Rusia acuza ca sistemul antiracheta SUA incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare

Autor: Ana Ilie
Joi, 09 Octombrie 2014, ora 23:54
2632 citiri
Rusia acuza ca sistemul antiracheta SUA incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare

Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru Neproliferare si Controlul Armamentului din Ministerul rus de Externe, a acuzat SUA, la ONU, ca incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare prin instalarea elementelor sistemului antiracheta in Europa.

Intr-o lunga interventie postata pe site-ul MAE rus, Ulianov acuza ca sistemul antiracheta incalca obligatiile asumate de americani in Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF) din 1987.

"Din nefericire, partenerii nostri americani si-au luat mari libertati in ceea ce priveste obligatiile INF si au comis incalcari masive care devin o practica recurenta. Acestea includ folosirea de rachete tinta in timpul testarii sistemului antiracheta si achizitionarea de drone si definitiile rachetelor cu raza intermediara si scurta de actiune. Sunt motive sa credem ca livrarea de lansatoare Mk-41 in Europa va fi inca o incalcare grava a tratatului. Speram ca drept rezultat al dialogului inceput pe aceste chestiuni SUA se vor intoarce la respectarea deplina a angajamentelor in acest important acord", a aratat Ulianov.

Ulianov a mai apreciat ca sistemul antiracheta este "unul dintre factorii extrem de distructivi".

"Complica grav relatiile internationale nu numai in zona Euro-Atlantica ci si in regiunea Asia-Pacific. Politica iresponsabila a dezvoltarii sistemului antiracheta poate fi un impediment grav in calea dezarmarii nucleare ulterioare si poate crea conditii periculoase care pot relua cursa inarmarii nucleare", a mai aratat acesta.

#Rusia sistem antiracheta tratat nuclear, #Rusia acuza SUA sistem antiracheta , #antiracheta