Mutarea armelor nucleare in Romania: Un deputat cere convocarea comisiei de aparare

Joi, 18 August 2016, ora 17:12
2682 citiri
Mutarea armelor nucleare in Romania: Un deputat cere convocarea comisiei de aparare
Foto: Arhiva / Camera Deputatilor

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi, membru al Comisiei pentru aparare, cere intrunirea acestui for pentru a discuta pe tema informatiilor privind mutarea in Romania a unor arme nucleare din Turcia.

Raetchi afirma ca, desi totul pare un "scenariu hollywoodian", situatia poate aduce prejudicii serioase securitatii Romaniei.

"Informatia prezentata de EurActiv.com, potrivit careia Statele Unite ale Americii a inceput mutarea armelor nucleare amplasate in Turcia spre Romania impune o replica ferma din partea tarii noastre, pe toate palierele. Informatiile au fost deja respinse 'cu fermitate' de catre Ministerul Afacerilor Externe, dar in contextul in care propagarea acestora in spatiul public poate avea consecinte grave se impune si un raspuns al Parlamentului pe aceasta tema", sustine deputatul, potrivit unui comunicat de presa PNL.

Raetchi spune ca este nevoie si de experienta si pregatirea profesionala a parlamentarilor din aceasta comisie pentru a "infirma aceasta presupunere aberanta".

"Informatia prezentata este de natura a afecta siguranta nationala a Romaniei pentru ca aceasta poate fi speculata de actori externi in propriul lor avantaj si in dezavantajul tarii noastre. Nu este intentia mea aceea de a face presupuneri asupra resorturilor care au condus la aparitia acestei informatii in spatiul public, dar Romania trebuie sa infirme ferm, inclusiv la nivelul Parlamentului aceasta dezinformare. Suntem in fata unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securitatii nationale a Romaniei", subliniaza acesta.

Euractiv.com sustine, citand surse independente, ca Statele Unite au inceput transferul focoaselor nucleare stationate pe teritoriul turc in Romania, in contextul escaladarii tensiunilor dintre Washington si Ankara in urma loviturii de stat esuate din noaptea de 15-16 iulie. Insa, Ministerul de Externe a negat faptul ca teritoriul roman a devenit noua gazda a armelor nucleare americane.

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, spune ca sunt "speculatii" informatiile potrivit carora Statele Unite au inceput transferul focoaselor nucleare stationate pe teritoriul turc in Romania, in contextul escaladarii tensiunilor dintre Washington si Ankara in urma loviturii de stat esuate, el precizand ca nu au existat "planuri in acesta directie".

Citeste ce spune un fost consilier prezidential pe probleme de securitate despre acest scenariu.

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#Raetchi comisie aparare focoase Turcia , #antiracheta