Ziare.com

Cum s-a negociat scutul antiracheta cu SUA - Interviu cu Bogdan Aurescu

de Camelia Badea
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 13:26

   

Cum s-a negociat scutul antiracheta cu SUA - Interviu cu Bogdan Aurescu
Negociatorul sef al Romaniei in dosarul scutului antiracheta, Bogdan Aurescu, explica intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Ziare.com cat de dificile au fost negocierile pentru ca acordul sa reflecte cat mai bine interesele partii romane, care este importanta semnarii acordului si ce pasi mai trebuie facuti pentru ca el sa fie implementat.

Secretarul de stat subliniaza faptul ca prin participarea la acest proiect Romania va avea o "cunoastere aprofundata a uneia din misiunile cheie ale NATO", va stabili canale privilegiate de dialog cu SUA si va consolida cooperarea transatlantica, atat la nivel bilateral, cat si in interiorul NATO.

In ceea ce priveste amenintarile externe cu care se confrunta in prezent Romania, acesta atrage atentia asupra faptului ca exista numeroase studii care au dovedit ca "fenomenul rachetelor balistice cu raza scurta si medie de actiune prolifereaza", iar tara noastra se afla "intr-o zona de vulnerabilitate crescuta fata de potentiale astfel de atacuri".

Bogdan Aurescu remarca si faptul ca prin semnarea acordului avem de-a face cu o situatie "win-win", in care ambele parti castiga, iar cele 36 de reuniuni care au precedat rundele de negocieri cu partea americana s-au finalizat cu succes.

Referitor la pasii urmatori care vor fi facuti in vederea implementarii acordului, Bogdan Aurescu mentioneaza atat ratificarea acestuia de catre Parlament, cat si trecerea in revista a acordurilor semnate anterior cu SUA, ca urmare a parteneriatului din 2005, cat si incheierea unor aranjamente de implementare noi.

In principiu, anul viitor sau la inceputul anului 2013 urmeaza sa inceapa lucrarile principale in Baza, iar la orizontul lui 2015 se intentioneaza ca sistemul antiracheta din Romania sa fie deplin functional si operational, mai precizeaza secretarul de stat din Ministerul de Externe.

In ceea ce priveste achizitionarea de avioane de lupta multirol, totul depinde de "ofertele tehnice si financiare concrete care nu sunt inca primite de catre partea romana".

Basescu: Este si in interesul SUA ca la frontiera NATO sa se afle un stat puternic

I. Chifu: Va conta modul in care Parteneriatul Strategic cu SUA va fi aplicat - Interviu Ziare.com

Care este importanta scutului antiracheta si care sunt cele mai mari amenintari la adresa Romaniei carora el va trebui sa le faca fata?

Prin acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania se confirma pentru prima data in mod expres, intr-un document juridic bilateral, Parteneriatul Strategic romano-american, considerat de parti "mai profund si mai extins".

Acordul este confirmarea nivelului de excelenta a acestui Parteneriat in domeniul militar si de securitate si, in acelasi timp, o premisa pentru dezvoltarea sa in continuare.

Practic, dovedim in fata partenerilor americani si a intregii comunitati internationale ca Romania este ferm angajata in a-si aduce contributia la eforturile depuse in slujba securitatii globale.

Participand la acest proiect, Romania va avea o cunoastere aprofundata a uneia din misiunile cheie ale NATO, va stabili canale privilegiate de dialog cu SUA si va consolida cooperarea transatlantica, atat la nivel bilateral, cat si in interiorul NATO.

La nivel mai tehnic, acordul transpune in plan juridic angajamentul Romaniei de a participa in cadrul Sistemului Statelor Unite din Europa de aparare impotriva rachetelor balistice, realizat printr-o Abordare Adaptiva in Etape, prin amplasarea unor elemente ale acestui sistem pe teritoriul Romaniei, in baza aeriana de la Deveselu, precum si reglementarea relatiei dintre cooperarea romano-americana in domeniul apararii antiracheta si dezvoltarea sistemului NATO de aparare antiracheta.

In ceea ce priveste amenintarile, exista numeroase studii care au dovedit ca fenomenul rachetelor balistice cu raza scurta si medie de actiune prolifereaza. Avem aici in vedere atat actori statali, cat si non-statali, care au preocupari destul de intense pentru a dezvolta sau achizitiona astfel de tehnologii.

