Ziare.com

SUA renunta la faza a patra a scutului antiracheta in Europa. Cea de la Deveselu ramane in vigoare (Video)

Sambata, 16 Martie 2013, ora 13:42

   

SUA renunta la faza a patra a scutului antiracheta in Europa. Cea de la Deveselu ramane in vigoare (Video)
Administratia SUA a informat ca a decis sa ajusteze sistemul de aparare antiracheta din Europa prin renuntarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmand in schimb sa dezvolte masuri de protectie antiracheta pe teritoriul SUA urmare a amenintarilor din partea RPD Coreene, potrivit MAE.

MAE informeaza ca secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonica, vineri seara, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala in Departamentul de Stat american, la solicitarea partii americane.

"Oficialul american a aratat ca partea americana doreste sa informeze partea romana, in spiritul Parteneriatului Strategic bilateral si in calitate de aliat NATO, asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de aparare antiracheta al SUA (Abordarea Adaptiva in Etape privind Apararea Antiracheta din Europa - EPAA), informarea partii romane fiind realizata in prealabil efectuarii anuntului public in acest sens", precizeaza MAE intr-un comunicat remis sambata.

Oficialul american a aratat, potrivit MAE, ca "Administratia SUA a decis sa ajusteze EPAA prin renuntarea la faza a 4-a a acesteia, care presupunea in principal introducerea in uz a unui nou tip de rachete interceptoare".

Decizia nu afecteaza Romania

"In acelasi timp, partea americana va dezvolta o serie de masuri de protectie antiracheta pe teritoriul SUA. Aceasta decizie a fost motivata de necesitatea de a tine cont de evolutiile amenintarilor cu eventuale atacuri cu rachete balistice la adresa teritoriului SUA din partea RPD Coreene.

In acelasi timp, Rose Gottemoeller a subliniat foarte clar si ferm ca aceasta decizie de ajustare a EPAA nu afecteaza in niciun fel Romania, faza a 2-a a EPAA - care presupune operationalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 - urmand sa se desfasoare conform calendarului stabilit, fara niciun fel de modificari sau intarzieri. De altfel - a reconfirmat oficialul american - tipul de interceptor care urma sa fie introdus in uz in cursul fazei a 4-a nu a fost, inca de la inceputul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu. Oficialul american a reiterat angajamentul SUA fata de protectia teritoriului, populatiilor si fortelor membrilor europeni ai NATO", se arata in comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu a luat nota de cele comunicate si a multumit, potrivit MAE, pentru informarea partii romane in prealabil anuntului public privind adaptarea EPAA, ceea ce reprezinta un gest firesc subscris Parteneriatului Strategic.

"A aratat ca partea romana este angajata in operationalizarea fara intarzieri a Bazei Deveselu, in cadrul fazei a 2-a a EPAA, si a subliniat ca este important ca ajustarea proiectului sistemului antiracheta nu aduce nicio atingere acestei etape in care este implicata Romania.

Bogdan Aurescu a informat asupra desfasurarii Dialogului Strategic pe teme de securitate romano-polonez din cursul zilei, pe agenda caruia s-a aflat si apararea antiracheta. Totodata, oficialul roman a propus subsecretarului de stat american organizarea de consultari pe teme de securitate la Bucuresti, in perioada urmatoare, invitatie acceptata cu placere de omologul american", informeaza MAE.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, s-a intalnit, marti, la sediul MApN, cu Damon Wilson, Executive President al Consiliului Atlantic SUA, o tema importanta a discutiilor fiind procesul de pregatire a bazei de la Deveselu. Potrivit sursei citate, ministrul Apararii a prezentat oficialului american stadiul lucrarilor la aceasta baza. "In acest moment, lucrarile sunt avansate, autoritatile locale iau masuri pentru ca drumul de acces si sistemul de canalizare sa sustina activitatea bazei si sa faciliteze conditiile de transport", a afirmat Dusa.

La randul sau, Damon Wilson a precizat ca Romania este un aliat viabil pentru toate proiectele demarate cu Statele Unite ale Americii. "Proiectul Deveselu este unul important care va lega cele doua tari pentru anii care urmeaza. Vreau sa va felicit pentru cresterea bugetului de aparare, ceea ce va usura procesul de modernizare si inzestrare", a aratat el.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3672 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da ?

Ei bine.....abia acum se pare că vedem adevăratu scop al instalării in Europa a ....Scutului . In anii precedenți ni se comunica cu surle și fanfare că rolul acestui Sistem este de a se apăra de Coreenii din Nord și Iranienii fanateci. Rușii au hăulit pe la intilnirile strategice că ei sunt adevărata țintă,dar americanii....Nu! și Nu !
Coreea este dincolo de Pacific, iar in caz de contraatac nuclear ar orienta in mod logic vectorii nucleari spre Est-Sud -Est lovind interesele USA pe coasta de West,nicidecum să facă practic dublu distanței survolind Russia ,Europa sau Oceanu ARCTIC ca să ajungă cu chiu cu vai prin Canada mai degrabă.Acum....cind teama incepe să se afirme,americanii uită vrăjelile anterioare și iși blindează propiul teritoriu. Rampele de lansare de la Deveselu insă sunt doar pentru un răspuns rapid in caz de atac rusesc pe Axa București-Viena-Paris -Londra iar cel din Polonia.....pe Axa Varșovia,Berlin,Bruxelles. Chestia cu Iranu e incă subiect de propagandă. Deasupra acestei țări se află deja platforme cu missile anti-missilă. Nu apucă Iranu să lanseze cu prăștiile lor că deja sunt lovite la faza inițială de lansare. De aici vedem că Russia este ținta. Rușii in caz de atac ,vor distruge preventiv orice platformă de missile aflată in spațiu,și... au cu ce !. De aceea este necesar al doilea Sistem de răspuns prin Scutu de la Deveselu și cel din Polonia. Acum vă e mai clară manipularea la care am fost supuși in ultimii ani și reacția viscerală a Russiei ? Cine are un pic de logică a ințelegea de la inceput ! Capisci ?

 

Pai se poate?

Fierb socialistii de ciuda!

 

prezenta bazei americane de la Deveselu.....

.....este un lucru bun dpv politic.Atit.Dpv militar sa te bazezi numai pe asa ceva,in materie de aparare nationala, este o catastrofa.

 

unde o fi fost interceptat Ponta ?

Adormila o fi stiut ?

 

si totusi se persista intr-o confiuzie ....

Noi nu avem parteneriat strategic cu sua ...parteneriatul nostru e cu NATO ....deci scutul trebuie sa fie proprietate NATO .
Este o confuzie permanenta care se face si in final nu va fi de bun augur pentru ca in caz de "neintelegeri" vor fi state membre NATO europene care vor pune bete-n roate proiectului .
In alta ordine de idei , ce presupune acest scut , tehnic ? .....ne-a spus cineva ?

 

sa traducem ceea ce ne spun americanii

atit timp cit romania va fi condusa de o coalitie pro-rusa,baza de la deveselu va fi un loc de joaca pentru copii. americanii n-au chef ca rusii sa puna gheara pe arme secrete,asa incit vor utila baza de la deveselu cu gioarse fara importanta.
cind vom scapa iremediabil de usl,baza va deveni ceea ce a fost proiectata sa devina,pina atunci,bye,bye...

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor