Judecatoarele, arestate din cauza atitudinii - spuneau ca au colegi "prea tampiti" sa ia spaga

Luni, 18 Martie 2013, ora 21:29
6005 citiri
Judecatoarele, arestate din cauza atitudinii - spuneau ca au colegi "prea tampiti" sa ia spaga
Foto: Arhiva

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a avut in vedere, in motivarea deciziei prin care judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu au fost arestate preventiv pentru coruptie, atitudinea celor doua inculpate judecatoare fata de colegii magistrati, pe care ii considerau "prea tampiti" pentru a obtine foloase materiale din activitatea lor.

"La aprecierea necesitatii si proportionalitatii masurii privative de libertate cu scopul acesteia, judecatorul a avut in vedere atitudinea celor doua inculpate judecatoare fata de justitie si de colegii magistrati, astfel cum rezulta din convorbirile dintre ele, in care isi manifesta dispretul fata de colegii care sunt 'prea tampiti' pentru a obtine foloase materiale din exercitarea profesiei, usurinta cu care acestea organizau modalitatea in care puteau ajunge la solutionarea dosarelor penale in beneficiul cumparatorilor de influenta si continuarea unor astfel de activitati in conditiile in care aveau indicii ca erau supravegheate de organe ale statului", se arata in motivare.

CAB mai aminteste ca cele doua foloseau modalitati conspirative de natura a impiedica descoperirea faptelor (intalniri in locuri aglomerate, in interiorul unor autoturisme, prin intermediari), faptul ca isi facusera o obisnuinta din a obtine foloase materiale suplimentare prin astfel de actiuni ilicite in scop mercantil, astfel cum rezulta din convorbirile purtate intre cele doua judecatoare (care isi povestesc una celeilalte despre hainele pe care le-au cumparat cu banii obtinuti in acest fel, precum si despre dosarele in care doresc sa se implice si colegii judecatori pe langa care pot interveni in virtutea unor legaturi anterioare, de natura similara).

"Curtea are in vedere natura si gravitatea infractiunilor imputate, modalitatea concreta in care se presupune ca faptele au fost comise (...), imprejurarea ca inculpatele Dinu si Costache, desi avand un loc de munca care implica exercitarea cu demnitate a profesiei, in scopul protejarii valorilor sociale ocrotite de legea penala, au ales sa se foloseasca de acesta pentru a crea imprejurarile favorabile pentru a pretinde/primi sume de bani (...), afectand imaginea institutiei in cadrul careia erau angajate, precum si a justitiei ca sistem de protectie sociala, elemente ce, coroborate, contureaza ideea ca lasarea in libertate a inculpatilor prezinta in mod cert, in contextul dat, un pericol concret pentru ordinea publica", se mai arata in motivare.

Judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu au fost arestate preventiv pentru 29 de zile dupa ce Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a admis pe 15 martie cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, ele fiind acuzate de trafic de influenta si luare de mita pentru a interveni in dosare.

Alaturi de judecatoare, au mai fost arestati preventiv alti patru inculpati - Ileana Raducan, avocat in Baroul Dolj, Marian Vasile Tudor, Angela Cirlan, Leon - Marius Neagu, iar fata de o persoana, Marian Catrin, instanta a decis cercetarea in stare de libertate.

Decizia CAB nu este definitiva si a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de alti noua inculpati, pusi sub acuzare alaturi de cele doua judecatoare retinute, printre acestia si fratele lui Dinel Nutu, fost Staicu, mai multi avocati si un grefier arhivar la Tribunalul Bucuresti.

Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat pe 13 martie perchezitia corporala, domiciliara si informatica, precum si retinerea si arestarea preventiva a celor doua judecatoare, iar ulterior a decis suspendarea acestora din magistratura ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motivare arestare judecatoare Bucuresti, #motivare arestare judecatoare Dinu , #arestare