Din aceasta perspectiva, zona europeana, sud-estul european, deci inclusiv teritoriul Romaniei, se afla intr-o zona de vulnerabilitate crescuta fata de potentiale astfel de atacuri. Nu spunem ca suntem in momentul acesta tinta unor astfel de preocupari, dar potentialul exista. Prin urmare, la nivelul Aliantei Nord-Atlantice s-a luat decizia, la summit-ul NATO de la Lisabona, de a dezvolta un sistem NATO antiracheta.

Sistemul american antiracheta, la care Romania participa prin acest acord semnat foarte recent, pe 13 septembrie, la Washington, reprezinta o contributie esentiala la sistemul pe care NATO doreste sa il dezvolte.

Acordul semnat in 13 septembrie impreuna cu SUA vine la momentul oportun din perspectiva viitorului Summit NATO de la Chicago, din mai 2012, avand in vedere ca unul dintre obiectivele urmarite este decizia cu privire la inaugurarea unei capabilitati antiracheta intermediare a NATO, incepand din 2012, pe baza a ceea ce s-a realizat deja in faza intai a acestui European Phased Addaptive Approach al SUA in Europa.

Care au fost punctele din acord cel mai dificil de negociat si cum au fost depasite problemele?

Ca sef al delegatiei Romaniei care a negociat acest acord va pot asigura ca fiecare aspect a fost tratat cu maxima atentie si ca au fost depuse eforturi sustinute pentru ca fiecare articol si paragraf al acestui document sa reflecte, in cea mai mare masura, interesul partii romane.

Mai mult, interesul tarii noastre este bine protejat din punct de vedere juridic, politic si militar. Pentru a reusi acest lucru, am avut alaturi de mine, in delegatia pe care am condus-o, reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apararii Nationale si ai altor institutii din sistemul de securitate nationala cu competente in domeniu. Am lucrat intens alaturi de ei, iar pentru pregatirea rundelor de negociere cu partenerii americani au avut loc 36 de reuniuni in formatul inter-institutional de care va spuneam.

Ca scurt istoric, pentru a vizualiza traseul efectiv al negocierilor, procesul a demarat la data de 4 februarie 2010, cand Ellen Tauscher, sub-secretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala in cadrul Departamentului de Stat al SUA, i-a prezentat Presedintelui Romaniei propunerile Presedintelui SUA, Barack Obama, vizand participarea Romaniei in proiectul american de antiracheta in Europa. La aceeasi data, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a decis sa se dea curs propunerii americane.

Proiectul de text al partii romane a fost transmis partii americane la 16 iunie 2010, negocierile propriu-zise (care au fost precedate de doua runde de consultari pregatitoare, la 4 februarie 2010 si 11 mai 2010) incepand in iunie 2010.

In total s-au desfasurat 8 intalniri bilaterale cu privire la textul Acordului, dintre care sapte runde consacrate discutiilor pe fond (desfasurate la Bucuresti, la 17-18 iunie 2010, 26-27 iulie 2010, 17 septembrie 2010, 14 decembrie 2010, 8 martie 2011, 6 aprilie 2011, 4 mai 2011).

Cu prilejul rundei a 7-a, din 4 mai 2011, textul Acordului a fost convenit ad referendum, la nivelul delegatiilor de negociatori. Runda din 4 mai 2011 a fost precedata de anuntul public, la data de 3 mai 2011, de catre Presedintele Romaniei, dl. Traian Basescu, al locatiei in care va fi amplasat sistemul american antiracheta in Romania - baza militara Deveselu (jud. Olt), pe baza deciziei CSAT in acest sens din data de 2 mai 2011.

In cadrul ultimei intalniri, care a avut loc la Washington, la 6 iunie 2011, a fost verificat textul Acordului din punct de vedere al redactarii in limbile romana si engleza si s-a procedat la parafarea textului de catre sefii celor doua delegatii de negociatori.

Ce castiga Romania si ce castiga SUA prin semnarea acestui acord?

In cazul acestui acord, cum bine ati remarcat, avem de-a face cu o situatie win-win, ambele parti castiga.

