2010, anul arestarilor de rasunet si al stenogramelor ajunse in presa

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 22:00
2051 citiri
2010, anul arestarilor de rasunet si al stenogramelor ajunse in presa
Foto: Arhiva

In 2010, mandatele de arestare emise pe nume cu rezonanta in spatiul public au tinut prima pagina a ziarelor, cazurile Voicu, Diaconescu, Vintu sau al omului de afaceri acuzat ca a vrut sa mituiasca un secretar de stat in MAI si stenogramele din dosare ajunse in presa generand dezbateri aprinse.

Anul 2010 a debutat cu dezvaluiri importante din dosarul senatorului Catalin Voicu, in care s-a dovedit ca sunt implicati doi oameni de afaceri importanti - Costel Casuneanu si Marius Locic - precum si presedintele de la acea vreme a Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Florin Costiniu.

Alte nume de magistrati, politisti si politicieni au fost vehiculate in spatiul public ca avand legaturi cu senatorul PSD, insa doar cei patru au fost trimisi in judecata. Daca senatorul Voicu este in continuare in arest, ceilalti trei inculpati din dosar nu au petrecut decat trei zile in spatele gratiilor, dupa ce judecatorii instantei supreme au stabilit ca pot fi lasati in libertate, deoarece nu reprezinta un pericol pentru ordinea publica.

In iunie, o alta ancheta a DNA a generat dezbateri intense - este vorba de cazul patronului OTV, Dan Diaconescu, cercetat pentru santaj, alaturi de un colaborator al postului sau de televiziune, precum si de un fost prezentator. Diaconescu a stat o saptamana in arest, fiind ulterior eliberat, la judecarea recursului impotriva arestarii. Imediat dupa eliberarea din arest, anunta infiintarea Partidului Poporului, precum si intentia de a candida la presedintia Romaniei. La sfarsitul lunii octombrie, patronul OTV este trimis in judecata, in timp ce o luna mai tarziu, instanta admite cererea acestuia de inregistrare a partidului.

In luna septembrie, atentia jurnalistilor s-a concentrat pe o ancheta a Parchetului General, referitoare la modul in care fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI si arestat, in 2009, in Indonezia, a plecat din tara in 2000 si a reusit sa ramana ascuns timp de aproape 10 ani. Pe 9 septembrie, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut, alaturi de soferul sau, Alexandru Stoian, si de un om de afaceri cu cetatenie romano-moldoveana, Octavian Turcan, fiind acuzati de favorizarea infractorului, procurorii sustinand ca l-ar fi sprijinit material si moral pe Popa in Indonezia. Cei trei au fost dusi in acea seara in fata unui judecator al Tribunalului Bucuresti, care a decis sa ii aresteze pentru 29 de zile. Decizia a fost imediat atacata de avocati.

O saptamana mai tarziu, decizia Curtii de Apel Bucuresti, care a hotarat ca cei trei pot fi cercetati in libertate, a starnit noi discutii. Dosarul a fost finalizat in luna octombrie si trimis in instanta, pe fondul altor comentarii generte de aparitia in presa a stenogramelor din dosarul transmis Tribunalului Bucuresti, in care sunt redate conversatii telefonice purtate de omul de afaceri cu Nicolae Popa, dar si cu politicieni si jurnalisti.

"Tavalugul stenogramelor"

Atat in cazul Voicu, cat si in cel in care este vizat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, numeroase transcrieri ale interceptarilor telefonice sau ambientale facute de anchetatori au ajuns in presa, ceea ce a generat "un tavalug al stenogramelor", iar modul in care acte din dosar au fost facute publice a ajuns sa fie cercetat inclusiv de Inspectia Judiciara a CSM. Ancheta inspectorilor s-a finalizat catre sfarsitul anului, iar acestia au propus Consiliului o modificare a legilor in vigoare, astfel incat jurnalistii sa nu mai aiba acces la dosare, odata ajunse in instanta.

