SUA ar putea reloca scutul antiracheta din Romania - raport secret

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 15:00
7340 citiri
SUA ar putea reloca scutul antiracheta din Romania - raport secret

Studii secrete realizate de Departamentul Apararii din SUA pun la indoiala eficacitatea actualei amplasari a scutului antiracheta pe teritoriul european in cazul unui razboi cu Iranul. Elemente ale scutului se afla, conform planurilor actuale, si in Romania.

Oficiali de la varful armatei americane considera insa ca problemele identificate pot fi depasite si ca se va merge inainte, conform programului adoptat, informeaza Fox News.

Dar solutiile pe care le avanseaza ar putea fi dificile, una dintre posibilitati fiind deja exclusa, ea nefiind viabila din punct de vedere tehnic. O alta posibilitate ar fi relocarea interceptorilor de rachete din Polonia si posibil si din Romania pe nave pozitionate in Marea Nordului. Aceasta ar fi insa o solutie "exploziva" din punct de vedere diplomatic, comenteaza sursa citata.

Basescu: Scutul antiracheta a fost activat - vezi ce inseamna asta

Aceste noi studii sunt ultimele care ridica probleme serioase in legatura cu planul american, in valoare de multe miliarde de dolari, dupa ce critici la fel de importante au fost aduse anterior si pe alte planuri. Republicanii au criticat decizia administratiei Obama spunand ca a fost o decizie luata in pripa, pentru a calma Rusia.

Dar si Rusia a criticat in repetate randuri actualul amplasament al scutului, sustinand ca dovedeste intentii agresive la adresa sa. De asemenea, o serie de rapoarte guvernamentale sau stiintifice au pus la indoiala functionalitatea actualului amplasament.

Ambasadorul Rusiei: Scutul antiracheta este o problema pentru Moscova

In timp ce armata americana se confrunta cu taieri uriase de buget, noile studii ar putea determina Congresul SUA sa isi reconsidere pozitia fata de acest proiect care prevede cheltuirea a miliarde de dolari pe un sistem care s-ar putea sa nu isi atinga niciodata scopurile initiale.

Aceste noi studii, clasificate, au fost prezentate pe scurt in cadrul unui briefing pentru congresmenii americani de catre Government Accountability Office (GAO), zona a legislativului care nu este partizana politic si se ocupa de audit si investigatii. Rezumatul nu a fost clasificat si a putut fi consultat de jurnalistii de la Associated Press.

Reprezentantii armatei americane au refuzat, chiar si sub protectia anonimatului, sa ofere mai multe detalii, spunand ca informatiile sunt clasificate. De asemenea, ei au refuzat sa precizeze care sunt concluziile la care s-a ajuns.

In schimb, acestia au afirmat ca planul menit sa protejeze SUA este inca in fazele incipiente de dezvoltare si capabilitatile sale nu sunt inca cunoscute. Ei au mai declarat ca Statele Unite sunt deja protejate de alte sisteme de aparare antiracheta, iar cele noi, chiar daca nu ar oferi protectie directa, ar apara aliatii europeni si trupele americane stationate pe continent, ca si radarele SUA absolut necesare pentru toate celelalte planuri de aparare antiracheta.

Desi este logic ca SUA sa vrea sa aiba o aparare eficienta impotriva rachetelor rusesti sau iraniene, solutia problemei nu este deloc simpla, comenteaza sursa citata, si ea tine din vremea mandatului lui George W.Bush, aflandu-se acum la cea de a patra revizuire posibila.

Conform AP, investigatorii GAO ar fi sustinut ca in concluziile raportului se arata ca Romania este o locatie slaba pentru un interceptor menit sa protejeze SUA impotriva rachetelor iraniene, in timp ce Polonia ar fi mai bine pozitionata doar pentru rachete iraniene aflate in faza initiala de lansare.

Potrivit sursei citate, un raport al Academiei Nationale de Stiinte ar fi recomandat chiar stoparea acestei a patra faze a amplasarii scutului antiracheta american si relocarea interceptorilor.

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...