Frauda cu "carti rare" la Biblioteca Metropolitana: Fostul director, arestat

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 08:19
2332 citiri
Frauda cu "carti rare" la Biblioteca Metropolitana: Fostul director, arestat
Foto: metropotam.ro

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane din Capitala, Florinel Rotaru, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, miercuri seara, dupa o decizie a judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti.

Rotaru este acuzat de abuz in serviciu, fiind suspectat de DNA ca a achizitionat carti rare la preturi supraevaluate, potrivit Mediafax.

Magistratii au decis sa impuna masura controlului judiciar fata de doua foste angajate ale bibliotecii, respectiv Elena Cristina Baldovin si Ioana Gogoneata.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, ea putand fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti. Prejudiciul in acest caz se ridica la cinci milioane de lei.

Frauda cu "carti rare" la Biblioteca Metropolitana: Fostul director si 4 suspecti, retinuti

Cele trei persoane implicate in dosar, alaturi de alte doua angajate ale institutiei la data comiterii faptelor, Irina Bologa si Rodica Cosmaciuc, au fost retinute, miercuri, de catre procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 1.

Persoanele retinute sunt implicate intr-o ancheta ce vizeaza achizitia de carti la preturi supraevaluate, mai multe perchezitii avand loc marti, in Bucuresti si trei judete.

Cei care au spus adevarul sunt lasati sa plece

Surse judiciare au declarat ca procurorii au decis sa ii retina pe cei cinci suspecti, dupa ce au stabilit ca nu au spus adevarul in timpul audierilor.

Frauda de milioane de lei la Biblioteca Metropolitana - perchezitii si mandate de aducere

Ei sunt acuzati ca ar fi cumparat carti rare si pachete de turism, ar fi inchiriat sali de conferinte si ar fi contractat diverse lucrari la preturi supraevaluate.

Alte 11 persoane implicate in dosar au fost lasate sa plece dupa audieri, pentru ca au fost sincere in fata investigatorilor si si-au recunoscut faptele.

Politistii au facut, marti, 18 perchezitii la sediul Bibliotecii Metropolitane din Capitala si la alte 17 adrese din Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Dambovita si Teleorman, intr-un dosar privind achizitia de catre institutie a unor carti rare supraevaluate, cu un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de lei.

Frauda la Biblioteca Metropolitana: Ce spun vechea si noua conducere (Video)

Floriner Rotaru a declarat marti, inainte de audieri, ca nu a incalcat nicio lege in momentul achizitionarii cartilor.

"Totul s-a facut in mod legal si am imbogatit patrimoniul cultural, si al Romaniei, si direct al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti", a precizat Rotaru, adaugand ca nu a fost realizata nicio expertiza in legatura cu "preturile supraevaluate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#director Biblioteca Metropolitana arestat, #Biblioteca Metropolitana frauda , #arestare