Astfel, avantajul nostru principal este ca securitatea nationala a tarii noastre este intarita. Vom avea pe teritoriul nostru un sistem de aparare de ultima tehnologie, iar acest lucru este, fara indoiala, un avantaj de necontestat. In acest punct as dori insa sa subliniez ca acest sistem antiracheta este unul strict defensiv, destinat descurajarii unor posibile atacuri si nicidecum indreptat impotriva cuiva. Totodata, in ceea ce priveste profilul nostru international ca tara, acesta a crescut odata cu participarea la scutul american antiracheta, avand la baza profilul important pe care il avem in cadrul NATO.

In plus, amplasarea acestui sistem pe teritoriul Romaniei, in afara de faptul ca sporeste securitatea Romaniei, sporeste securitatea zonelor invecinate Romaniei si vecinilor Romaniei, aduce un plus de siguranta pentru apararea nationala, si reprezinta o contributie la securitatea SUA si a celorlalti aliati NATO.

De asemenea, dincolo de cooperarea efectiva in baza de la Deveselu, Acordul mai prevede si posibilitatea pentru militarii romani de a se instrui, de a fi antrenati de catre partea americana cu privire la aspecte legate de apararea antiracheta, inclusiv operatiunile de tip antiracheta care vor fi dezvoltate in context NATO.

Prin urmare, un avantaj deosebit pe care militarii romani il vor avea in urma acestei colaborari va fi acela ca, in cadrul NATO, ei vor fi, poate, printre cei mai bine pregatiti, alaturi de militarii americani si cei polonezi. Prin urmare, ei vor putea avea un rol important in gestionarea sistemului NATO, atunci cand acesta va fi functional.

Sa nu uitam ca baza va avea un comandant roman. Textul prevede chiar ca baza este romana, sub jurisdictia suverana a Romaniei, ca legile si celelalte norme valabile in Romania continua sa fie aplicabile acolo. Proprietatea bazei si a infrastructurii existente acolo ramane in continuare a Romaniei.

Nu in ultimul rand, raportul dintre beneficiile asigurarii securitatii noastre prin acest sistem amplasat in Romania si cheltuielile pe care partea romana le face direct cu amenajarea bazei de la Deveselu sunt extrem de favorabile partii romane. Partea americana va suporta integral cheltuielile legate de interceptori, de amenajarea Bazei de la Deveselu, cheltuieli care fusesera aproximate la o suma de 400 de milioane de dolari, plus o suma de intretinere anuala a facilitatii din baza si costul interceptorilor care se ridica la aproximativ 10 milioane de dolari per interceptor - vom avea cel putin 24 de interceptori in baza de la Deveselu. Deci, din punctul acesta de vedere lucrurile sunt foarte clare: Romania nu cheltuieste aproape nimic. Sigur, sunt cheltuieli legate de folosirea comuna a Bazei care vor fi impartite proportional cu gradul de utilizare, precum si cu asigurarea securitatii Bazei.

In ceea ce priveste partea americana si castigurile ei, consideram ca SUA au in Romania un partener strategic de incredere si pe care se pot baza. Vom depune toate eforturile ca acest acord sa fie implementat cat mai repede, astfel incat viziunea noastra comuna privind securitatea nationala si cea internationala sa poata fi realizata.

Care sunt pasii urmatori?

Avem in vedere ca in perioada imediat urmatoare sa punem, in spiritul transparentei, textul Acordului la dispozitia publicului.

Apoi, urmatorii pasi ar fi ca proiectul legii de ratificare a Acordului sa fie aprobat de catre Guvern si apoi sa fie transmis Parlamentului pentru ratificare.

Dupa ratificare, urmatorul moment este intrarea in vigoare a Acordului, dupa care urmeaza efectiv aplicarea sa.

Sigur ca mai exista un numar de documente de implementare cu privire la care cele doua parti urmeaza sa mai lucreze. Deci, efortul de negociere nu este complet finalizat.

Acordul din 2005 privind prezenta trupelor americane pe teritoriul Romaniei a determinat incheierea unui numar de 18 aranjamente de implementare. Am inceput deja cu partea americana sa trecem in revista aceste acorduri, sa vedem in ce masura ele trebuie sa fie modificate pentru a fi adaptate si pentru a facilita aplicarea Acordului semnat pe 13 septembrie. Totodata, este mentionata in Acord o serie de noi aranjamente de implementare care ar trebui sa fie incheiate.

In sfarsit, undeva spre sfarsitului anului viitor sau inceputul anului 2013 urmeaza sa inceapa lucrarile principale in Baza.

