Presa de azi: Pistolarul de la Neamt, capturat de trupele speciale. Politisti complici cu interlopii?

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 07:29
7870 citiri
Presa de azi: Pistolarul de la Neamt, capturat de trupele speciale. Politisti complici cu interlopii?
Foto: Antena3

Moartea lui Gheorghita Mararu, interlopul ucis, duminica, intr-o cafenea din Piatra-Neamt, este, si marti, subiectul dezbatut de toata presa centrala.

Barbatul a fost impuscat, de cinci ori, de un atacator dintr-o banda interlopa rivala. Cristian Chilat, zis Falau, presupusul autor al asasinatului de la Piatra Neamt, a fost prins, la 24 de ore de la comiterea crimei.

"Pistolarul de la Neamt, capturat de trupele speciale", anunta, Gandul, ca principalul suspect in cazul crimei de la Piatra-Neamt a fost capturat de autoritati, iar ziarul Puterea scrie despre motivul pe care l-ar fi avut autorul crimei, evidentiat prin titlul "Ipoteza socanta in cazul atacului armat de la Piatra Neamt. Cristian Chilat a comis crima de frica sa nu fie el ucis".

Jurnalistii scriu si despre implicatiile politistilor in rafuielile mafiote. "Valentin Fatuloiu: Am propus demiterea sefului IPJ Neamt", puncteaza Jurnalul National, in timp ce Adevarul titreaza "Seful IPJ Neamt, Aurelian Soric, in relatii stranse cu interlopul Mararu".

Si Evenimentul Zilei scrie despre "Caracatita de tip mafiot din Moldova, in spatele luptelor sangeroase dintre clanuri". Romania Libera isi titreaza articolul "Interlop roman in 2010: agresor de politisti, calaret, inrudit cu fratele presedintelui" si rememoreaza evenimentele in care au fost implicati interlopi si grupari mafiote.

Gandul: Pistolarul de la Neamt, capturat de trupele speciale

Politia din intreaga tara, dar si o buna parte din lumea interlopa din Moldova au pornit intr-o adevarata cursa de capturare a celui care l-a lichidat pe Gheorghe Mararu si l-a ranit pe fratele acestuia.

Cristian Chilat, principalul suspect in cazul crimei de duminica de la Piatra Neamt, a fost prins, luni, de politisti si risca inchisoare pe viata pentru faptele sale, precizeaza Gandul.

Arma crimei nu a fost gasita in urma perchezitiei. Rudele la care se adapostea Chilat ar putea fi cercetate pentru favorizarea infractorului. Falau a fost audiat de procurori si dus in fata instantei care a decis arestarea preventiva.

Puterea: Ipoteza socanta in cazul atacului armat de la Piatra Neamt. Cristian Chilat a comis crima de frica sa nu fie el ucis

Tot la Parchet a fost audiat si Bogdan Mararu, care a fost impuscat de Chilat si a fost externat luni dimineata, dupa ce a fost supus unei interventii chirurgicale. Mararu a fost audiat in acest caz in calitate de parte vatamata si urmeaza ca legistii sa stabileasca numarul de zile de ingrijiri medicale de care va avea nevoie victima.

Fratele supravietuitor nu a confirmat informatiile potrivit carora familia celor impuscati, cunostinte si prieteni, ar oferi recompensa un milion de euro pentru cel care ofera date care vor duce la prinderea autorului, scrie Puterea.

Totodata, prin lumea interlopa nemteana umbla vorba ca, la scurt timp dupa ce a iesit de dupa gratii, in urma cu trei luni, Cristian Chilat a fost abordat de fratii Mararu, care i-au cerut banii pe masinile pe care le-ar fi incendiat Falau in 2006. Altfel ar fi fost amenintat cu moartea. Cum si Puiu Mironescu, un alt interlop, a fost tinta unui atentat, Falau s-ar fi speriat atat de tare, incat s-ar fi decis sa isi apere viata curmand-o pe a celor care l-au amenintat.

Adevarul: Seful IPJ Neamt, Aurelian Soric, in relatii stranse cu interlopul Mararu

Din razbunare sau din teama sa nu fie ucis, pentru autoritati a fost mai putin important motivul crimei, iar Chilat a fost arestat pentru 30 de zile pentru omor deosebit de grav.

Cazul insa nu este rezolvat dupa capturarea autorului. Un ofiter de politie sustine in acte oficiale ca seful IPJ Neamt, Aurelian Vasea Soric, ar fi in relatii stranse cu camatarul Gheorghe Mararu, potrivit Adevarul.

"Soric afirma ca nu i se poate intampla nimic atat timp cat seful lui este Fatuloiu si in permanenta face trimitere la excursiile pe care acestia le-au efectuat in anii 2006-2007, in Egipt si Antalya, cu banii primiti de la Gheorghe Mararu", sustine intr-un raport trimis la Bucuresti ofiterul de politie Constantin Nechita, fost membru al Serviciului de Informatii si Protectie Interna al Politiei Piatra Neamt.

