Expert american: Rezolvarea conflictului transnistrean sa inceapa cu reconcilierea Romania-Rusia

Joi, 23 Mai 2013, ora 17:21
4153 citiri
Expert american: Rezolvarea conflictului transnistrean sa inceapa cu reconcilierea Romania-Rusia

Pentru a putea rezolva conflictul dintre R. Moldova si Transnistria, este necesara mai intai reconcilierea Romania-Rusia, de pe pozitii in care ambele tari sa se simta puternice, este de parere Matthew Rojansky, director adjunct al Programului Rusia si Eurasia din cadrul "Carnegie Endowment for International Peace".

Expertul american in strategii de securitate nationala a explicat, joi, intr-o dezbatere organizata de Ambasada SUA la Bucuresti, ca a incerca sa se rezolve conflictul transnistrean inainte de chestiunile care stau intre Romania si Rusia este "invers decat normal".

In opinia sa, in acest caz s-ar preta un model de reconciliere similar celui dintre Polonia si Rusia, in asa fel incat sa se "produca un mediu mai favorabil pentru conflictul R. Moldova - Trasnistria". "Rusia ar putea fi mai deschisa la un oarecare compromis in mediul potrivit", a explicat Rojansky.

Aceasta "reconciliere", a continuat expertul american, nu are nimic de-a face cu geopolitica, ci ar fi, mai degraba, indreptata spre o schimbare pe termen lung in structura ambelor societati. Un prim pas ar fi deschiderea arhivelor in ambele tari, pentru aflarea adevarului istoric, ceea ce ar duce la o crestere a increderii intre cele doua state. Expertul arata ca nu vorbeste despre scuze, care in aceasta etapa nu sunt necesare.

Ar trebui ca procesul de reconciliere sa fie urmat si de alte gesturi oficiale, cum ar fi un discurs curajos al unui politician, asa cum discursul vicepresedintelui Joe Biden la Munchen a deschis procesul de "resetare" a relatiilor ruso-americane.

Reconcilierea poate fi continuata la nivelul societatii civile, prin grupurile studentesti si bisericesti. Celor care vorbesc despre recucerirea independentei energetice a Romaniei de gazele naturale ruse, expertul le transmite ca "reducerea dependentei Romaniei ar face reconcilierea mai usoara, intrucat ambele state ar avea pozitii mai puternice" unul fata de altul.

Cu toate ca in acest moment nu pare chiar propice inceperea unui astfel de proces, Rojansky spune ca Romania ar trebui sa riste. "Poate e momentul sa spuneti, atunci cand o sa va simtiti puternici si stabili: O sa ne asumam un risc si vom incerca asta, chiar daca Rusia refuza".

In opinia sa, acel moment nu este departe, intrucat Romania "este pe cale sa creasca in Europa, psihologic vorbind, si urmand tot exemplul Poloniei, sa devina, dintr-o tara mica, una care se comporta ca o tara mare".

Scutul antiracheta, prea scump ca sa fie doar un simbol

Expertul american a comentat si recentele declaratii potrivit carora scutul antiracheta instalat in Romania este "un simbol". "Nu avem suficienti bani ca sa construim simboluri!", a precizat Rojansky, aratand ca sistemul este necesar in fata amenintarilor posibile dinspre Iran.

A existat un motiv prevalent pentru care NATO a amplasat scutul antiracheta in Romania, si acestea nu au legatura cu Rusia. "Acest colt de NATO este cel mai apropiat de Iran, cu exceptia Turciei, unde ar fi existat insa alte obstacole in calea instalarii scutului antiracheta". Cu cat scutul este mai apropiat de punctul de lansare al rachetelor iraniene, cu atat sporesc sansele ca acestea sa fie interceptate in etapa in care nu au atins viteza maxima, explica expertul.

Pozitia oficiala a SUA pe marginea scutului anti-racheta ramane ca doresc sa coopereze cu Rusia pe acest subiect. Pe masura ce se apropie insa termenul limita de finalizare al proiectului, sustine Rojansky, retorica rusa se va inscrie pe o traiectorie usor de prezis: exista un punct maxim de inflamare, insa "daca nu se intampla nimic prosteste, nu exista nicio provocare, nu vor exista efecte reziduale in Rusia".

"Nu va mai exista niciun motiv real pentru care sa mai deschida subiectul, desi noua ne vor aduce aminte mereu de asta", a glumit expertul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Matthew Rojansky scut antiracheta Romania, #Matthew Rojansky reconciliere Romania Rusia , #antiracheta