La orizontul lui 2015 se intentioneaza ca sistemul antiracheta din Romania sa fie deplin functional si operational.

Opozitia a fost consultata inainte de semnarea acestui acord? In 2012 avem alegeri, ce garantii au SUA ca prevederile din cele doua documente semnate in timpul vizitei presedintelui Basescu vor fi puse in aplicare si de viitorii guvernanti?

Am avut un dialog interinstitutional eficient si constructiv cu Comisiile de Politica Externa din Senat si Camera Deputatilor - din care fac parte, evident, si parlamentari ai Opozitiei. MAE a avut o atitudine deschisa si proactiva si a dovedit transparenta pe parcursul procesului de negociere.

Dincolo de informarile periodice transmise si care au fost apreciate, de exemplu, de conducerea Comisiei de Politica Externa a Senatului chiar cu ocazia reuniunii anuale a diplomatiei romane, vreau sa mentionez intalnirea pe care am avut-o pe data de 4 mai 2011, impreuna cu dna Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentului si securitate internationala, sef al delegatiei americane de negociere, insotiti de membrii importanti ai celor doua delegatii, inclusiv directorul Agentiei SUA de Aparare Antiracheta, generalul Patrick O'Reilly, si conducerea Comandamentului European al SUA, la Parlament, cu membrii comisiilor reunite de Politica Externa si de Aparare, ai Grupului de Prietenie cu SUA, cu presedintele si vicepresedintele Senatului.

Aceasta intalnire, organizata la initiativa MAE, a permis un schimb deschis si substantial de opinii pe tema sistemului.

Partea americana a apreciat in mod deosebit sustinerea politica generala, din partea tuturor fortelor politice parlamentare, a proiectului participarii Romaniei in sistemul american antiracheta.

S-a luat o decizie privind achizitionarea de avioane multirol? In ce conditii isi va permite Romania sa beneficieze de F-16 noi?

Traian Basescu: Nu avem bani de F16 - exista solutie sa le luam

In declaratia comuna privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii, adoptata la 13 septembrie de catre Presedintii roman si american se arata ca partile intentioneaza sa lucreze impreuna in ceea ce priveste modernizarea fortelor aeriene.

Concret, citatul din declaratie este: "Intentionam sa lucram impreuna la o abordare regionala care poate ajuta statele europene interesate sa isi modernizeze fortele aeriene". Este o declaratie de intentie neconstrangatoare juridic, inclusa intr-un document politic, care nu prejudeca asupra deciziilor ce vor fi luate de catre factorii de decizie competenti din Romania.

Implementarea unui astfel de proiect depinde de evolutiile concrete ulterioare, care vor fi tratate in plan bilateral la nivelul ministerelor de resort. Aceste evolutii depind de ofertele tehnice si financiare concrete care nu sunt inca primite de catre partea romana.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7594 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Avantajul Romaniei este ca securitatea nationala este intarita

Cu siguranta ca Uniunea Socialist Liberala ,nu dorea acest scut antiracheta,din motive lesne de inteles.
Isi pierd prietenul de vecie,de la rasarit!

 

Stima si consideratie domnule Aurescu

.

Baiat super destept bun negociator.Toata stima

Mare pacat ca are un sef incompetent ca baconschi,preocupatde alte filozofeli decat politica externa a tarii

ce faci jertoame? pai de-asta te plateste psd-ul??

"Dadu-si cu mucii in fasole!" Fii obedient la comunisti, cum ai fost toata viata: aplecat in fata!

Esti ceea ce votezi

De ce-ar trebui sa-i pese de niste oameni care si-au ales asemenea reprezentanti, Baselu umilelu si Oprea din-clipit-nu-se-oprea?

Asa-i romanul, mirat din fire :)

Evident, totul are un pret. Cu Moldova ne-am balbait. Am continuat gesturile neeuropene: noi cumparam tot ce e vechi de la americani, doar suntem sluguta lor. Am sters cu buretele datoria Irakului si ne trateaza drept o ieftina carne de tun in razboaie pentru interese globale.

Bogdan Lucian Aurescu,nu s-a nascut ,el vine din

orfelinatele securitatii ceausiste?Iata aici curriculum vitae a acestui individ super laudat de mafia securist-PDL si pe care basescu il tine aproape.Precizare,daca Bogdan Aurescu ar fi intradevar un diplomat bun,nu ar fi acceptat niciodata sa fie partas la nedemna si atipica securist vizita de lucru a teroristului traian basescusi nici nu ar fi acceptat sa faca parte din echipa cu Gabi Fixativ.

http://www.drept.unibuc.ro/dyn_doc/cv/Bogdan-Aurescu.pdf

@ovidiu_r55 : Fain CV :-)...

