Oaia, risc de securitate: Povestea saivanului care ameninta scutul antiracheta de la Deveselu

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 13:38
8349 citiri
Oaia, risc de securitate: Povestea saivanului care ameninta scutul antiracheta de la Deveselu
Foto: Facebook/Deveselu

Ridicata in slavi de ministrul Agriculturii Petre Daea si dovedita chiar "arma" eficienta daca ne gandim la episodul din primavara cand un vas romanesc care transporta oi s-a ciocnit de o nava-spion ruseasca, iata ca acum oaia e in centrul unui mare scandal de securitate.

De mai multi ani, statul roman incearca sa demoleze un saivan de oi construit la doar cativa metri de gardul unitatii militare (UM) 01871 Deveselu, acolo unde se afla sistemul american antiracheta Aegis Ashore.

Despre acest grajd pentru oi, SUA sustine ca "submineaza cerintele de securitate fizica minime" ale facilitatii militare, este incompatibil cu operarea scutului antiracheta si pune Romania in postura de a incalca un angajament asumat printr-un acord international, arata Profit.ro, care citeaza un raspuns al Departamentului pentru Aparare al SUA.

Dar cum a ajuns adapostul pentru oi chiar langa scutul de la Deveselu? Simplu: in 2007, un anume Dumitru Bleja din Caracal a cumparat mai putin de un hectar de teren in extravilanul comunei Stoenesti, Olt, de la o persoana careia ii fusese retrocedat pamantul de catre stat. Un an mai tarziu, deja construise aici un grajd de animale, fara autorizatie de constructie. In plus, acesta nu a fost inregistrat in evidentele fiscale.

In acel moment, conform sursei citate, unitatea de la Deveselu era dezafectata.

De atunci a inceput o lunga serie de procese, care continua si in prezent, statul roman incercand sa demoleze constructia aflata la aproximativ 25 de metri de gardul unitatii militare. Aceasta a devenit brusc extrem de importanta, in conditiile in care, in 2010, Romania si SUA au inceput negocieri oficiale privind amplasarea scutului antiracheta la Deveselu, iar un an mai tarziu Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat oficial amplasarea scutului antiracheta american din Romania la fosta baza aeriana.

Proprietarului i s-a pus in vedere ca avea nevoie de un aviz de la Statul Major al Armatei, insa el reclama faptul ca nu avea nevoie de act, din moment ce nu este persoana juridica. Mai mult, sustine ca nu a fost notificat legat de o eventuala interdictie de constructie pe terenul respectiv.

Desi s-a dispus demolarea saivanului si amendarea proprietarului cu 3.000 de lei pentru construire ilegala, Dumitru Beja a cerut si a obtinut, luna trecuta, revizuirea acestui proces. In plus, se asteapta si solutionarea unui proces de la ICCJ privind avizul MApN pentru construirea saivanului. Ceea ce inseamna ca povestea e departe de a se termina.

Amintim ca scutul antiracheta de la Deveselu, declarat operational in mai 2016, a costat nu mai putin de 800 de milioane de dolari, fiind compus din 24 de interceptoare SM-2 si dintr-un un radar antibalistic.

Sistemul Aegis are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune.

Scutul antiracheta de la Deveselu este una dintre cele mai importante baze americane din Europa.

Citeste si:

NATO va face modificari la scutul antiracheta de la Deveselu, din cauza Coreei de Nord

Senatul SUA taie din bugetul anului viitor banii pentru investitiile in baza de la Deveselu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#grajd oi Deveselu scut antiracheta, #constructie ilegala langa Deveselu, #saivan oi Deveselu , #antiracheta
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Au un noroc ciobanii astia... porcesc ! Asta este mai tare ca