Nechita sustine in raport ca a fost demis, dupa ce a arestat membri ai gruparii interlope. "Comisarul Soric este dirijat de catre Gheorghe Mararu pentru a se razbuna, deoarece, anterior, prin activitatea pe care am desfasurat-o in calitate de ofiter de informatii, s-a reusit arestarea unor membri importanti din gruparea de crima organizata condusa de catre acest interlop", mai spune Constantin Nechita in raport.

Mai mult, in raport este mentionat faptul ca seful IPJ si-a construit casa langa cea a interlopului Mararu. "Dovada este ca a locuit in vila apartinand lui Gheorghe Mararu, cel mai important lider de crima organizata din Neamt, si, ulterior, in aceeasi perioada, au ridicat doua impunatoare vile, fiind vecini", se mai precizeaza in raportul citat.

Jurnalul National: Valentin Fatuloiu: Am propus demiterea sefului IPJ Neamt

Ca urmare a raportului, Seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica, chestor sef de politie Dan Valentin Fatuloiu, a propus ministrului de Interne, Traian Igas, schimbarea din functie a lui Soric.

Acesta a precizat ca ar putea fi demise si alte persoane cu functii de conducere din IPJ Neamt, dar si din alte judete ale tarii, puncteaza Jurnalul National.

De asemenea, in ceea ce priveste atacul de duminica din Piatra Neamt, Fatuloiu a spus ca va sesiza CSM, pentru ca agresorul fusese eliberat conditionat, desi ar fi trebuit sa fie supravegheat judiciar.

Evenimentul Zilei: Caracatita de tip mafiot din Moldova, in spatele luptelor sangeroase dintre clanuri

Insa asasinatul din Piatra-Neamt are radacini mai adanci, iar Soric nu este singurul nume implicat.

In stenogramele discutiilor dintre interlopi si diferite persoane apar nume cu greutate precum cel al lui Sorin Crivat, fostul secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii Europene arestat si mort, apoi, in conditii suspecte in penitenciarul Codlea, informeaza Evenimentul Zilei.

Apoi, sunt pomenite nume sonore precum cel al fostului sef al Politiei Romane, Gheorghe Plai (atunci sef al IJP Iasi, iar in prezent seful IJP Botosani), al lui Catalin Valeanu, sotul presedintei Curtii de Apel Iasi (atunci vicepresedinte), sau al fostului prefect Radu Prisacaru, arestat, in 2006, pentru luare de mita.

Romania Libera: Interlop roman in 2010: agresor de politisti, calaret, inrudit cu fratele presedintelui

Cazul de omor din Piatra Neamt, in care au fost implicati interlopi si grupari mafiote, dar si nume sonore, nu este singular, in acest an, in Romania.

La sfarsitul lunii octombrie a fost repatriat in Romania controversatul personaj Costica Argint, arestat de politia italiana sub acuzatia de ultraj contra bunelor moravuri. Autoritatile din Peninsula au dispus extradarea lui Argint la doi ani dupa ce Ministerul Justitiei a trimis o cerere in acest sens, aminteste Romania Libera.

O buna parte din luna septembrie 2010 a fost marcata, mediatic, de cazul interlopului dambovitean George Daniel Uta, care a bagat in coma un politist dupa ce l-a lovit in cap cu o sticla, intr-un bar din Targoviste.

In luna iunie, deja celebrul interlop Ion Balint, zis Nutu Camataru, a fost eliberat din Penitenciarul Jilava dupa ce a ispasit sase ani de inchisoare. Pentru a marca momentul, acesta a pornit spre casa calare pe un cal adus la poarta penitenciarului de fiul sau si cativa apropiati.

Un eveniment pasnic care a implicat presupusi interlopi s-a petrecut, in ianuarie, la botezul nepoatei celui cunoscut drept Bercea Mondialu, ocazie care a fost marcata de prezenta, in calitate de nas, a fratelui presedintelui Romaniei, Mircea Basescu.

Acesta a devenit "parintele spiritual" al fetei Renata Doinita, fiica a Formatiei, 17 ani, si a sotului acesteia, Marius, 20 de ani.

La inceputul lunii ianuarie, judecatorii ieseni au cerut ca 17 persoane din clanul Corduneanu, din cele 21 retinute, sa primeasca mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Interlopii sunt acuzati de trafic de persoane, santaj, fraude economice, spalare de bani si infractiuni informatice cu acte false.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Florin Chilat arestat, #Florin Chilat impuscat Ghorghita Mararu, #Fatuloiu Soric clanul Mararu, #crima Piatra Neamt , #arestare