In timp ce semna contractul de inchiriere a RO ca poligon de tragere ptr USA, tipul era cu gandul la... drepturile in Osetia de Sud ;-)...
Pai asta, daca mai era Ceaushu la Bucuresti, ar fi infierat cu hotarare mashinatziile NATO. Si dupa nenea asta tragi apa, se-nvarte de 3 ori si iarasi este sus in WC, nu se lasa "dos de val" nici impins cu peria "dupa parapet". Puricu' tot puric, cel mult schimba cainele pe care shade.

ROmania nu are nevoie de scut rachetă,mr Aureascu.

ROmania este "apărată" total de Securistul dovedit al tării,Băsescu(nume predestinat și phetid), după cum urmează:

Registrul Jurnal pentru evidenta retelei informative din Judetul Constanta
In 1972, general-maior Pavel Constandache, seful Centrului de Informatică si Documentare al Securitătii, a trimis către fiecare dintre inspectoratele judetene de Securitate un ordin prin care cerea ca toti informatorii Securitătii din judetul respectiv să fie trecuti intr-un "Registru Jurnal" pentru evidenta retelei informative. Registrul Jurnal pentru evidenta retelei informative este practic lista tuturor informatorilor din fiecare judet.

In Registrul Jurnal pentru evidenta retelei informative din judetul Constanta, figurează cu numărul de inregistrare 17592 din data de 25.02.1977, Băsescu Traian, născut la 4 noiembrie 1951. Documentul arată că Traian Băsescu era colaborator al Securitătii si, in această calitate, avea dosarul personal numărul 3990. Documentul mai arată că, la data de 03.08.1978, dosarul personal de colaborator al lui Traian Băsescu a fost primit la arhiva Securitătii cu adresa de insotire numărul 0043467. Dosarul personal numărul 3990 al lui Traian Băsescu figurează ca distrus pe baza procesului verbal cu numărul 58212 din 15.08.1979.

Deci avem Securitate activă cat cuprinde.Ne dă BăSECU,cat cuprinde țara.

Trăiască Majestatea Sa Rehele Mihai!...La Mulți Ani,Majestate!

dus cu dosarelul

Exact dosarul este motivul pentru care Romania nu numai ca nu a pus conditii in acceptarea scutului (cum a facut Polonia), dar a mai si cumparat avioane F-16 (model in uz de 30 de ani) pentru 1.3 miliarde usd.
Suntem condusi de niste oameni vanduti care nu scapa nici un prilej sa ne vanda.

Cum a acceptat Romania conditiile SUA

asta ar fi trebuit sa fie titlul corect. Toata echipa de negociere a incercat sa puna conditii dar sau intors doar cu varianta "vin-win". Marele Licurici are un mare plan: SA NU EXPUNA PERICOLELOR SUA. De Roamania ii doare sufletul. Sa tra'ti prostiti?

 

Foarte bun negociator d.l Aurescu

Dat si te Cu atatearunde de convorbiri a fost mereu in priza.nace si lucid.

cum s-a negociat?pai cam cum negociaza Boc cu Basescu

restul e vrajeala pentru prosti,doar nu credeti ca americanii au ceva de negociat cu niste pigmei fara coloana vertebrala,mai ales cand "negociatorii"nostri s-au dus deja dati cu vaselina...

Zici ca " De Roamania ii doare sufletul"? Pai e bine, nu?

Sau tu esti trimisa de Kremlin, ai vrut sa spui altceva dar nu stii bine romaneste?

Ete,bhăă,cine-i trimis de Cremlin,ete:.....

.....ăsta are Securitatea-n sange.

La punctul 23 al acestei Decizii se arată că CNSAS a primit “adresa de răspuns a SRI nr. S/113959/19.09.2006, prin care s-au transmis către CNSAS in conformitate cu decizia Comisiei Mixte din data de 18.09.2006, următoarele documente:
- Registrul inventar – arhivă al fondului retea păstrat la Constanta, volumul 5, coperta si fila 118 (copie autentificată de SRI), in care apare mentionat la pozitia 17592 numele tovarășului Traian BĂSESCU, cu datele de identificare, cu numărul de inregistrare a dosarului personal nr. 3990 cu următoarea mentiune: «Dosar personal distrus cu procesul-verbal nr. 58212/15.08.1979»,
- Procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979 (copie autentificată de SRI), incheiat in data de 15 august 1979 de I. J. Constanta".

