Ce mai face scutul de la Deveselu?

Marti, 15 Mai 2012, ora 23:25
3145 citiri
Ce mai face scutul de la Deveselu?
Foto: Arhiva

Secretarul de stat Bogdan Aurescu si asistentul pentru politica spatiala si de aparare al secretarului de stat al SUA, Frank Rose, au evocat potentiala implicare a firmelor romanesti in lucrarile de amenajare a bazei de la Deveselu, unde vor fi amplasate elemente ale scutului antiracheta.

Cei doi oficiali, care s-au intalnit la Bucuresti, au exprimat satisfactia pentru progresele inregistrate in negocierea Aranjamentelor de Implementare a Acordului bilateral privind amplasarea pe teritoriul Romaniei a sistemului de aparare antiracheta al SUA, semnat la Washington, in septembrie 2011.

Un sistem antiracheta similar celui care va fi instalat la Deveselu, testat cu succes

Frank Rose a apreciat ca pregatirea site-ului de la Deveselu se desfasoara pe deplin in calendarul stabilit, fara niciun fel de intarzieri, si a multumit partii romane pentru cooperarea excelenta cu partea americana in acest scop.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a remarcat faptul ca recentul test reusit, din 9 mai, realizat la baza de profil a SUA din Hawaii, cu o racheta de interceptare Standard Missile-3 Block IB, adica tipul de interceptor care va fi instalat la Deveselu, demonstreaza elocvent ca sistemul SUA antiracheta se dezvolta in parametri foarte buni, astfel incat va fi apt sa isi indeplineasca misiunea.

Oficialul american a confirmat ca gradul de performanta al sistemului este la nivelul proiectat si a aratat ca proiectul american al sistemului antiracheta beneficiaza de finantarea necesara.

Cei doi oficiali au reiterat sustinerea Romaniei si a SUA pentru declararea la Chicago a capabilitatii interimare a NATO in domeniul apararii antiracheta, care reprezinta o dovada clara a capacitatii Aliantei de a se adapta la noile amenintari din mediul de securitate contemporan, precum si o expresie clara a relatiei transatlantice.

Acest moment reprezinta o etapa importanta in procesul de operationalizare a capabilitatii antiracheta a NATO, cu obiectivul de a asigura acoperirea intregului teritoriu si populatiei statelor aliate.

Ambii oficiali au subliniat deschiderea pentru cooperarea Aliantei cu Rusia in domeniul apararii antiracheta, in spiritul deciziilor de la summitul de la Lisabona din 2010.

Pentagonul, lovit de austeritatea lui Obama - scutul de la Deveselu, in pericol?

In cadrul intrevederii au fost examinate si perspectivele cooperarii bilaterale in contextul promovarii de catre UE a proiectului unui Cod international de conduita pentru activitatile spatiale, ambele state acordand traditional importanta principiului folosirii exclusiv in scopuri pasnice a spatiului cosmic si militand pentru intarirea sigurantei, securitatii si predictibilitatii tuturor activitatilor spatiale prin convenirea unui set de principii care sa fie agreate de toate statele.

De asemenea, au fost abordate aspecte de interes din perspectiva Grupului de experti ai ONU mandatati sa elaboreze, in perioada 2012-2013, un studiu privind transparenta si masurile de construire a increderii in spatiul extraatmosferic. S-a convenit continuarea dialogului bilateral la nivel de experti dupa prima reuniune a grupului din iulie 2012.

Eveniment Quarterly Report

Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă că a depus, joi, un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul...
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
#Romania SUA Deveselu, #scut antiracheta deveselu, #baza Deveselu Romania , #antiracheta