Cum a fost posibila achitarea lui Mircia Gutau?

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 09:19
4743 citiri

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) apreciaza ca instantele inferioare au comis grave erori in cazul edililor valceni Mircia Gutau si Nicolae Dicu acordand incredere unor probe si ignorand altele, fapt ce a dus la nejustificata achitare, de doua ori, a acuzatilor.

"Inalta Curte constata ca atat prima instanta, cat si instanta de apel, in dispretul dispozitiilor articolului 3 din Codul de procedura penala (Cpp), privind aflarea adevarului, norma cu valoare de principiu in procesul penal, au comis o eroare grava de fapt, prin increderea exagerata acordata unor probe si prin ignorarea altora, imprejurare care a condus la achitarea nejustificata a celor doi inculpati", se arata in motivarea ICCJ, informeaza Mediafax.

Eroarea grava de fapt, noteaza judecatorii Vasile Alicsandri si Livia Doina Stanciu - in decizia lor, obtinuta de Mediafax -, nu priveste dreptul de apreciere a probelor, ci discordanta intre cele retinute de instanta si continutul real al probelor, prin ignorarea unor aspecte evidente, care au avut drept consecinta pronuntarea altei solutii decat cea pe care materialul probator o sustine.

Judecatoarea Hermina Iancu a facut opinie separata de cei doi colegi de complet.

Cei doi magistrati ai ICCJ arata in motivare ca cele doua instante care au decis achitarea lui Gutau si Dicu s-au axat pe faptul ca banii ce faceau obiectul infractiunii de care au fost acuzati fostii edili ar fi fost imprumutati.

"Acceptand aceasta varianta, instantele au trecut practic cu vederea declaratiile martorei Manuela Duduiala, directorul economic la Rovimet, care in fata Tribunalului Alba a declarat ca firma Rovimet a imprumutat 20.000 de lei societatii Proditex, pentru cateva ore, suma fiind restituita in aceeasi zi si ca martorul denuntator Constantin Popescu nici nu a avut cunostinta despre acel tranfer de bani, el afland despre operatiune abia dupa declansarea procesului", precizeaza cei doi judecatori.

Instanta suprema critica faptul ca instantele inferioare au ignorat declaratiile martorului denuntator, un ordin de plata si un extras de cont.

"De altfel, este de neconceput ca un imprumut intre doi prieteni sa fie tranzactionat in baia unui local public", mai noteaza judecatorii, care mai arata ca nici discutiile dintre denuntator si Dicu nu se refera la un imprumut sau un termen de restituire a sumei imprumutate.

Fostul primar al municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, si fostul viceprimar Nicolae Dicu au fost condamnati definitiv, in 27 ianuarie, de catre instanta suprema, la cate trei ani si jumatate de inchisoare cu executare, perioada din care le-a fost scazuta perioada arestului preventiv.

Potrivit deciziei judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), recursul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a fost admis si, in urma rejudecarii, decizia de fond, pronuntata in 18 iunie 2007 de catre Tribunalul Alba Iulia si mentinuta in 10 aprilie 2009 de catre Curtea de Apel Constanta, a fost desfiintata.

ICCJ judeca contestatia depusa de Gutau

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie judeca miercuri contestatia in anulare depusa de avocatii fostului primar al municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, fata de decizia din 27 ianuarie prin care acesta a fost condamnat definitiv si irevocabil la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Pe 17 martie, ICCJ a amanat judecarea cererii de suspendare a deciziei Sectiei Penale a Instantei supreme prin care fostul primar Mircia Gutau si fostul viceprimar Nicolae Dicu au fost condamnati la inchisoare pentru fapte de coruptie.

Instanta a constatat ca hotararea in cazul celor doi nu a fost redactata si a decis acordarea unui nou termen pentru data de 14 aprilie.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Mircia Gutau condamnat, #Mircia Gutau , #arestare