La punctul 26 al Deciziei se spune că CNSAS a primit “Adresa de răspuns a MApN – Directia Sigurantă Militară nr. I 872/25.09.2006, prin care s-a transmis, la solicitarea CNSAS, o copie xerox a filelor 64 verso si 65, declasificate, din «Registrul Jurnal pentru retea informativă, al U.M. 02150 Mangalia», in care figurează domnul Traian BĂSESCU in calitate de colaborator, fără nume conspirativ, cu dosarul nr. 3990/1973, ce a fost transferat la Inspectoratul Judetean Constanta al M.I cu nr. 00151392/29.09.1976".

Trăiască Majestatea Sa Regele Mihai!...La Mulți Ani,Majestate!

@Ambi, aduci aminte de RONCEA o tzarica

Ia vezi te rog in dosarelele alea, Roncea nu era ceva si el p'acolo? Daca tot veni vorba de "centralizarea datelor"......

De ce ca ROmania să...

....mai dea bani grei pt scutul antirachetă de securitate?Ăh?

Nu avem nevoie.Avem Securist complet și notoriu după cum urmează:

- Adresa nr. DGZ- S/92 din 28 iulie 2004, trimisă de generalul locotenent Gheorghe Rotaru, seful Directiei Generale de Informatii a Apărării (DGIA), generalului de brigadă dr. Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Sigurantă Militară. Prin această adresă se solicită identificarea in arhiva MApN a documentelor care privesc colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea.
- Raportul olograf al sefului Departamentului Arhivă din cadrul Directiei Sigurantă Militară, Marin Deaconu, cu privire la identificarea documentelor referitoare la colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea.
- Adresa nr. 0860 din 16 august 2004, trimisă de generalul de brigadă dr. Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Sigurantă Militară, generalului locotenent Gheorghe Rotaru, seful DGIA. Adresa confirmă colaborarea lui Traian Băsescu cu Directia a IV a Securitătii (Contrainformatiile Militare).

Deci avem Securitatea asigurată de Băsescu(nume predestinat și phetid) și gașca lui de hoți multicolori.

Trăiască Majestatea Sa Regele Mihai!...La Mulți Ani,Majestate!

Vaz ca ai dosarele pe masa de lucru :-))

Apai balerin sau bucatar-sef, nu esti nici matale.

Cine imi explica?

Cum de Jerome si Tracia au putut sa posteze comentariile fara sa fie logati!?
Intre 06.46 si 07.00 nu se vedeau decat 4 persoane:dar nu cei de mai sus!

 

@radu

Nu stiu care este mecanismul,dar,si in acesta dimineata am fost nevoit sa ma reloghez de mai mult de zece ori!!????
Poate incercam o explicatie cu administratorii site-ului!?
Poate exista o explicatie logica tehnica.

ZIARE.COM E cu DEFECTiuni!

Are ceva site-ul asta si nu ne spune nimeni nimik!

exista o explicatie, dar e politica, nu logica!

ce, tu esti tracia sau jartome sa scrii direct din redactie?

Dle Aurescu,....

....noi suntem siguri că nu mai avem nevoie de Securitate de nu știu unde.
Avem Securitatea noastră intruchipată de Băsescu(nume predestinat și phetid) și iată confirmarea:

1. Traian Băsescu a fost recrutat in 1973, in perioada in care era student la Institutul de Marină, cu dosarul de colaborator nr. 3990/09.11.1973. Traian Băsescu a fost colaborator al Directiei a IV a Securitătii (Contrainformatiile Militare).
2. In arhiva Directiei Sigurantă Militară de la Pitesti, exista “Registrul-jurnalul pentru evidenta retelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanta", din care reiese că Traian Băsescu a fost colaborator al Directiei a IV a Securitătii.
3. In arhiva Directiei Sigurantă Militară de la Pitesti, exista adresa nr. 00151392 din 29.09.1976 prin care dosarul personal de colaborator al Securitătii nr. 3990/09.11.1973 al lui Traian Băsescu a fost transferat la Inspectoratul judetean Constanta al Ministerului de Interne (Securitatea Constanta).

