Mafia retrocedarilor: Judecator arestat la domiciliu - ar fi primit mita chiar in tribunal

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 17:00
2651 citiri
Mafia retrocedarilor: Judecator arestat la domiciliu - ar fi primit mita chiar in tribunal
Foto: Informatorul Moldovei

Judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, cercetat de DNA in dosarul retrocedarilor ilegale, va fi plasat in arest la domiciliu.

Decizia a fost luata marti de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), insa nu este definitiva si poate fi contestata tot la instanta suprema, potrivit Mediafax.

Astfel, magistratii ICCJ au respins solicitarea procurorilor DNA de arestare preventiva, stabilind ca Lorand Andras Ordog sa fie arestat la domiciliu.

DNA a cerut, luni, Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea preventiva pentru 30 de zile a magistratului de la Tribunalul Covasna, implicat in dosarul retrocedarilor de padure din judetul Bacau, in care au fost arestati Viorel Hrebenciuc, fiul sau si deputatul Ioan Adam (PSD).

Mafia retrocedarilor: DNA cere arestarea preventiva a unui judecator

Procurorii sustin ca judecatorul ar fi primit mita de la Ioan Adam chiar in sediul Tribunalului, acesta dand bani, in calitate de avocat, pentru ca Paltin Sturza, clientul sau, sa obtina o sentinta favorabila in retrocedarea unui teren de 13.000 de hectare, in conditiile in care in prima instanta procesul fusese pierdut.

Mafia retrocedarilor: Procurorii cer arestarea a 6 persoane (Video)

Viorel Hrebenciuc si fiul sau raman in arest

Judecatorul Andras Lorand Ordog este acuzat de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si luare de mita.

In referatul cu propunere de arestare, procurorii arata ca in luna iunie 2010, judecatorul "a primit de la inculpatul Adam Ioan, avocat in respectiva cauza, suma de 10.000 de euro, pentru a formula o solutie favorabila clientului acestuia din urma, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiti chiar in biroul acestuia din cadrul Tribunalului Covasna".

"Dupa ce a primit banii, inculpatul Ordog Lorand Andras, impreuna cu membrii completului, a admis recursul impotriva unei sentinte pe care a casat-o si a trimis cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea atacata, respectiv Judecatoria Sfantu Gheorghe", se mai arata in comunicatul DNA.

In plus, in martie 2012, judecatorul a "solicitat" de la Ioan Adam, avocat in respectiva cauza, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o solutie favorabila inculpatului Paltin Gheorghe Sturdza.

Mafia retrocedarilor: Veste proasta de la Inalta Curte pentru Ioan Adam. E definitiv

Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost arestati preventiv

"Banii au fost ceruti chiar in biroul judecatorului din cadrul Tribunalului Covasna. Cu aceasta ocazie, inculpatul Adam Ioan a promis ca-i va da suma ceruta. Ulterior, dupa formularea deciziei (dispuse de judecatorul Ordog Lorand Andras, impreuna cu judecatorii Uta Gabriel si Velican Maria Daniela), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisa anterior.

Decizia respectiva a fost data in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, urmare a unei analize si interpretari partinitoare a probelor, denaturandu-se vadit starea de fapt", se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorii spun ca astfel, s-a creat un prejudiciu in sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

Conform sursei citate, la data de 4 decembrie, CSM a incuviintat solicitarea masurii de arestare preventiva sau la domiciliu a judecatorului Andras Lorand Ordog.

#Lorand Andras Ordog arest domiciliu, #judecator retrocedari arest domiciliu , #arestare
Comentarii
Poza cititoru
cititoru
rank 5
deci ungurii din Romania sunt "foarte romani" in ale coruptiei