Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata

Joi, 12 Mai 2016, ora 14:11
21394 citiri
Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata
Foto: Ambasada SUA la Bucuresti

Moment istoric, joi, in Romania: Scutul de la Deveselu a fost inaugurat. Toate componentele au fost instalate si testate inca de anul trecut, iar acum a avut loc inaugurarea oficiala.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a venit in Romania pentru ceremonie. Seful Aliantei Nord Atlantice s-a intalnit la Palatul Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis. Intr-o declaratie de presa comuna, cei doi oficiali au subliniat ca scutul este unul defensiv si nu reprezinta nicio amenintare la adresa Rusiei. In ceea ce priveste amenintarile venite de la Moscova, Stoltenberg a subliniat ca "NATO se angajeaza solemn sa asigure securitatea Romaniei acum si in viitor".

La ceremonia de la Deveselu au participat Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului Apararii din SUA, Robert Work, premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii, Mihnea Motoc. Oficialii romani si americani au taiat panglica inaugurala a sistemului antiracheta de la Deveselu.

Moment istoric: Se inaugureaza scutul antiracheta de la Deveselu

Chiar in timp ce la Deveselu avea loc ceremonia oficiala prin care sistemul a fost declarat operational, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca baza din Romania reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor, precum si cele mai importante declaratii legate de inaugurarea scutului de la Deveselu:

13:50 - Stoltenberg a reiterat ca scutul de la Deveselu nu vizeaza Rusia: "Daca noi hotaram sa infruntam Rusia, vom spune clar in fata acest lucru".

13:18 - O reactie a venit de la Moscova. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca baza din Romania care gazduieste elemente ale scutului antiracheta reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei.

"Am spus de cand a inceput aceasta poveste ca expertii nostri sunt convinsi ca dezvoltarea sistemului anti-rachete balistice ridica o anumita amenintare la adresa Federatiei Ruse", a spus Peskov.

12:50 - Premierul Dacian Ciolos, adjunctul secretarului Apararii al SUA, Robert O. Work, si seful NATO, Jens Stoltenberg, au taiat panglica inaugurala a sistemului antiracheta de la Deveselu. Sistemul antiracheta este oficial operational.

Foto: Digi 24 TV

12:44 - "Acum, cand ne confruntam cu cele mai mari provocari de securitate de-a lungul unei generatii, Alianta e mai importanta ca oricand. Pe masura ce amenintarile continua sa se schimbe, continuam sa ne adaptam raspunsul la ele. (...) Putem si voi raspunde la orice amenintare venita din orice directie", a asigurat seful NATO.

Acesta a mentionat ca Alianta va continua sa dialogheze cu Rusia, desi pana acum Moscova nu a raspuns pozitiv. "Nu vom face compromisuri in privinta angajamentului de a ne proteja cetatenii", a punctat Stoltenberg.

12:39 - La Deveselu a luat cuvantul secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

12:37 - O reactie a venit pe Facebook si de la Ministerul Apararii, care de altfel transmite live evenimentul pe reteaua sociala.

"Certificarea capacitatii operationale a sistemului de aparare antiracheta. Chiar in aceste momente, la Deveselu, in Unitatea de Sprijin Naval, are loc ceremonia prilejuita de certificarea capacitatii operationale a sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore din Romania.

La acest eveniment participa oficialitati ale statului roman, secretarul general al NATO, reprezentanti ai Departamentului american al Apararii, ai Departamentului de Stat al SUA, Fortelor Navale ale SUA dislocate in Europa si din cadrul NATO", scrie pe Facebook MApN.

12:33 - Si Dacian Ciolos a reiterat ca scutul nu reprezinta o amenintare la adresa niciunei tari: "Facilitatea de la Deveselu respecta prevederile Cartei ONU si nu este indreptata impotriva cuiva anume, este un mijloc exclusiv pentru aparare impotriva amenintarilor cu rachete balistice. Descurajarea capata un rol din ce in ce mai important in actual sistem de securitate volatil".