Deci,liber la Securismul de care-l avem de 3 ani incoace.

Trăiască Majestatea Sa Regele Mihai!...La MUlți Ani,Majestate!

Zece plus pentru Bogdan Aurescu si ceilalti negociatori!

Suna foarte bine,sper sa nu existe "vicii ascunse"!

 

Istoria si dramatica soarta a Romaniei ultimilor 3 ani ne va

arata in curand ce "bun" negociator este Aurescu,dar nu pentru romani.Cei care fac aprecieri n-au inteles nici acum ca datorita lui Aurescu Romania a pierdut definitiv Insula Serpilor ca teritoriul ,iar petrolul "extras" nu este al Romaniie ci al mafiei din care face parte si basescu traian,strans legat in afacerea corupta Sterling de Patriciu dinu.Iata aici cum decurg faptele:"Jucători-cheie. Grupul cu sediul central la Rotterdam este unul dintre gigantii tranzactiilor cu titei, cu o cifră de afaceri de 195 miliarde dolari"
Investitor-surpriză in afacerea Sterling.Pentru cine a negociat Aurescu?

http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/investitor-surpriza-in-afacerea-sterling-236443.html

@ulivia-multumesc ptr.informatii

M-ati pus pe ganduri!Ramane,deocamdata,la sertar.

E prea cinsti d.l Aurescu.....

.... ca sa umbe cu asa ceva.

 

Raspunsuri date de un profesionist in ale diplomatiei!

Tot numai un profesionist in diplomatie poate gasi eventuale elemente de neconformitate!

 

va ajunge bogdan aurescu presedinte al romaniei ?

omul este mai mult decit calificat,dar nu-mi pare genul care sa suporte o campanie electorala cu mici,sacose,caldari,bere expirata,pui congelati&expirati...

dar ar dori aurescu aceasta functie ?
o functie care i-a acoperit de mizerie pe toti cei care au detinut-o...

 

nu poate fi presedinte, ca n-a fost pcr-ist si nici utc-ist!!!

ce partid, ce mafie sa-l sustina? vorba lui nastase de tartasesti: la numarat oua!!

Otara cu un grad mare de insecuritate sociala,politica si economica,

o tara a carui presedinte este inclus in dosarul teroristului international Viktor Bout va avea posibilitatea prin amplasarea scutului de" "cunoastere aprofundata a uneia din misiunile cheie ale NATO", va stabili canale privilegiate de dialog cu SUA si va consolida cooperarea transatlantica, atat la nivel bilateral, cat si in interiorul NATO. "?Apropape imposibil deoarece ceea ce Aurescu spune este in contradictie cu Convetia ONU de lupta impotriva coruptie,Conventie ce stipuleaza relatia dintre coruptie-terorism international si crima organizata,exact asa cum este Romania actuala presentata in rapoarte SUA ,sau ale Europol.Si totusi ce rost are acest scut atat de politizat de mafia pedelista?Iata aici raspuncul:
" Basescu a semnat la Washington condamnarea Romaniei la moarte?"
http://www.cotidianul.ro/basescu-a-semnat-la-washington-condamnarea-romaniei-la-moarte-157926/

Inrest se vede bine treaba ca diplomatul Aurerscu a fost scolit de securitatea comunista si postdecembrist-kgb-ista,are un debit verbal foarte mare ,vorbeste foarte mult pentru a ascunde minciuna.

 

D-NUL BOGDAN AURESCU

sau profesionalismul articulat al performerului, in aciune, in NUMELE si PENTRU Romania! Ma intreb ce zice un Emil Boc cand il aude vorbind pe acest om, in oglinda cu impotentii pe care-i conduce? P.S. Cat ne mai chinuiti, Domnule Presedinte Traian Basescu?

 

nu poate Basescu sa fie atat de sadic

cat de masochist poate sa fie poporul roman...

sunt sigur ca au negociat

si nu li sa impus :) daca refuza, Romania era acum in plan sa fie invadata de NATO, sau cel putin Basescu era mort pe drum inapoi, precum fostul presedinte polonez, care a fost anti-UE si impotriva rachetelor americane.

