Puiu Popoviciu a fost retinut la Londra si eliberat, la scurt timp - UPDATE Ce urmeaza

Luni, 14 August 2017, ora 17:27
24027 citiri
Puiu Popoviciu a fost retinut la Londra si eliberat, la scurt timp - UPDATE Ce urmeaza
Foto: Arhiva Hepta.ro

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare in afacerea Baneasa, a fost retinut la Londra, el fiind dat in urmarire internationala dupa anuntarea sentintei, in urma cu aproape doua saptamani.

Popoviciu s-a predat la o sectie de politie londoneza, unde s-a prezentat insotit de avocatul sau. Politia Romana a informat ca "inculpatul Popoviciu Gabriel a fost retinut in cursul acestei zile, de catre London Metropolitan Police. Schimbul de date si informatii a avut loc prin CCPI - Biroul Sirene", precizeaza IGPR.

Circumstantele predarii inca nu sunt clare. Purtatorul de cuvant al IGPR, Georgian Dragan, a declarat la Digi24 ca Puiu Popoviciu ar fi fost citat la sediul politiei din Londra, acesta fiind motivul pentru care s-ar fi prezentat impreuna cu avocatul sau.

Surse citate de Digi24 au declarat ca, de fapt, politistii din Londra au primit informatii cu privire la localizarea lui Popoviciu, asa ca, potrivit legii, aveau obligatia de a-l cita si de a afla ce se intampla cu dosarul sau.

UPDATE 17:24 - Dupa cateva ore de la venirea sa in sediul Politiei Metropolitane, Puiu Popoviciu a fost eliberat pe cautiune, pentru 200.000 de lire, informeaza Digi24. Judecatorii britanici au decis ca el va purta bratara de identificare si se va prezenta de 3 ori pe saptamana la politie pana cand o instanta va decide oficial daca va fi sau nu extradat.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat la Digi24 ca in momentul in care "la Ministerul Justitiei va ajunge toata documentatia, inclusiv de la Curtea de Apel Bucuresti, demaram procedurile legale pentru aducerea in tara a domnului Puiu Popoviciu".

Intrebat cat crede ca va dura intreaga procedura, Tudorel Toader a raspuns: "Din punct de vedere al MJ, foarte, foarte putin. Dar termenul incepe sa curga in momentul in care la MJ vom avea intreaga documentatie, lucru care nu depinde de noi, ci de cei care le trimit".

Ministrul Justitiei a comentat faptul ca Popoviciu s-a predat spunand: "Pentru bunul mers al justitiei apreciem ca un fapt bun".

De asemenea, Tudorel Toader a respins categoric asemanarea dintre cazul Popoviciu si cazul fugarului Sebastian Ghita, spunand ca intre ele nu exista nicio legatura, pentru ca "una este capturarea, identificarea si retinerea si alta este predarea".

"Nu putem face comparatie intre proceduri. Atunci cand te predai, nu mai contesti masura, in cazul Sebastian Ghita a fost invers", a reamintit ministrul Justitiei.

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare prin decizie a Inaltei Curti in data de 2 august, iar ulterior a fost dat in urmarire nationala si internationala, pentru ca nu s-a predat in termenul de 24 de ore prevazut de lege.

Omul de afaceri a fost gasit vinovat de doua infractiuni: instigare la abuz in seviciu si dare de mita.

Ce spun specialistii in drept despre strategia aleasa de Popoviciu

Avocatul Daniel Fenechiu a declarat la Realitatea TV ca extradarea ar putea dura cateva luni.

"Nu este o procedura extrem de simpla, dar in cazul Marii Britanii, sansele de extradare sunt destul de mari, pentru ca e inca membru UE si pe principiul colaborarii sunt toate sansele.

Probabil ca va dura cateva luni, depinde de cat de repede se misca Ministerul Justitiei cu traducerea documentelor si intocmirea celorlalte acte. Un termen rezonabil ar fi intre 3-6 luni", a declarat Daniel Fenechiu.

La randul sau, Ioan Stanomir, specialist in drept constitutional, a spus la Digi24 ca Puiu Popoviciu risca anchetarea lui pentru o infractiune suplimentara, pentru ca s-a sustras executarii pedepsei.

Avocatul Cristian Ene a declarat la Digi24 ca Puiu Popoviciu "a inceput deja sa isi joace cartile", cata vreme "a mers de bunavoie sa se predea", scopul urmarit fiind sa arate ca "cererea de extradare ar fi neintemeiata si sa obtina refuzul de extradare".

Ene a mai spus ca omul de afaceri condamnat "va incerca sa dovedeasca prin intermediul cailor extraordinare de atac ca condamnarea sa e nedreapta", acest lucru putand sa se faca pe doua cai: "prin admiterea caii extraorrdinare a contestatiei in anulare sau prin revizuirea hotararii ramase definitive".

Avocatul a mai spus ca Popoviciu "va incerca sa isi dovedeasca nevinovatia in fata autoritatilor din Marea Britanie", iar la randul lor autoritatile romane vor trebui sa faca "toate eforturile pentru a demonstra ca se impune extradarea".

Cristian Ene a mai explicat ca "judecatorul din UK poate solicita ca la cererea de extradare sa ataseze in integralitate cele doua motivari, a fondului si a hotararii definitive", iar asta va dura.

In ceea ce priveste caile extraordinare de atac, ele se exercita "in fata autoritatilor romanesti, adica in fata ICCJ", iar unele se fac pe baza unor vicii de procedura, altele dupa ce apare motivarea hotararii.

Intrebat de ce crede ca a ales Londra Puiu Popoviciu, avocatul Cristian Ene si-a exprimat opinia ca omul de afaceri "si-a ales cea mai buna strategie pentru viitor".

"Avem un precedent - cazul Adamescu, ce nu a putut fi adus pe teritoriul national desi a existat o sentinta", a reamintit Ene, precizand totusi ca in cazul lui Alexander Adamescu nu exista o condamnare definitiva.

"E o diferenta categorica, tocmai de aceea judecatorul din UK va aprecia daca intr-adevar se impune sau nu admiterea caii de extradare. Statul roman trebuie sa depuna toate documentele conform cu originalul (...) Dupa aparitia unei hotarari definitive, cetateanul nu mai e prezumat nevinovat", a mai comentat Cristian Ene.

Mai mult, avocatul a explicat ca Puiu Popoviciu poate ramane pe teritoriul Marii Britanii daca nu va fi extradat pana cand intervine prescriptia, adica timp de 12 ani. In schimb, daca va fi identificat pe teritoriul altui stat, va putea fi retinut, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Gregorian Bivolaru.

De asemenea, Puiu Popoviciu ar putea formula o cerere de azil politic, a mai enumerat avocatul Cristian Ene.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Puiu Popoviciu retinut Londra , #arestare