Cerere de arestare pentru Necolaiciuc in baza tratatului de extradare cu Romania

Joi, 25 Iunie 2009, ora 21:52
1294 citiri
Cerere de arestare pentru Necolaiciuc in baza tratatului de extradare cu Romania

Procurorul adjunct din Florida, Jesus M. Cases, a cerut arestarea lui Mihai Necolaiciuc, "un fugar din Romania", in baza tratatului de extradare existent intre Romania si Statele Unite ale Americii, intrat in vigoare pe 8 mai potrivit unei cereri datate din 22 iunie.

Procurorul precizeaza ca infractiunile de care este acuzat fostul director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane sunt mentionate in tratatul de extradare dintre cele doua state si ca Romania a cerut arestarea preventiva si extradarea lui Necolaiciuc.

Jesus M. Cases arata in cererea de arestare provizorie ca Mihai Necolaiciuc, director general al Companiei Nationale de Cai Ferate Romane incepand cu 2001, si-a insusit credite emise de Banca Europeana de Investitii, a vandut locomotive si vagoane la preturi subevaluate, a acordat un contract de 5 milioane de euro catre o firma ale carei servicii nu au fost niciodata folosite.

De asemenea, Necolaiciuc a transferat 4 milioane de euro pentru a plati un credit care nu aparea in evidenta CFR. in aceeasi cerere se arata si ca Necolaiciuc a ordonat achizitionarea a 520 de dispozitive electronice de la "Total Group Co", o firma fara sediu care face obiectul unei cercetari pentru spalare de bani.

Mai mult, arata procurorul adjunct din Florida, Mihai Necolaiciuc a ordonat achizitionarea unor macazuri defecte, in cadrul unei asa-zise licitatii, care erau de o calitate atat de proasta, incat angajatii de la cai ferate au refuzat sa le instaleze de frica producerii unor accidente grave.

In prezent, arata procurorul in cererea de arestare, Mihai Necolaiciuc se afla in custodia Serviciului American pentru Controlul Imigratiei si Normelor Vamale, in centrul de detentie Glades din Moore Haven, Florida.

Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) a informat pe 23 iunie, printr-un comunicat, ca autoritatile americane au admis cererea de arestare provizorie in vederea extradarii formulata de Ministerul Justitiei in cazul lui Mihai Necolaiciuc.

Procurorul de caz din Statele Unite a informat MJLC ca un judecator american a emis luni, 22 iunie, un mandat intern de arestare in vederea extradarii pentru Mihai Necolaiciuc.

De asemenea, Catalin Predoiu, a anuntat miercuri, 24 iunie, intr-o declaratie de presa, ca estimeaza faptul ca procurorii americani vor prezenta judecatorilor americani cererea de extradare a lui Mihai Necolaiciuc formulata de Romania in jurul datei de 22 august 2009.

"Urmeaza ca instanta federala din Florida sa se pronunte. Solutionarea ar putea dura un an, iar Mihai Necolaiciuc are dreptul la trei cai de atac", a declarat Catalin Predoiu.

Agentii Departamentului american pentru Imigrari l-au arestat la 17 iunie pe Mihai Necolaiciuc pentru incalcarea legii privitoare la imigratie, potrivit oficialilor americani.

Necolaiciuc locuia intr-un apartament din West Palm Beach de cativa ani. Nicole Navas, purtatoare de cuvant a serviciilor pentru imigratie, a spus ca Necolaiciuc risca expulzarea, daca va fi declarat vinovat de sedere ilegala in Statele Unite.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#arestare Mihai Necolaiciuc, #baza mandat, #procuror adjunct Florida, #tratat extradare SUA Romania , #arestare