Frauda bancara: De ce a fost arestat Mihai Stan - motivarea judecatorilor

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 15:08
2349 citiri
Frauda bancara: De ce a fost arestat Mihai Stan - motivarea judecatorilor

Mihai Stan, unul din liderii gruparii care a actionat in dosarul "Bancherilor", a fost arestat preventiv sambata, pentru 29 de zile, judecatorii considerand ca el prezinta "un grad de pericol social deosebit de ridicat".

Tot sambata, completul de judecata al Tribunalului Capitalei a decis si arestarea fostului general DIE Dragos Diaconescu, cel care a fost interceptat timp de sase luni de procurorii DIICOT.

"Lasarea in libertate a inculpatului ar genera un sentiment de insecuritate sociala colectiva si ar crea temerea ca, impotriva unor fapte grave ce aduc atingere patrimoniilor mai multor persoane, organele statului nu actioneaza suficient. Instanta considera ca infractiunile pentru care este cercetat inculpatul, prin gravitatea deosebita si prin reactia publicului, creeaza o stare de neliniste capabila sa justifice arestarea preventiva", au motivat judecatorii arestarea lui Mihai Stan, scrie Evenimentul Zilei.

"In speta, se constata ca inculpatul este cercetat pentru infractiuni ce prezinta un grad de pericol social deosebit de ridicat, ce rezulta nu numai din limitele mari de pedeapsa stabilite de legiuitor, ci si din modalitatile si imprejurarile concrete de savarsire (in grup organizat cu un numar mare de persoane participante, multe acte materiale repetate, aproximativ 30 de acte materiale, durata in timp a activitatii infractionale, numarul mare al partilor vatamate), din mijloacele folosite de inculpat, respectiv falsuri in inscrisuri oficiale si in inscrisuri sub semnatura privata, falsul privind identitatea, din urmarile produse, respectiv o paguba de aproximativ 4 milioane de EURO sau care s-ar fi putut produce, respectiv o paguba de peste 18 milioane de EURO", se mai arata in motivarea Tribunalului Bucuresti.

Lider al gruparii de fraudare a bancilor, din randurile careia au fost facute zece arestari preventive, Mihai Stan a incercat, intre anii 2010-2012, sa obtina ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societati, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL.

Totodata, Mihai Stan ar folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancare din Romania", arata DIICOT.

Conform procurorilor DIICOT, Mihai Stan se prezenta la banci sub identitati false, depunand copii dupa acte de identitate cu fotografia lui, insa datele corespundeau altei persoane.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#MIhai Stan arestat, #dosar Bancheri arestari, #Dragos Diaconescu arestat , #arestare