O firma romaneasca a castigat un contract pentru construirea unor facilitati la Deveselu

Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 21:12
3159 citiri
O firma romaneasca a castigat un contract pentru construirea unor facilitati la Deveselu
Foto: Arhiva

Compania Glacial PROD, din judetul Ilfov, a castigat un contract in valoare de 3,3 milioane de dolari pentru a construi facilitati temporare la baza Deveselu, unde va fi amplasat scutul american antiracheta, informeaza Ambasada SUA la Bucuresti.

Contractul incheiat intre Glacial PROD si Corpul de Geniu al Fortelor Terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE) prevede construirea, in opt luni, a unor facilitati temporare (o unitate administrativa, un depozit si un perimetru de inspectie a vehiculelor) necesare pentru constructia propriu-zisa a bazei.

Corpul de Geniu al Fortelor Terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE), in colaborare cu Agentia de Aparare Antiracheta - U.S Missile Defense Agency (MDA), Comandamentul European al Statelor Unite - U.S. European Command (EUCOM) si Fortele Navale ale SUA (U.S. Navy), au organizat, in perioada 13-14 iunie, doua conferinte intitulate "Zilele Industriei", la Bucuresti si la Caracal.

Obiectivul conferintelor a fost de a oferi informatii cu privire la cadrul general, necesitatile de infrastructura si facilitati, precum si la oportunitatile de afaceri in constructii si prestari servicii in vederea dislocarii unor elemente ale sistemului de aparare antiracheta al SUA la Deveselu, in perimetrul bazei militare existente apartinand Ministerului Apararii Nationale.

Inainte de conferinte, USACE anticipa ca vor fi aprobate doua contracte, unul care va include toate facilitatile MDA, cu toate lucrarile de infrastructura pentru intreaga suprafata a perimetrului militar american, iar cel de-al doilea va include toate facilitatile Fortelor Navale ale SUA, cu o infrastructura mai redusa in perimetrul elementelor sistemului de aparare antiracheta al SUA.

Lucrarile de amenajare a bazei vor incepe in 2013

La conferinta de la Bucuresti au fost prezenti peste 175 de participanti din tari precum Romania, SUA, Spania, Turcia, Grecia, Italia, Bulgaria, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite, interesati sa participe la licitatiile care vor fi organizate pentru construirea bazei de la Deveselu. Lucrarile de amenajare a bazei sunt programate sa inceapa in 2013, dupa finalizarea procedurilor de selectare a contractorilor.

La summitul NATO din mai, de la Chicago, presedintele Traian Basescu isi exprima speranta ca firmele romanesti vor avea prioritate la contractele cu armata americana pentru construirea facilitatilor de la Deveselu.

Acordul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania a intrat in vigoare la 23 decembrie 2011.

Sistemul de interceptori de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA va fi amplasat in Baza aeriana de la Deveselu, ca parte componenta a Abordarii Adaptive in Etape a Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al SUA in Europa, la orizontul anului 2015.

Acordul privind scutul antiracheta a fost semnat la 13 septembrie 2011, la Washington, de catre ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, si secretarul de stat american, Hillary Clinton.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#firma romaneasca contract Deveselu, #Glacial PROD facilitati Deveselu , #antiracheta