Ce mai face scutul de la Deveselu?

Marti, 15 Mai 2012, ora 23:25
3156 citiri
Ce mai face scutul de la Deveselu?
Foto: Arhiva

Secretarul de stat Bogdan Aurescu si asistentul pentru politica spatiala si de aparare al secretarului de stat al SUA, Frank Rose, au evocat potentiala implicare a firmelor romanesti in lucrarile de amenajare a bazei de la Deveselu, unde vor fi amplasate elemente ale scutului antiracheta.

Cei doi oficiali, care s-au intalnit la Bucuresti, au exprimat satisfactia pentru progresele inregistrate in negocierea Aranjamentelor de Implementare a Acordului bilateral privind amplasarea pe teritoriul Romaniei a sistemului de aparare antiracheta al SUA, semnat la Washington, in septembrie 2011.

Un sistem antiracheta similar celui care va fi instalat la Deveselu, testat cu succes

Frank Rose a apreciat ca pregatirea site-ului de la Deveselu se desfasoara pe deplin in calendarul stabilit, fara niciun fel de intarzieri, si a multumit partii romane pentru cooperarea excelenta cu partea americana in acest scop.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a remarcat faptul ca recentul test reusit, din 9 mai, realizat la baza de profil a SUA din Hawaii, cu o racheta de interceptare Standard Missile-3 Block IB, adica tipul de interceptor care va fi instalat la Deveselu, demonstreaza elocvent ca sistemul SUA antiracheta se dezvolta in parametri foarte buni, astfel incat va fi apt sa isi indeplineasca misiunea.

Oficialul american a confirmat ca gradul de performanta al sistemului este la nivelul proiectat si a aratat ca proiectul american al sistemului antiracheta beneficiaza de finantarea necesara.

Cei doi oficiali au reiterat sustinerea Romaniei si a SUA pentru declararea la Chicago a capabilitatii interimare a NATO in domeniul apararii antiracheta, care reprezinta o dovada clara a capacitatii Aliantei de a se adapta la noile amenintari din mediul de securitate contemporan, precum si o expresie clara a relatiei transatlantice.

Acest moment reprezinta o etapa importanta in procesul de operationalizare a capabilitatii antiracheta a NATO, cu obiectivul de a asigura acoperirea intregului teritoriu si populatiei statelor aliate.

Ambii oficiali au subliniat deschiderea pentru cooperarea Aliantei cu Rusia in domeniul apararii antiracheta, in spiritul deciziilor de la summitul de la Lisabona din 2010.

Pentagonul, lovit de austeritatea lui Obama - scutul de la Deveselu, in pericol?

In cadrul intrevederii au fost examinate si perspectivele cooperarii bilaterale in contextul promovarii de catre UE a proiectului unui Cod international de conduita pentru activitatile spatiale, ambele state acordand traditional importanta principiului folosirii exclusiv in scopuri pasnice a spatiului cosmic si militand pentru intarirea sigurantei, securitatii si predictibilitatii tuturor activitatilor spatiale prin convenirea unui set de principii care sa fie agreate de toate statele.

De asemenea, au fost abordate aspecte de interes din perspectiva Grupului de experti ai ONU mandatati sa elaboreze, in perioada 2012-2013, un studiu privind transparenta si masurile de construire a increderii in spatiul extraatmosferic. S-a convenit continuarea dialogului bilateral la nivel de experti dupa prima reuniune a grupului din iulie 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania SUA Deveselu, #scut antiracheta deveselu, #baza Deveselu Romania , #antiracheta