Seful NATO, dupa inaugurarea scutului de la Deveselu: Aparam Romania impotriva oricarei amenintari

Joi, 12 Mai 2016, ora 21:15
4574 citiri
Seful NATO, dupa inaugurarea scutului de la Deveselu: Aparam Romania impotriva oricarei amenintari

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut un mesaj pentru romani, odata cu inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu, precizand ca alianta nord-atlantica "este aici pentru a apara Romania".

"Mesajul pentru romani este ca NATO este aici pentru a apara Romania si aliatii impotriva oricarei amenintari. Suntem in procesul de crestere a prezentei in flancul estic al aliantei. Facem acest lucru pentru ca NATO este acolo sa-si apere toti aliatii in fata oricarei amenintari.

(...) Romania este o tara cheie in regiune. NATO e aici sa protejeze Romania. NATO e aici si va garantez ca NATO e aici pentru a proteja Romania in fata oricarei amenintari. Este un efort comun in care ne protejam reciproc", a declarat seful NATO, la TVR.

Stoltenberg da asigurari: NATO se angajeaza solemn sa asigure securitatea Romaniei acum si in viitor

Acesta a reluat explicatiile potrivit carora scutul este directionat impotriva rachetelor balistice ce ar proveni din Orientul Mijlociu si nu impotriva Rusiei.

"Sistemul este dezvoltat pentru a apara Europa impotriva rachetelor balistice venite din afara spatiului euroatlantic - Orientul Mijlociu. Am vazut ca Iranul continua sa dezvolte sitemul de rachete balistice. Trebuie sa fim pregatiti, sa fim gata, pentru ca vedem ca tot mai multe tari dezvolta rachete balistice. Rusia stie ca nu este indreptat impotriva ei", a mai spus secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a atras atentia ca "NATO este ingrijorata de cresterea fortelor militare ale Rusiei in Marea Neagra, de anexarea Crimeii".

Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata

Vesti proaste de la americani: Nu avem capacitatea sa facem fata amenintarii Rusiei

Joi, in cadrul declaratiei de presa sustinuta impreuna cu presedintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, Jens Stoltenberg a asigurat ca "NATO se angajeaza solemn sa asigure securitatea Romaniei acum si in viitor".

Scutul de la Deveselu, inaugurat oficial - Kremlinul tuna si fulgera

La ceremonia de joi de la Deveselu au participat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului Apararii din SUA, Robert Work, premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii, Mihnea Motoc. Oficialii romani si americani au taiat panglica inaugurala a sistemului antiracheta de la Deveselu.

Chiar in timp ce la Deveselu avea loc ceremonia oficiala prin care sistemul a fost declarat operational, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca baza din Romania reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...