Procurorii DIICOT au emis ordonante de retinere pe numele a 18 persoane acuzate de fraude bancare intr-un dosar cu prejudiciu de 15 milioane de euro, urmand ca acestea sa fie prezentate luni Tribunalului Calarasi cu propunere de arestare preventiva.
Politistii si procurorii DIICOT au efectuat, duminica, 80 de perchezitii pentru destructurarea unei grupari, care, prin evaziune fiscala, inselaciune si spalare de bani, a produs un prejudiciu de peste 15 milioane de euro.
Perchezitiile au avut loc in mai multe judete, respectiv 46 in localitatea Sintesti, judetul Ilfov, doua in Bucuresti, opt in judetul Constanta, sase in judetul Giurgiu, patru in judetul Ialomita, o perchezitie in judetul Calarasi si una in Ploiesti. In urma perchezitiilor, au fost ridicate peste 60.000 de euro, aproape 6 kilograme de aur si 27 de masini de lux (13 marca BMW, patru Audi, noua Mercedes si un Ford).
Procurorii sustin ca, incepand cu anul 2004, mai multi membri ai gruparii au achizitionat, prin credite bancare, imobile la preturi mici pe care le-au folosit ulterior, dupa o supraevaluare si 'cosmetizare', la obtinerea creditelor bancare frauduloase.
"Membrii grupului infractional organizat, structurat pe paliere de executie, au realizat o activitate infractionala conexa faptelor pentru care se efectueaza cercetari in dosarul penal instrumentat de catre procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucuresti, privind comiterea unor fraude bancare de proportii, sub coordonarea liderilor Mihai Stan si Ruse Daniel", sustine DIICOT.
In urma cercetarilor efectuate in cauza a rezultat faptul ca activitatea gruparii a fost sprijinita si de un numar insemnat de cetateni de pe raza localitatii Sintesti, judetul Ilfov.
"Din investigatii a rezultat faptul ca, din anul 2005, membrii de baza ai grupului infractional organizat au luat sume importante de bani cu dobanda, de la persoane ce domiciliaza in satul Sintesti, judetul Ilfov.
Astfel, in perioada 2005-2010, au imprumutat sume de bani cu dobanda cuprinsa intre 7 si 40% pe luna (aplicandu-se si dobanda la dobanda pentru lunile in care se platea dobanda datorata) de la numeroase persoane din satul Sintesti, sumele de bani imprumutate si dobanzile aferente fiind achitate ulterior din banii obtinuti din creditele bancare frauduloase", se arata in comunicatul Politiei Romane.
Suma totala a transferurilor bancare provenite de la societatile controlate de membrii gruparii se ridica la aproximativ 10 milioane de euro. Anchetatorii mai sustin ca membrii gruparii au finantat campania electorala a omului de afaceri Daniel Ruse care a candidat la primaria Oltenita in 2008 si in schimb i-au cerut acestuia trecerea unor terenuri din extravilan in intravilan.
Conform informatiilor publicate in presa, Daniel Ruse este un afacerist local din Calarasi care la alegerile locale din 2008 a candidat independent la Primaria din Oltenita si a iesit pe locul al patrulea cu 9,24% din voturi.