Mita la Ruse: Politistii arestati dadeau rest la bancnotele mari

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 14:52
2236 citiri
Mita la Ruse: Politistii arestati dadeau rest la bancnotele mari
Foto: Arhiva

Unii dintre cei 14 ofiteri bulgari care activau la punctul de verificare de la podul de peste Dunare dintre Ruse si Giurgiu, arestati joi, cereau mita, dar dadeau rest la bancnotele mari.

Zece dintre agenti au fost plasati in arest, in timp ce patru au fost eliberati pentru o cautiune de cate 2.000 de leva (cca 1.000 de euro), relateaza Sofia News Agency.

Radioul national bulgar a informat vineri ca unii dintre vamesi luau suma ceruta in dolari si chiar dadeau rest. Altii acceptau numai euro si, daca strainii aveau alta moneda, acestia erau nevoiti sa schimbe banii in euro.

Exista o a treia optiune, cand calatorii refuzau sa dea mita. Atunci, agentul le verifica masina si lua tigari, alcool si alte produse.

"Informatia a fost primita din multe surse. Aveam propriile informatii si mai erau si cetatenii care au depus plangeri. Am trecut la actiune si am implementat masurile necesare, Operatiunea a durat trei luni", a spus Rumen Ganev, din Ministerul de Interne.

Podul de la Giurgiu-Ruse, singurul operational peste Dunare care leaga Romania de Bulgaria, a facut obiectul unor controverse pe tema taxelor percepute pentru trecere. Imediat dupa aderarea la UE, bulgarii se plangeau ca Romania nu elimina aceasta taxa.

La sfarsitul anului trecut, ministrul bulgar de externe, Nikolai Mladenov, spera ca Guvernul de la Sofia sa modifice in curand taxa, care in prezent se ridica la 12 euro pentru fiecare masina care trece pe acest pod.

Locuitorii din orasul bulgar Ruse au protestat in repetate randuri fata de taxa si au cerut sa fie eliminata sau cel putin redusa substantial. In septembrie 2010, in timpul unei vizite la Ruse, ministrul bulgar de finante Simeon Djankov a declarat ca taxa ar trebui sa fie redusa la 1,5 - 2 euro de masina.

El a precizat ca Guvernul bulgar a avut deja trei runde de discutii cu Romania pentru reducerea taxei si se asteapta la progrese spre sfarsitul anului. In plus, Sofia a abordat institutiile europene pentru a intreba daca poate reduce taxa independent, chiar daca partea romana nu este de acord.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#politisti bulgari arestati Ruse, #politisti arestati mita , #arestare