Mutarea armelor nucleare in Romania: Cat de posibil e acest scenariu, de unde a pornit si cum ne afecteaza

Joi, 18 August 2016, ora 15:21
8122 citiri
Mutarea armelor nucleare in Romania: Cat de posibil e acest scenariu, de unde a pornit si cum ne afecteaza
Foto: site NATO (Arhiva)

Scenarii peste scenarii au aparut joi in spatiul public dupa ce jurnalistii de la Euractiv au lansat informatia conform careia Statele Unite ar fi inceput sa transfere in Romania arme nucleare stationate in Turcia, in urma deteriorarii relatiilor dintre Washington si Ankara.

Ministerul Apararii si cel de Interne au negat rapid informatia, catalogand-o drept speculatie, asa cum o conidera si Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

"E o speculatie de presa, dovada ca Ministerul de Externe neaga aceasta discutie sau posibilitate. Aduceti-va aminte ca presa de la noi a rostogolit acest subiect inainte, sub 'caciula' mai larga a conturarii unui rol mai crescut al Romaniei in relatiile cu SUA, odata ce, speculativ vorbind, relatiile intre Turcia si SUA s-ar putea deteriora. Repet, e o ipoteza pe care si presa din Romania a speculat-o inca de acum o saptamana, 10 zile", a declarat Iulian Fota pentru Ziare.com.

Intrebat cat de credibila ar fi, totusi, aceasta ipoteza, Iulian Fota a explicat: "Poate ca scenariul e fortat, dar el pleaca de la niste tensiuni reale pe care le vedem cu totii intre SUA si Turcia".

"Punctul de pornire are radacini in realitate. Intre Statele Unite si Turcia am avut (poate inca avem) o perioada delicata, asa ca presa a inceput sa speculeze: Ce s-ar putea intampla daca relatiile respective se racesc? Unii au mers chiar pana la posibilitatea ruperii acestor relatii - Turcia sa intoarca spatele NATO. In cadrul acestor speculatii a aparut si aceasta speta - varianta ca, neavand alta alternativa, SUA sa propuna Romaniei sa gazduiasca armele nucleara, tinand cont ca ele sunt parte din politica nucleara a aliantei, pentru ca nu sunt numai arme americane, sunt instrumente de protectie nord-atlantice.

E o speculatie de presa care, la fel ca si alte speculatii de presa, incearca sa creeze interes sau audienta pe acest subiect. Varianta ca Statele Unite sa vina spre Romania, in cazul in care intr-adevar relatiile cu Turcia au de suferit, nu este una halucinanta sau de SF", a mai comentat fostul consilier prezidential.

S-au adus prejudicii de imagine Romaniei?

Pe de alta parte, intrebat daca acest articol aduce prejudicii de imagine Romaniei si ne pozitioneaza din nou in vizorul Rusiei, Iulian Fota a replicat: "Asta este o marota pe care tabara pro-rusa o alimenteaza de fiecare data in presa din Romania pentru a nu vedea dezvoltarea relatiilor Romaniei cu Occidentul prea mult".

"Este o prostie. Sa ne fie clar: Daca rusii au o suparare pe noi, nu o au de acum, nu o au de la scutul antiracheta. O au de cand noi am hotarat sa intram in NATO si in UE. De aici inainte, tot ce se mai intampla este parte a aceleiasi povesti", a subliniat fostul consilier prezidentiale pe probleme de securitate.

Iulian Fota a explicat ca daca se va ajunge, totusi, in situatia ca focoasele nucleare din Turcia sa fie aduse la Deveselu, discutia se va purta "in primul rand intre SUA si Turcia".

"Ulterior (dar este doar un scenariu ipotetic!), americanii trebuie sa initieze discutii cu alte state care ar putea sa gazduiasca asa ceva, cum au facut-o si in discutiile cu Belgia, cu Olanda, Germania, pe unde se mai speculeaza in presa internationala.

Procesul este gestionat in primul rand si in mare masura de SUA. E problema lor. De aceea, prima intrebare care ar trebui pusa ar fi in SUA. Dar totul este fortat. In momentul asta perspectiva deteriorarii serioase, grave, in relatiile bilaterale americano-turce nu este conturata inca.

Din lipsa de subiecte (e vacanta de vara) s-a speculat pe acest subiect, stiind ca va face valuri. Eu nu vad nicio baza, pentru ca orice speculatie trebuie sa porneaza de la ceva. Care e 'ceva'-ul in cazul acesta? Niciunul", a intarit Iulian Fota.

In timp ce Victor Ponta a sustinut ca stirea lansata de Euractiv.com "este de 100 de ori mai grava si apta de a aduce uriase prejudicii sigurantei nationale", Iulian Fota sustine contrariul.

"Nu vad cum ar putea sa faca rau. Nu vad un complot sau ceva nefiresc indreptat impotriva Romaniei. Se discuta ipotetic scenarii, pornind de la lucruri pe care nu le poate nega nimeni. Din pacate, avem un moment delicat, chiar tensionat, in relatiile americano-turce", a declarat acesta.

Intrebat daca relatiile americano-turce se indreapta catre o normalizare sau, dimpotriva, par sa se acutizeze, Iulian Fota a raspuns: "La cum arata lucrurile acum, suntem la 50-50".

"Tensiunile sunt serioase, nu sunt de minimalizat, dar nici nu e obligatoriu sa ajungem la o racire semnificativa a relatiilor americano-turce. E un lucru pe care nimeni nu si-l doreste, ma refer cel putin la noi, romanii. Tensiunile sunt serioase si vad ca ambele parti le trateaza serios, ceea ce e bine.

Sper din toata inima ca va fi suficienta inteligenta si de o parte si de cealalta astfel incat sa depasim acest impas. Alianta are nevoie de Turcia si Turcia are nevoie de alianta", a subliniat Iulian Fota.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#focoase nucleare mutate Turcia Romania, #arsenal baza Turcia Romania , #antiracheta