Revista presei: Scutul SUA incinge spiritele la Bucuresti

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 09:22
2155 citiri
Revista presei: Scutul SUA incinge spiritele la Bucuresti

Scutul antiracheta ce va fi amplasat de americani la baza de la Deveselu, judetul Olt, incinge spiritele la Adunarea Parlamentara a NATO, desfasurata la Bucuresti, arata presa centrala de luni.

Diplomatii romani au fost supusi unui tir de critici, unele dintre ele venite chiar din partea unor oficiali europeni. Rusii, ucrainenii si un deputat francez au adus reprosuri Romaniei, pentru amplasarea scutului american antiracheta pe teritoriul sau, scrie "Adevarul".

Parlamentarul francez Jean Michel Boucheron a incercat sa convinga chiar ca scutul ar fi ineficient impotriva unei amenintari care nu exista, relateaza "Jurnalul National".

Ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, a declarat ca Rusia a ridicat problema acordarii unor garantii juridice privind scutul antiracheta, insa Statele Unite nu doresc sa acorde decat garantii politice.

Deputatul francez Nicole Ameline a amintit ca este nevoie de ridicarea blocajelor politice intre cooperarea NATO si Uniunea Europeana, pentru a asigura ca sunt servite interesele ambelor parti.

Scutul SUA incinge spiritele la Bucuresti

Amplasarea scutului antiracheta american in Romania a starnit discutii aprinse la Adunarea Parlamentara NATO de la Bucuresti. Parlamentarul francez Jean Michel Boucheron a afirmat ca sistemul nu este eficient si ca nu ar face decat sa atraga mai multe agresiuni.

"Personal, cred ca acest sistem de aparare nu foloseste la nimic in ceea ce priveste securitatea. Toti tehnicienii stiu ca acest sistem lasa sa treaca trei sferturi din rachete", a declarat deputatul francez, in cadrul Comisiei de aparare si securitate a AP NATO", conform Adevarul.

Jurnalul National: Si Franta critica scutul antiracheta din Romania

Boucheron a amintit ca Europa se afla in criza, iar sistemul ar fi o cheltuiala suplimentara pentru o amenintare care, in opinia sa, nu exista.

"Daca ar exista riscul ca Iranul sa ne atace, ar fi un raspuns nuclear din partea noastra. Nu interceptarea conteaza, ci capacitatea de a reactiona. Intr-o vreme cand bugetele noastre sunt restrictionate, as prefera sa cheltuim pe un sistem de inarmare. Cred ca sistemul antiracheta este ineficient impotriva unei amenintari care nu exista. Prietenii nostri americani au incercat sa ne atraga intr-un razboi al stelelor", a spus Boucheron, potrivit Jurnalul National.

Evenimentul Zilei: Bogdan Aurescu - Scutul antiracheta nu vizeaza niciun stat, este defensiv

Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, a avut sarcina de a raspunde criticilor privind scutul antiracheta.

"Reiterez faptul ca expertii sunt constienti ca sistemul din Romania nu este indreptat catre nici un stat si este, prin proiectarea sa, unul exclusiv defensiv. Acordul nostru cu SUA prevede acest lucru in mod expres - nu poate fi folosit sistemul decat in conformitate cu prevederile Cartei Natiunilor Unite. (...) Am incercat sa convingem Rusia sa renunte la amenintarile sale. Consideram ca acest Consiliu NATO-Rusia care va avea loc la Chicago anul viitor este cel mai bun pentru abordarea problemelor legate de aparare", a sustinut secretarul de stat, potrivit Evenimentul Zilei.

Diplomatul roman Bogdan Aurescu a raspuns criticilor, sustinand ca scutul antiracheta este un sistem exclusiv defensiv si a amintit ca nu poate fi folosit decat in conformitate cu prevederile Cartei Natiunilor Unite.

Romania Libera: Ducaru - Discutiile cu Rusia au in vedere garantii politice pentru scut

Rusia a ridicat in mai multe randuri problema acordarii de garantii juridice privind scutul antiracheta, insa discutiile au vedere in acest moment anumite garantii politice, a declarat duminica ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru.

Ambasadorul Sorin Ducaru a explicat ca discutiile privind garantiile politice vizeaza o "flexibilitate", care a fost deja stabilita si in alte domenii intre Rusia si tarile occidentale.

"Chestiunea garantiilor juridice a fost ridicata de mai multe ori de partea rusa, ceea ce avem in vedere in momentul de fata este o discutie pe anumite garantii politice, care sa aiba si flexibilitatea necesara, asa cum si in alte domenii intre tari occidentale si Rusia au functionat foarte bine garantiile politice, cum ar fi in domeniul OSCE, Actul final de la Helsinki, deci este aceasta o formula a intelegerii politice, la care lucram in acest moment", a mentionat ambasadorul Romaniei la NATO, pentru Romania Libera.

Puterea: NATO vrea colaborare cu UE

Deputatul francez Nicole Ameline a depus la AP NATO un raport privind parteneriatul dintre Alianta Nord-Atlantica si Uniunea Europeana, subliniind ca este nevoie de depasirea blocajelor politice.

Raportul care a fost adoptat arata ca buna colaborare UE-NATO a dus la "o poveste de succes" in Bosnia-Hertegovina si rolul "deosebit de semnificativ" jucat de UE in Kosovo, arata Puterea.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#scut antiracheta, #scut antiracheta deveselu, #adunare parlamentara NATO , #antiracheta