Opinii: Omul care-l vrea arestat pe Voicu

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 19:24
3976 citiri
Opinii: Omul care-l vrea arestat pe Voicu

E vorba de Basescu. Indirect, e vorba de evolutia naturala a sistemului care functioneaza cel mai primitiv din Romania - justitia. E vorba despre cum evolueaza Romania de la faza de banditism voiajor la cea de banditism stationar si are sansa sa ajunga un stat de drept.

S-o luam cu inceputul. Mai mult ca sigur, senatorul arestat Catalin Voicu s-a referit la presedintele Romaniei atunci cand a declarat in fata instantei ca "un singur om il vrea in arest, nu l-a vrut la Interne, iar DNA il reprezinta". Ca sa fie si mai clara treaba, Voicu a facut referire si la rapirea din Irak a jurnalistilor romani, pentru eliberarea carora acuza ca s-ar fi platit milioane de euro.

Il vrea Basescu arestat pe Voicu? N-ar fi de mirare. De fapt, cam toata lumea gandeste ca da. Si daca e asa, iar DNA e intr-adevar ghidat de la Cotroceni, inseamna ca vorbim aici de o lupta care depaseste granitele justitiei. Cu toate astea, in context, ne da speranta nu ca avem un stat de drept, ci ca exista premise pentru el. Fie ca se naste drept urmare a luptei politice. Si a metodelor neortodoxe.

Ce inseamna asta?

Hai sa incercam un exercitiu. Sa credem ca Voicu are dreptate in privinta lui Traian Basescu si a DNA. Sa zicem ca e la ordinele lui. Nu e deloc imposibil. Apoi, sa-i dam dreptate lui Voicu si in privinta faptului ca pe el il condamna telejustitia. Acum, sa le legam.

Trebuie sa ne intrebam cu ce naiba e asta diferit de tot ce s-a intamplat pana acum in justitia din Romania. Ei bine, este. Fie ca Basescu da telefoane de la Cotroceni, fie ca nu, ceva-ceva tot s-a schimbat in justitia din Romania. Poate ca vorbim de telejustitie, dar macar DNA ne-a oferit sansa de a avea telejustitie.

Pentru ca telejustitia e justitie. Fara presa, nicaieri in lume nu s-ar misca nimic si totul s-ar musamaliza la nivelul colegilor de justitie ai lui Costiniu. E nevoie de presiunea media intr-un caz in care poti crede ca Voicu, Costiniu ori Casuneanu sunt victime doar daca esti martian.

Avem rezultate, macar provizorii. Spre exemplu, pana acum, nu s-a mai intamplat in Romania ca un magistrat cu rang asa mare precum Costiniu sa stea la inchisoare.

Luati-o cum vreti, dar e o evolutie. Chiar daca l-am crede pe Voicu si am considera ca DNA e in mana lui Basescu, tot ar fi o evolutie. De la justitia controlata politic in care nu se intampla nimic la cea in care un politician da unda verde pentru ca unii dintre marii corupti sa plateasca.

Pentru ca au mai avut si altii DNA-ul in mana, daca ne amintim de Nastase. Nu s-a intamplat nimic atunci. Cunoscand problemele lui cu legea, nu e de mirare. Acum, dosare grele au ajuns mai departe decat spera cineva, iar cazul Voicu ne arata asta. Condamnarile unor primari ne dau iar motive de optimism. Repet, fie ca in toate aceste cazuri Basescu a dat liber, fie ca nu. N-ar fi bine sa fie asa, dar e infinit mai bine decat sa nu fie deloc.

Si, daca afacerea Voicu se va solda si cu condamnari, putem spune ca justitia din Romania a iesit la suprafata. Chiar daca a ajuns doar in nisipuri miscatoare. Macar avem speranta ca respira. Evident, asta nu va elimina coruptia. Dar macar ii va face pe unii sa inteleaga ca nu-si pot bate joc de stat la nesfarsit. Multi barosani care nu au patit nimic si credeau ca nici nu exista sanse sa pateasca se vor teme. Nu toti, dar e mult mai mult decat nimic.

E stat politienesc?

Chiar mergand pe aceeasi premisa ca Basescu domneste la DNA, tot nu inseamna ca asta e stat politienesc, cum propovaduiesc Antenele, PSD si PNL. Ar fi, daca ar arestarile ar viza nevinovati. Ori, de Voicu sau Costiniu putem spune orice, numai asta nu.

Sigur, Voicu poate sa faca pe inocentul, dar n-ar trebui sa vorbeasca. Nici de nevinovatia lui, nici de vinovatia altora. Atunci cand esti bagat pana peste gat intr-o asa treaba murdara, sa acuzi practicile necinstite ale altora inseamna sa fii pur si simplu un ipocrit fara scrupule.

Acum, sa teoretizam

Am expus ipoteza. Repet, e doar o ipoteza de lucru. Nimeni nu poate dovedi ca Basescu dirijaza DNA sa inhate coruptii care-i convin lui. Nici nu spun ca asta e o practica demna de un stat care se respecta. Orice ar fi, marcheaza o etapa in evolutia statului roman.

Am trecut de etapa banditilor voiajori, adica perioada aia din anii '90 cand fiecare fura fara oprire si fara vreo reactie a statului. Pe fata. A urmat etapa banditilor stationari, cand statul si societatea s-au mai consolidat, iar ingineriile au putut doar sa vamuiasca statul, nu sa-l fure pe bucati ca inainte.

Acum, avem sansa nasterii unui sistem incipient in care mai pot fi trasi la raspundere si rechinii. Cu implicarea lui Basescu sau nu. Partea proasta e ca Romania nu poate spera pe moment la mai mult. Suntem in spate si regulile statului de drept occidental nu se aplica la noi. Partea buna e ca se intampla ceva.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Traian Basescu Catalin Voicu, #Basescu DNA Voicu arestare, #justitie Basescu control DNA , #arestare
Comentarii
Poza gellllu
gellllu
rank 3
Voicu: "un singur om il vrea in arest, nu l-a vrut la Interne, iar DNA il reprezinta".
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
coana Despina e salvarea ta, Voicule...Da-i niste caltabosi si palinca, niste sute de mii de euroi, o vila la Snagov linga securistul SRStanescu...si te face nevinovat si curat ca un bebe...