Putin avertizeaza Romania ca a devenit o tinta. MAE raspunde amenintarilor

Sambata, 28 Mai 2016, ora 14:18
14487 citiri
Putin avertizeaza Romania ca a devenit o tinta. MAE raspunde amenintarilor
Foto: Arhiva Digi24

Ministerul roman de Externe se arata surprins de afirmatiile facute, vineri, de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la sistemul antiracheta din Romania si apreciaza ca ele ignora realitatea si intretin tensiunile dintre cele doua state, putand fi considerate o "amenintare".

Reactia Ministerului roman de Externe vine la scurt timp dupa ce presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, vineri, ca "acum, Romania se afla in raza de actiune a rachetelor ruse", din cauza activarii scutului antiracheta de la Deveselu.

Intr-un comunicat remis sambata dupa-amiaza, MAE arata ca pozitia presedintelui rus "releva o ignorare a situatiei reale pe care atat Romania, cat si Aliatii sai au explicat-o in repetate randuri in ceea ce priveste caracterul pur defensiv al sistemului de aparare antiracheta".

Mai mult, MAE subliniaza ca declaratia lui Vladimir Putin "ar putea fi, totodata, interpretata ca o amenintare la adresa securitatii regionale".

In comunicat se reaminteste faptul ca scutul de la Deveselu are un caracter strict "defensiv" si este in conformitate cu prevederile cartei ONU.

"MAE reitereaza ca acest sistem nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse sau a altui stat. Distorsionarea repetata a acestor realitati nu face decat sa mentina o atmosfera tensionata, in contradictie cu spiritul de deschidere manifestat de Romania si Aliatii sai pe tema apararii antiracheta", se mai arata in comunicatul citat.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat, vineri, la Atena, unul dintre cele mai dure atacuri la adresa Romaniei si Poloniei, avertizand cele doua state ca s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor ruse pentru ca au acceptat sa gazduiasca elemente ale scutului antiracheta.

Totusi, presedintele rus a precizat: "Nu vom actiona pana cand nu vom vedea rachete in zonele cu care ne invecinam".

In Romania, la Deveselu, a fost inaugurata, in luna mai, prima unitate din Europa unde este operationala o componenta terestra a scutului antiracheta american, care se va extinde si in Polonia.

In ciuda declaratiilor repetate ale americanilor si aliatilor sai ca scutul antiracheta este destinat apararii impotriva Iranului, Rusia l-a considerat permanent ca este o amenintare directa la adresa sa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#MAE Putin scut Romania, #Putin Romania scut Deveselu , #antiracheta