 

DRAGULUI WARS,

Presedintele Poloniei a murit pentru ca a cerut un lucru de bun simt, Europei si lumii: sa recunoasca CRIMA comunista infaptuita de Rusia! Pentru ca aceasta crima nu este lasata la suprafata, nici de Germania, nici de Franta, ce sa mai vorbim de S.U.A., ce doresc intruna ca lupul sa se pupe cu mielul de dragul UITARII, s-a decis ca omul a devenit incomod pentru interesele marelui proiect S.U.E. Asa se face istoria, din nefericire! Oamenii care tin prea mult la respectarea DEMNITATII propriului popor si a ADEVARULUI propriei istorii, care sunt si LIDERII acelui popor, si care mai asteapta si compensatii de la doi agresori, in vreme de criza, dispar cu tot alaiul trecutului! Interesant de stiut ar fi cine a decis sa-i urce pe toti, in acelasi avion? Cat despre refuzul negocierii de catre Romania, nu se punea in discutie! Indiferent cine va conduce astazi sau "maine" Romania, politica ei externa ramane aceeasi! De relatii cu toate statele lumii! Lectia dupa doua R.M. a afost invatata! Ne-am legat mai bine, la distanta, ca e mai sigur! Am vazut ce am patit din inrudirea celor de aproape!

Iaca scartz!

"Presedintele Poloniei a murit pentru ca a cerut un lucru de bun simt, Europei si lumii: sa recunoasca CRIMA comunista infaptuita de Rusia! "
Pai nu de aia voiau sa se duca acolo si el si Putina cu Medvedev? N-au recunoscut rushii si fara betzivanul-CIA crima din 2-RM?
Coana, preshul polak a murit ca era BEAT-gramada si i-a terorizat pe pilotzi sa aterizeze aiurea. Preshul polak era OMUL DE BAZA al companiilor petroliere anglo-AMERICANE ce strangulau tzitzeiul si gazul rusesc prin pipelines (ba pe la el prin Polonia, ba prin Ukraina blondinei locale Timosenko, pentru ca RFG si Frantza au "uitat" sa-i invite la chiolhanul energetic pregatit cu GasProm si Yukos).

Cine ne ameninta ?

Eu nu vad astazi o potentiala amenintare la adresa Romaniei. Ce sa ne ia ? Saracia, coruptia, mizeria. Ce a fost de luat, ne-au luat fara razboi si ne iau incontinuare cu ajutorul cozilor de topor din tara.
Hai sa recunoastem adevarul ! Nu noi am cerut scutul ci acesta ne-a fost impus de NATO si americani.
Ce facem cu el ? Zgandarim un pic orgoliul Rusiei si bagam bani in buzunarele industriasilor ce se ocupa de armament. Am devenit piata de consum si pe aceasta linie. In rest nimic nou pe frontul de est.

 

International Security?

Se asteapta efecte directe din partea amenintarilor pentru a se urgenta situatia!Toate organismele de securitate din spatiul schengen au informatii despre aceste prioritati si se investeste in atacuri personalizate asupra persoanelor(asazisele monitorizari)!Intentie preventiva la moda!

 

Romania are tilifon-roshu la NATO.. M'da, ca si Philippinele avura,

sau alde Korea de Sud muuult mai are de spus la Pentagon, la fel ca si RFG-ul :-)))))) Tipul asta-i cam pro..NAIV, sa nu-l laud prea tare :-((
"... prin participarea la acest proiect Romania va avea o "cunoastere aprofundata a uneia din misiunile cheie ale NATO, va stabili canale privilegiate de dialog cu SUA si va consolida cooperarea transatlantica, atat la nivel bilateral, cat si in interiorul NATO."
.. He-heee!, ... spre noi culmi de dezvoltare si progres si de construire a neobolshevismului de dreapta multilateral dezvoltat, de tip SUD-AMERICAN."
A uitat sa-i multzumeasca din inima celui mai iubit marinel al boborului dar, mai ales, a uitat sa mentzioneze ca romanii vor avea PRIVILEGIATA pozitzie de-a vedea PRIMII in Europa, o ciuperca atomica ruseasca ;-) Asta-i mai tare decat ECLIPSA din 1999, sa vezi numa' ce de-a turisti cu aparate de filmat aduna coana Blondutza, se umplESHTE Hotelurili ;-)
Hurraaa! si la gara... NAIVul asta a uitat zicala "prEtin prEtin, OK, da' branza-i pa BANI"

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor