Un fost demnitar al Republicii Moldova, fost șef al securității partidului lui Ilan Șor, pe numele căruia a fost emis mandat de arest preventiv, se ascunde în România și a obținut o decizie prin care a refuzat cererea autorităților moldovene privind extrădarea.
Veaceslav Ceban este fost viceministru al Afacerilor Interne și este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat care avea ca scop filarea ilegală a unor procurori anticorupție, informațiile ajungând ulterior la politicianul Illan Șor, vizat în dosarul cu privire la frauda bancară în valoare de 1 miliard de dolari. Acuzațiile oficiale sunt cele de constituire grup infracțional, violare de domiciliu și șantaj.
Pe numele acestuia a fost emis un mandat de arest preventiv în data de 5 februarie 2021. În luna august, Veaceslav Ceban (50 ani) a fost depistat în România, iar procurorii români au solicitat la Curtea de Apel Brașov extrădarea acestuia în Republica Moldova.
Bărbatul a declarat în fața instanței că este cetățean român și nu vrea să fie extrădat în Republica Moldova.
”A menționat în declarația sa că a avut funcția de secretar de stat în Ministerul de Interne al Republicii Moldova și a ieșit la pensie în anul 2016. După pensionare a fost angajat în structura de protecție internă a unui partid parlamentar din Republica Moldova, fiind șeful acestei structuri, fără a fi și membru de partid. Îi cunoaște pe toți cei menționați în notița roșie la expunerea situației de fapt privind afirmativul grup infracțional, ca fiind foști angajați în ministerul de interne moldovenesc, actualmente pensionari și care au fost de asemenea și ei angajați pentru asigurarea integrității partidului al cărui lider este un evreu, ce are afaceri judiciare în Israel”, a declarat moldoveanul potrivit documentelor de la Curtea de Apel Brașov.
Acesta a mai spus că a obținut din mass media informația despre doi procurori care gestionează dosarele penale ale liderului partidului, Ilan Șor. ”Coroborată cu aceea că aflase despre o întâlnire a acestora cu câțiva membrii din partid, i-a trimis pe colegii săi să supravegheze pe acești membri de partid la întâlnirea cu procurorii cu intenția de a cunoaște despre o eventuală trădare a membrilor de partid. În Moldova, o astfel de supraveghere în spațiul public, atrage o amendă penală”, a mai spus Veaceslav Ceban.
Moldoveanul a susținut că este cetățean român de 15 ani și că a venit în România în 28 octombrie 2020, în județul Mureș unde deține afaceri comerciale. A completat că a rămas în România în scop de protecție, ”întrucât dosarul înregistrat în Republica Moldova are o tentă politică”.
Instanța a constatat că, potrivit legislației în vigoare, cetățenii români pot fi extrădați din România în baza convențiilor internaționale multilaterale la care aceasta este parte și pe bază de reciprocitate, dacă persoana extrădabilă are și cetățenia statului solicitant.
”Se constată că în prezenta cauză nu este îndeplinită condiția reciprocității, deoarece, prin art. 6 par. 1 din Hotărârea nr. 1183/1997 pentru ratificarea Convenției Europene de extrădare, Republica Moldova a introdus o rezervă la convenție, potrivit căreia cetățenii Republicii Moldova nu pot fi extrădați. Aceeași poziție rezultă și din conținutul Legii nr. 177/1997 pentru ratificarea Tratatului dintre România și Republica Moldova privind asistența juridică în materie civilă și penală, semnat la Chișinău la 6 iulie 1996, în care la art. 65 alin. 1 se stipulează că părțile contractante nu-și extrădează propriii lor cetățeni”, se precizează în hotărârea Curții de Apel Brașov.
Potrivit deschide.md, în același dosar, pe lângă Veaceslav Ceban, este vizat și vărul său, Petru Bîrcă, fost șef-adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Și acesta a fugit din țară înainte de perchezițiile din noiembrie 2020.
Ulterior au mai fost reținuți încă cel puțin doi foști polițiști implicați în schemă. Aceștia le-au zis procurorilor că ar fi filat procurori anticorupție, mai mulți angajați ai Comisiei Electorale Centrale, dar și pe unii politicieni care anterior ar fi declarat presei că sunt urmăriți.
Unul dintre ei le-ar fi spus procurorilor că Veaceslav Ceban i-a propus să-l angajeze în cadrul serviciului de securitate a Partidului Politic Șor cu un salariu lunar de aproximativ 1000 de euro pe lună, iar ulterior l-a însărcinat să-i fileze pe șeful adjunct de la Procuratura Anticorupție, Vasile Leviţchi, și procurorul Alexandru Casir.