In noiembrie, un alt dosar instrumentat de procurorii anticoruptie a atras atentia presei si a publicului totodata. Este vorba de cazul cunoscut drept "mita la MAI", in care omul de afaceri Catalin Chelu, impreuna cu trei dintre apropiatii sai, Antonel Bunu, Gabriel Constantinescu si Stefan Badea, au fost arestati pentru ca ar fi incercat sa il mituiasca pe secretarul de stat in Ministerul de Interne la acea vreme, Dan Valentin Fatuloiu.

Flagrantul organizat de anchetatori chiar in parcarea Ministerului de Interne a fost surprins de camerele de luat vederi ale televiziunilor, iar primele informatii din ancheta au scos la iveala valoarea mitei oferite - aproximativ un milion de euro, doua autoturisme de lux si doua case. Cert este ca in mai putin de o luna de la arestarea celor patru, acestia au fost trimisi in judecata, procesul urmand sa debuteze in ianuarie 2011.

Catre sfarsitul anului, alte doua anchete au ajuns in atentia publicului. Arestarea a doi directori ai UCM Resita si a controversatului om de afaceri libanez Said Baaklini a scos la iveala faptul ca in acelasi dosar este vizat si senatorul PDL Mircea Banias. In ancheta care vizeaza o returnare nelegala de TVA in valoare de aproximativ 60 de milioane de euro au fost vehiculate si numele directorului ANCEX, Calin Radu Ancuta, precum si al sefului ANAF, Sorin Blejnar.

In luna decembrie, MApN este zguduit de arestarea a doi generali si a altor trei ofiteri ai Armatei Romane. Cei cinci sunt acuzati de zeci de fapte de coruptie, in legatura cu fraudarea unor concursuri pentru obtinerea de functii in cadrul armatei.

Pe de alta parte, doua dintre dosarele mari de coruptie instrumentate de DNA, care vizeaza membri ai Parlamentului, au batut pasul pe loc. Cazul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a asteptat aproape 10 luni o decizie a parlamentarilor pe doua solicitari ale procurorilor, care voiau extinderea anchetei si efectuarea unei perchezitii informatice. Solicitarile, inaintate Legislativului in luna februarie, sunt solutionate in decembrie, insa in defavoarea procurorilor, acestea fiind respinse.

De asemenea, in octombrie, DNA cere Parlamentului sa incuviinteze arestarea unui alt membru al sau, deputatul democrat-liberal Dan Pasat. Acuzatiile aduse acestuia - santaj si folosirea influentei pentru a obtine bani si alte bunuri - asteapta in continuare o solutie din partea plenului Camerei Deputatilor.

Doua dosare care au asteptat mai multi ani o solutie din partea procurorilor anticoruptie au ajuns in instanta catre sfarsitul anului. La inceputul lui noiembrie, DNA a anuntat trimiterea in judecata a europarlamentarului Gigi Becali, a fostului ministru al Apararii Victor Babiuc, a fostului sef al Marelui Stat Major General, Dumitru Cioflina, precum si a fiicei fostului ministru, Ioana Cristina Babiuc, in celebrul dosar al schimbului de terenuri cu MApN. La jumatatea lui decembrie, sunt deferiti justitiei alti doi fosti ministri.

Este vorba de Tudor Chiuariu, ministru al Justitiei pana in 2008, si fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy. Cei doi sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice in dosarul Posta Romana, in care vor fi judecati si trei fosti directori ai CNPR. Ambele procese incep in 2011, la instanta suprema.

Marile dosare de coruptie ajunse deja in instanta nu aduc solutii nici in 2010. Daca in dosarele fostului premier Adrian Nastase nu s-a trecut inca la audierea inculpatilor, in alte cauze, judecatorii au facut pasi inainte in judecarea lor, insa in continuare sunt asteptate decizii.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#arestari 2010, #arestari stenograme, #dosare stenograme , #arestare