MAE rus: Sistemul antiracheta de la Deveselu, impotriva securitatii europene

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 19:51
5601 citiri
MAE rus: Sistemul antiracheta de la Deveselu, impotriva securitatii europene

Ministerul rus de Externe transmite ca sistemul antiracheta de la Deveselu este impotriva securitatii europene.

Purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukasevici, a spus miercuri ca pasii facuti catre militarizarea sud-estului Europei, inclusiv implementarea unui sistem antiracheta in Romania, contravin intereselor securitatii si stabilitatii regionale si europene, scrie agentia Itar Tass.

Congresmen american: Scutul de la Deveselu, pentru protejarea Romaniei de Rusia - Ce spune MAE

Lukasevici a comentat si declaratiile facute de congresmenul american Mike Rogers, care a afirmat ca scutul antiracheta de la Deveselu are scopul de a proteja Romania si aliatii NATO de eventuale agresiuni ale Rusiei.

NATO raspunde Rusiei, dupa comentariile privind scutul de la Deveselu

"Astfel, legiuitorul american a confirmat indoielile Moscovei ca 'scutul antiracheta' creat de SUA ar urma sa fie folosit pentru scopurile declarate de Washington", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe.

"Rolul atribuit Romaniei privind proiectul american nu prea este atat de onorabil precum a fost prezentat. Implicarea Bucurestiului intr-un alt proiect american care a fost confirmat in raportul recent al Senatului american privind torturile in inchisorile secrete ale CIA din alte tari i-a pus pe oficialii romani, care au fost nevoiti sa evite intrebarile jurnalistilor, intr-o pozitie mai degraba ciudata", a mai spus Lukasevici.

Baza NATO de la Deveselu, o provocare serioasa pentru Rusia

Mike Rogers a fost intrebat, la Realitatea Tv, daca recunoaste ca scutul antiracheta este menit sa protejeze Romania si aliatii NATO de o posibila amenintare din partea Rusiei, iar oficialul american a raspuns afirmativ.

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat, intr-un comunicat, legat de declaratiile lui Rogers, ca obiectivele bazei militare de la Deveselu sunt pur defensive.

Aurescu explica de ce sistemul antiracheta de la Deveselu supara Moscova

In luna octombrie, reprezentantul permanent al Moscovei la NATO, Aleksandr Grusko, a avertizat ca planurile NATO de construire a unei noi baze militare in Romania reprezinta o provocare serioasa pentru Rusia.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...