Romania si SUA incep negocierile oficiale privind scutul antiracheta (Video)

Joi, 17 Iunie 2010, ora 19:09
1545 citiri
Romania si SUA incep negocierile oficiale privind scutul antiracheta (Video)

Romania si SUA incep joi negocierile oficiale privind scutul antiracheta, o delegatie americana fiind prezenta, joi si vineri, la Bucuresti.

O delegatie americana condusa de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala, se afla joi si vineri la Bucuresti, pentru deschiderea oficiala a negocierilor bilaterale privind cadrul juridic necesar participarii Romaniei la scutul antiracheta.

Baconschi: Romania nu se teme de reactia Rusiei fata de scutul antiracheta

Delegatia romana va fi condusa de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE, si va avea o componenta inter-institutionala.

Scutul antiracheta, amplasat in patru faze

Noul plan al scutului american antiracheta presupune patru faze, prima incepand in 2011 si ultima in 2020, potrivit proiectiilor SUA.

Prima faza cuprinde desfasurarea sistemelor curente de aparare disponibile in urmatorii doi ani, inclusiv a sistemului cu baza maritima Aegis Weapon System, a interceptorului SM-3 si a unor senzori de genul Army Navy/Transportable Radar Surveillance system (AN/TPY-2), pentru a se raspunde amenintarilor balistice regionale la adresa Europei.

Romania vrea ca NATO evalueze scutul antiracheta pana la toamna

Faza a doua, desfasurata in 2015, cuprinde desfasurarea unei versiuni mai capabile a interceptorului SM-3 (Block IB) in configuratii pe mare si pe uscat, precum si a unor senzori mai avansati, pentru extinderea zonei protejate in fata rachetelor cu raza medie si scurta de actiune. Romania este inclusa in aceasta faza.

Cea de-a treia faza va fi implementata in jurul anului 2018 si presupune desfasurarea unei variante mai performante a SM-3 Block IIA, varianta aflata in prezent curs de dezvoltare, pentru a se face fata unor rachete cu raza scurta si medie de actiune.

Bulgaria va cere participarea la scutul american antiracheta din Europa

Ultima faza cuprinde desfasurarea de SM-3 Block IIB pentru o mai buna protectie in fata unor rachete cu raza medie de actiune si in fata unei potentiale amenintari cu rachete balistice intercontinentale fata de SUA.

Scutul antiracheta din Romania: Lavrov cere iar explicatii

In toate aceste faze, SUA vor testa si actualiza diverse abordari pentru imbunatatirea senzorilor din cadrul apararii antiracheta. Noul interceptor si arhitectura de senzori de asemenea nu necesita un radar fix si de marime in Europa, care ar fi urmat sa fie amplasat in Cehia.

Aceasta abordare foloseste de asemenea o alta tehnologie de interceptori decat in programul precedent, nemaiexistand necesitatea unui singur camp de zece interceptori in Polonia.

Negocierile vor dura cel putin un an, iar scutul va fi operational in 2015

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, la 4 februarie, propunerea partii americane privind participarea Romaniei la abordarea adaptiva in etape (Phased Adaptive Approach) a sistemului de aparare antiracheta in Europa. Propunerea a fost comunicata autoritatilor romane cu ocazia vizitei la Bucuresti a subsecretarului de stat american Ellen Tauscher.

NATO vrea sa implice Rusia in proiectul antiracheta

Noua abordare a fost anuntata de presedintele american Barack Obama la 17 septembrie 2009, fiind destinata sa protejeze mai bine fortele desfasurate in Europa si in teatrele de operatii atat americane, cat si ale aliatilor, precum si teritoriul SUA si al aliatilor sai.

Potrivit subsecretarului americani pentru controlul armamentelor, Ellen Tauscher, Washingtonul ar putea propune gazduirea a trei baterii de cate opt rachete SM-3. Bucurestiul estimeaza ca negocierile vor dura un an, un an si jumatate.

Rachetele terestre de interceptare SM-3 vor fi operationale incepand din anul 2015, potrivit planurilor Statelor Unite.

Eveniment Quarterly Report

USR va sesiza CCR împotriva legii de creştere a taxelor. Drulă: ”Un adevărat asasinat. Împinge la faliment firmele româneşti”
USR va sesiza CCR împotriva legii de creştere a taxelor. Drulă: ”Un adevărat asasinat. Împinge la faliment firmele româneşti”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu-Jiu, că partidul va sesiza CCR în privinţa proiectului Guvernului PSD-PNL de creştere a taxelor....
Ce șanse are moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu să treacă. Condiția pusă de UDMR pentru a nu o vota
Ce șanse are moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu să treacă. Condiția pusă de UDMR pentru a nu o vota
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat din nou măsurile fiscale anunțate de Guvernul Ciolacu și a vorbit despre moțiunea de cenzură pe care o va iniția opoziția. Kelemen Hunor a...
#antiracheta, #scut antiracheta, #negocieri scut antiracheta, #scut antiracheta Romania , #antiracheta