Editorial: Catuse cu girofar si icre negre

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 07:56
3057 citiri
Editorial: Catuse cu girofar si icre negre

De-abia au apucat romanii sa se intrebe daca nu cumva justitia are sanse sa-si revina din trufia de-a se considera cu sase perechi de pungi cu pufarin in plus pe cap de vietuitoare, pentru ca a avut taria sa-l lege pe unul dintre cei mai grei purtatori de roba, ca devine clar un lucru: catusele atarnate de incheieturile lui Florin Costiniu au legatura cu presiunea mediatica, nu cu convingerea colegilor ca locul sau e in arest.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), prezidata de onoare de sotia judecatorului arestat, a gasit in Conventia Europeana a Drepturilor Omului (deduc ca a cautat, prin urmare a avut un interes) un articol care spune ca "nimeni nu poate fi supus torturii sau tratamentelor si pedepselor inumane si degradante". Si a emis un protest fata de faptul ca lui Costiniu i s-au pus catuse.

Fara indoiala, e degradant, cu atat mai mult cu cat pe judecator l-a vazut intreaga tara in aceasta postura. Dar tot asa l-a vazut si pe nenea Gicu de la Constanta dupa ce a furat doua sticle cu apa minerala, si pe toti cei despre care media a considerat ca trebuie aratati opiniei publice cu zdranganele pe maini.

Atunci, insa, AMR n-a protestat. Amarestenii nu starnesc lacrima juridica a nimanui, cu atat mai putin pe cea a magistratilor autointitulati rasa superioara. AMR nu se detaseaza de magistratii care miros, pentru ca ar genera un precedent. Ci paseste cu dispret prin patria fraierilor, invocand drepturile omului.

AMR nu se delimiteaza nici de sentintele intoarse de CEDO la facultate pe probleme de procedura, si nici de judecatorii care dau hotarari contradictorii pe cauze trase la indigo. Se va delimita insa de o lege privind raspunderea materiala a magistratilor, ca se aude ca e pe teava, pe care o va considera un atac la democratie.

Din pacate, raul e facut. Pentru a spala justitia de boala careia ii poate face tabloul clinic si un copil de clasa a patra e nevoie de o intoarcere in timp. Sau de alti douazeci de ani - unitatea romaneasca a aducerii catastrofei la perfectiune - in care sa scriem alta lege pentru Consiliul Superior al Magistraturii, alte coordonate pentru inamovibilitatea la adapostul careia se adapostesc incompetenti si fosti securisti, alte reguli pentru a demonstra ca un individ care ajunge sa imbrace roba stie carte si nu are mentalitate de vataf.

Starea justitiei este cel mai bun indicator pentru a evalua gradul de maturizare al unei democratii. Din fericire pentru ei, profesorii de drept care-i invata pe studenti ca odata cu drepturile, vin si obligatiile, intra apoi in robe si sunt loviti de amnezie. Din pacate pentru noi, tinem minte totul. O diviziune a muncii care adanceste prapastia, in loc sa-i lege malurile.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...