prezentata de jurnalistii de la EurActiv.com potrivit careia Statele Unite ar fi inceput sa transfere in Romania arme nucleare stationate in Turcia continua si vineri sa faca valuri in presa din tara noastra, dar si in cea straina.

Daca oficialii romani au negat vehement ca armele de la baza turca Incirlik vor fi relocate in tara noastra, reactiile de la nivelul NATO si al Pentagonului au fost mai mult formale.

EurActiv.com a postat o reactie primita de la NATO la materialul lor, in care se face o simpla trimitere la declaratia de final a Summit-ului de la Varsovia ce a avut loc la inceputul lunii iulie a acestui an.

Mai exact, este vorba de paragraful 53 din declaratie, care spune ca aliatii trebuie sa asigure securitatea armelor nucleare americane de pe teritoriul Europei.

"Referitor la intrebarea dvs. va rugam sa verificati Declaratia Summit-ului NATO de la Varsovia (publicata pe 9 iulie 2016), paragraful 53: 'Abordarea de descurajare a NATO se bazeaza de asemenea si pe armele nucleare ale SUA pozitionate in Europa si pe capabilitatile si infrastructura furnizate de tarile aliate implicate. Acesti aliati au obligatia sa se asigure ca toate componentele nucleare NATO sunt in siguranta, securizate si operationale", este mesajul remis Euractiv.com de biroul de presa al NATO.

In incercarea de a obtine un punct de vedere mai clar, Ziare.com a cerut pozitia Pentagonului fata de informatiile publicate de EurActiv.

Raspunsurile primite nu au lamurit nici daca transferul de armament nuclear a inceput deja, nici daca este luat in considerare in cazul in care relatiile dintre SUA si Turcia continua sa se erodeze.

"Este politica Statelor Unite sa nu confirme sau infirme prezenta sau absenta armamentului nuclear in locatii exacte. In plus, Turcia este un aliat NATO si un prieten apropiat al Statelor Unite. Continuam dialogul cu Turcia pentru a promova asigurarea securitatii si stabilitatii din regiune", a raspuns Ziare.com locotenent-comandorul Patrick Evans, de la departamentul de comunicare al Pentagonului.

La intrebarea daca este luata in considerare o posibila relocare a armelor nucleare din Turcia avand in vedere ca parlamentarul rus Viktor Ozerov a spus, joi, ca pilotii rusi ar putea folosi baza aeriana Incirlik pentru a lansa lovituri in lupta cu Statul Islamic, Evans a reiterat: "Nu comentam in legatura cu locul sau mutarea armelor nucleare".

Primele informatii legate de prezenta de armament nuclear la baza de la Incirlik au aparut pe 16 iulie, in prima zi dupa lovitura de stat din Turcia, cand mai multi generali turci au fost arestati pentru implicare in puciul esuat impotriva regimului Erdogan. La acel moment, se vorbea ca in baza militara ar fi 90 de arme nucleare.

In materialul EurActiv de joi e citat un raport recent Simson Center care sustine ca la Incirlik sunt inca din vremea Razboiului Rece 50 de arme nucleare tactice ale SUA.

Citeste si:
Miracol în București: parc uriaș creat de la zero. ”Am muncit mult să ajungem aici”
Miracol în București: parc uriaș creat de la zero. ”Am muncit mult să ajungem aici”
Primarul Ciprian Ciucu a anunțat marți, 16 august, că un nou parc va fi amenajat în Sectorul 6, în zona Lacului Morii. Pentru realizarea proiectului, primăria lansează un ”concurs...
Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Liberalii, apropouri pentru remanierea unui ministru UDMR
Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Liberalii, apropouri pentru remanierea unui ministru UDMR
Relația dintre partidele care fac parte din coaliția de guvernare continuă să fie una tensionată după ce un vicepreședinte PNL a făcut apropouri pentru remanierea ministrului UDMR al...