Directori de liceu arestati pentru fraude la bacalaureat

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 16:52
2730 citiri
Directori de liceu arestati pentru fraude la bacalaureat

Doi directori de liceu din Cluj Napoca au fost arestati miercuri sub acuzatia de trafic de influenta si luare de mita de la 42 de candidati la examenul de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2010.

Conform unui comunicat remis presei de DNA, este vorba despre Ioan Rus, director la Grup Scolar "Alexandru Borza" din Cluj Napoca, acuzat de trafic de influenta, fals material in inscrisuri oficiale si sustragere sau distrugere de inscrisuri, toate in forma continuata, si de Ioan Vaidahazan, director adjunct la Liceul "Edmond Nicolau" Cluj Napoca, acuzat de luare de mita, sustragere sau distrugere de inscrisuri si complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, toate in forma continuata.

Procurorii il acuza pe Ioan Rus ca, in cursul lunii iunie, cu ocazia sesiunii examenului de bacalaureat, a pretins de la mai multi candidati si de la parintii acestora sume cuprinse intre 1.000 si 1.300 euro, totalizand 14.100 euro, din care a primit efectiv suma de 10.600 euro.

In schimbul banilor, directorul a promis ca va interveni in favoarea lor pe langa membrii Comisiei de bacalaureat din cadrul Centrului de examen Grup Scolar "Alexandru Borza" din Cluj Napoca, in vederea asigurarii promovarii in mod fraudulos a probei de limba si literatura romana.

Cel de al doilea inculpat, Vaidahazan Ioan, a fost membru in Comisia de bacalaureat de la Liceul "Edmond Nicolau" din Cluj Napoca, calitate in care a pretins si primit de la un candidat suma de 400 euro pentru a-l ajuta sa promoveze probele scrise la examenul de bacalaureat.

In acelasi timp, procurorii mai spun ca cei doi au ajutat 42 de candidati sa treaca in mod fraudulos bacalaureatul prin falsificarea unor lucrari si multiplicarea lor prin xerocopiere color, lucrarile originale fiind inlocuite cu cele astfel falsificate.

Mai mult, pentru a crea aparenta de legalitate si pentru a ingreuna verificarile, cei doi au sustras documentele care ar fi putut dovedi inlocuirea lucrarilor (borderourile de predare a lucrarilor scrise profesorilor supraveghetori la proba de limba si literatura romana).

Cei doi au fost retinuti pentru 24 de ore pe 13 iulie, iar la 14 iulie Tribunalul Cluj a hotarat arestarea preventiva a lui Ioan Rus pentru 29 de zile si a lui Ioan Vaidahazan pentru 20 de zile.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#director liceu arestat bacalaureat, #bacalaureat 2010, #mita bacalaureat, #director Cluj arestat bacalaureat , #arestare