Premierul a mai subliniat ca "avem nevoie de politici si mijloace credibile in masura sa actioneze de o maniera defensiva impotriva amenintarilor internationale".

12:29 - Premierul Dacian Ciolos sustine un discurs la Deveselu. "Prezenta noastra aici atesta importanta speciala a acestui moment, atat pentru Romania, SUA si NATO, cat si pentru securitatea regiunii in ansamblul sau", a sustinut seful Executivului.

Potrivit acestuia, in contextul amenintarii in crestere cu rachete balistice a actorilor statali si nestatali, "SUA si-au asumat o valoroasa contributie".

12:23 - A inceput ceremonia de inaugurare. La baza militara din Deveselu sunt prezenti secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si adjunctul secretarului american al Apararii, Robert Work, premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii, Mihnea Motoc.

Sistemul Aegis are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific.

Foto: Digi 24 TV

11:58 - Ceremoniile de la Deveselu sunt asteptate sa inceapa din moment in moment. Programul lui Klaus Iohannis nu include participarea presedintelui, care este si seful CSAT, la acest eveniment.

11:30 - Si Klaus Iohannis a asigurat ca scutul din tara noastra nu este indreptat impotriva niciunei tari.

"Singurele solutii viabile raman cele politice, nu cele militare. Acest sistem antiracheta face Romania si Europa mai sigure, iar el nu este indreptat impotriva niciunui stat, nu poate sa fie ofensiv", a punctat Iohannis.

Acesta a mentionat ca NATO trebuie sa fie pregatita pentru a face fata oricarui pericol: "Stim ca Rusia foloseste aceste ocazii pentru a fi foarte vocala, dar si ei stiu, ca si noi, ca sistemul nu este indreptat impotriva Rusiei", a conchis Iohannis.

11:21 - Jens Stoltenberg a fost intrebat daca sistemul de la Deveselu nu va spori tensiunile cu Rusia. Seful NATO a subliniat ca "acest sistem nu se refera la Rusia, nu este indreptat impotriva Ruiei, iar atat conditiile fizice, cat si geografia fac imposibil ca acest sistem sa submineze Rusia. (...) Noi am fost foarte transparenti fata de rusi in ceea ce priveste planurile noastre, deci nu vad niciun motiv ca acest sistem sa tensioneze situatia", a spus seful NATO.

Acesta a apreciat, insa, ca "amenintarile din partea Rusiei sunt nejustificate si iresponsabile, rusii stiu ca nu este un sistem indreptat impotriva Rusiei. NATO se angajeaza solemn sa asigure securitatea Romaniei acum si in viitor", a punctat oficialul.

11:18 - Seful NATO a adus un omagiu celor doi ofiteri romani care si-au pierdut recent viata in misiune, in Afganistan. Stoltenberg a asigurat ca "Romania este un partener de incredere", asigurand ca tara noastra joaca un rol-cheie "in proiectarea stabilitatii dincolo de granitele noastre, in Moldova, Georgia si Ucraina".

10:03 - Presedintele Klaus Iohannis si secretarul general al NATO, Jens Stoltenber, sustin o declaratie de presa comuna la Palatul Cotroceni.

"Prezenta dvs. in Romania reflecta importanta pe care NATO o acorda tarii noastre. (...) Romania ramane un partener de incredere, implicat activ in adoptarea si implementarea deciziilor NATO", a spus Iohannis, precizand ca "suntem un aliat credibil".

09:44 - O reactie si de la ambasada SUA la Bucuresti, care reia o declaratie sustinuta miercuri de ambasadorul Douglas Lute, reprezentant permanent al SUA la NATO.

"Inaugurarea sistemului antiracheta #AegisAshore de la Deveselu este o dovada ca #NATO indeplineste misiunea pentru care a fost creata: sa apere fiecare aliat [...] este o demonstratie ca SUA, Romania si restul aliatilor iau in serios Articolul 5, a declarat ieri ambasadorul Douglas Lute, reprezentant permanent al SUA la NATO. El a mentionat de asemenea ca sistemul nu este o amenintare pentru Rusia", scrie pe Facebook Ambasada SUA la Bucuresti.

