Tribunalul Bihor a respins propunerea de arestare preventiva a lui Victoras Micula. Decizia poate fi contestata

Marti, 26 Ianuarie 2021, ora 15:05
4145 citiri
Tribunalul Bihor a respins propunerea de arestare preventiva a lui Victoras Micula. Decizia poate fi contestata
Micula Jr. ar fi parasit Elvetia si s-ar afla in Suedia in acest moment

Tribunalul Bihor a dispus marti respingerea propunerii de arestare preventiva a lui Victor Micula, decizia nefiind definitiva.

"S-a dispus respingerea propunerii de arestare preventiva. Solutia nu este definitiva, este atacabila cu contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare", a declarat, pentru Agerpres, judecatoarea de caz Veronica Ionita, purtator de cuvant al Tribunalului Bihor.

Omul de afaceri Victor Micula a fost trimis in judecata in dosarul in care procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor il acuza ca a accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne si a participat la o perchezitie cu cagula si geaca de politist, in acelasi dosar fiind trimisi in fata instantei si patru subofiteri de la Politia municipiului Oradea, intre care unul e pensionar.

Detalii din ancheta "chestorului de politie" Victoras Micula

Conform documentelor trimise de procurori la Tribunalul Bihor, Victor Micula are 25 de ani, are cetatenie suedeza. El este fiul unui cunoscut om de afaceri din Romania, si anume Viorel Micula, care, impreuna cu fratele sau, Micula Ioan, detin grupul de firme Transilvania General Import Export, European Drinks, European Food si Scandic Distiliries, grup de firme care ar controla intre 25-30% din piata de sucuri si bere din Romania.

De asemenea, tot potrivit informatiilor publice, cei doi frati Micula ar detine mai multe hoteluri in zone turistice din tara, precum si un trust de presa, averea tatalui inculpatului fiind estimata de presa la aproximativ 200 milioane de dolari.

"Pe acest fond, provenind dintr-o familie cu resurse financiare impresionabile si profitand de statutul social astfel creat, inculpatul Micula Victor si-a cultivat, inca de la varsta minoritatii, o imagine de tanar excentric/teribilist, aflat mai mereu in prim-planul presei tabloide centrale, fie prin prisma scandalurilor in care era angrenat, fie prin achizitionarea si folosirea unor bunuri de lux (de ex: un elicopter,autoturisme)," se arata in rechizitoriul procurorilor.

Conform actului de acuzare, prin modalitati care nu au putut fi clarificate in prezenta cauza, Victor Micula a inceput sa relationeze tot mai strans cu cadre de politie care activeaza in municipiul Oradea inca de la nivelul anului 2014, cand inculpatul avea doar 19 ani, aceasta apropiere culminand cu faptul ca i s-a incredintat de politisti o autospeciala de politie (posibil a Biroului Rutier), pe care a condus-o singur pe raza municipiului Oradea (zona cartierul Nufarul - B-dul Cantemir) cu semnalele acustice pornite, imbracat in uniforma de politist.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca acest fapt rezulta dintr-o inregistrare video aflata la dosar.

"Ulterior, in perioada 2017-2018, aceste relatii de prietenie dezvoltate de inculpat cu politistii care activau in special in zona de Ordine Publica s-au amplificat (in contextul in care inculpatul detine o societate de paza si protectie (surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca este vorba de Guardia Aliance- n.red.), respectiv influenta sa asupra politistilor din judetul Bihor au ajuns sa fie de notorietate, motiv pentru persoanele aflate in cercul sau relational apelau la sprijinul sau, in momentul in care erau oprite in trafic de organele de politie, pentru ca inculpatul sa-si exercite influenta si chiar autoritatea asupra acestora, in sensul sa-i determine sa nu-i sanctioneze pe prietenii sai," se arata in actul de acuzare.

S-a autopreclit "Pablo de Bihor"

Procurorii mai arata ca Victor Micula s-ar fi autoporeclit "Pablo de Bihor", cu referire la celebrul Pablo Escobar, traficant de droguri in Columbia in perioada anilor 1980-1990).

Conform rechizitoriului, acesta "a profitat de vulnerabilitatile existente la nivelul resurselor umane din cadrul Politiei din judetul Bihor, a exploatat in mod constant slabiciunile morale ale politistilor, avand in vedere atitudinea permisiva a acestora raportata la faptele antisociale comise, astfel incat a ajuns sa aiba acces direct la logistica Politiei, sa intre in sediul Politiei Municipiului Oradea in zone in care accesul persoanelor straine este restrictionat, dupa bunul sau plac, sa participe nemijlocit, din proprie intiativa, la actiuni politienesti, sa-l contacteze telefonic dupa miezul noptii pe inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bihor pentru a-i reprosa ca politistii de la mascati au avut curajul sa-l opreasca in trafic, sa circule cu viteza pe strazi pietonale aglomerate proaspat reabilitate din fonduri U.E. (unde accesul cu autoturisme este strict interzis), sa se deplaseze cu autospecialele Politiei la evenimente/incidente sesizate de diferite persoane fizice pe care tot el le generase, sa indice politistilor pe cine sa sanctioneze si pe cine nu, sa foloseasca arme in scopuri recreative pe raza municipiului Oradea, sa ignore constant obligativitatea montarii placutei de inmatriculare pe autoturisme, sa vaneze din elicopter, sa-si atribuie batjocoritor calitatea chestor de politie in fata politistilor din cadrul IPJ Bihor cu scopul de a-i umili, toate acestea creand in randul societatii perceptia ca inculpatul este protejat de organele de politie, care, in loc sa ia masuri legale impotriva acestuia, este incapabila sa reactioneze, si sa-l incurajeze in realitate sa savarseasca in continuare fapte antisociale, sa transforme localitatea de resedinta intr-o arena infractionala, cu sfidarea oricaror reguli de convietuire sociala," se mai arata in rechizitoriul.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Micula, #Micula Curtea Arbitraj, #justitie Romania, #Micula castigat proces Romania , #arestare