09:39 - "Este o zi foarte importanta pentru toti. Este ziua in care va fi inaugurat Deveselu si, dincolo de asta, sunt bucuros ca ne-am intalnit si putem discuta in profunzime proiectele noastre comune, in mod special Summitul de la Varsovia. Sunt convins ca vom gasi puncte de vedere comune", a declarat Iohannis, la debutul intalnirii.

La randul sau, secretarul general al NATO a spus ca este o mare onoare pentru el sa revina in Romania.

09:20 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se afla la aceasta ora la Palatul Cotroceni pentru o intalnire cu presedintele Klaus Iohannis. La finalul intalnirii, in jur de 09:40, sunt asteptate declaratii de presa sustinute de cei doi oficiali.

Scutul antiracheta de la Deveselu a fost activat in decembrie 2015 si a devenit una dintre cele mai importante baze americane din Europa, dupa 5 ani de la inceperea programului in Romania.

Reuters: Dupa 10 ani, americanii isi dezvaluie mult-asteptatul scut antiracheta

Fondatorul Stratfor: Sistemul antibalistic din Romania nu poate contracara un atac al Rusiei

Demersurile NATO ii incomodeaza pe rusi. Oficialii de la Moscova au declarat in numeroase randuri ca se simt sfidati de construirea scutului antiracheta.

In cea mai recenta declaratie a sefului comandamentului trupelor speciale ruse, acesta spunea ca Moscova se pregateste cu rachete performante care sa faca fata scutului.

Costurile deplasărilor lui Iohannis ar putea fi publice. Elena Lasconi: „Voi face publice toate cifrele când ajung la Cotroceni”
Costurile deplasărilor lui Iohannis ar putea fi publice. Elena Lasconi: „Voi face publice toate cifrele când ajung la Cotroceni”
Elena Lasconi, candidata USR la funcția de președinte al României, a declarat că, dacă va fi aleasă în această funcție, va reduce cheltuielile Administrației Prezidențiale. Candidata...
Pe cine ar numi Nicolae Ciucă premier. „Avem cel puțin cinci variante”. Primele indicii oferite de liderul PNL
Pe cine ar numi Nicolae Ciucă premier. „Avem cel puțin cinci variante”. Primele indicii oferite de liderul PNL
Nicolae Ciucă, liderul PNL, a oferit câteva indicii despre persoanele pe care le consideră potrivite să dețină funcția de premier, în cazul în care el va fi ales președinte al României....
#scut Deveselu inaugurare, #scut antiracheta Romania inaugurat, #scut antiracheta deveselu , #antiracheta
  1. Franța modernizează avioane de luptă Mirage-2000-5 pentru a le livra Ucrainei
  2. Creatorul mesageriei criptate Ghost, folosită de infractori, arestat împreună cu alte zeci de persoane
  3. Aproape de dezastru în aer. Avion depresurizat în zbor. Pasageri răniți. „Urechile și nasurile oamenilor au început să sângereze"
  4. Încă o iarnă grea pentru bucureșteni. Nicușor Dan: „Vor mai fi avarii, dar presiunea va crește”
  5. Kamala Harris este susținută de vedete, Trump de sindicaliști. Diferența dintre cei doi candidați la Casa Albă este uriașă în rândul membrilor Teamsters
  6. Atac armat la o școală din capitala Norvegiei. O persoană a fost rănită. Trei suspecţi au fost arestați
  7. FMI a anulat controversata revenire în Rusia după opoziția membrilor europeni. Cum a motivat forul mondial decizia
  8. Mai mulți bani pentru apărarea României. Ce planuri ar avea Ciucă pentru Armată dacă ar ajunge președintele României
  9. Judecătoare acuzată că a încălcat regulile ședinței. Cum s-a comportat cu inculpații. „Care mai sunteți cu alcool?"
  10. Zelenski își va prezenta „planul de victorie” la ONU. Reuniunea liderilor mondiali pentru pace