Primari din Ilfov, pericol pentru ordinea publica - vezi motivarea instantei

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 20:58
1594 citiri
Primari din Ilfov, pericol pentru ordinea publica - vezi motivarea instantei
Foto: Arhiva

Lasarea in libertate a primarilor din Ilfov ar reprezenta un pericol concret pentru ordinea publica, prin crearea unui sentiment de temere si insecuritate in randul societatii civile, se arata in motivarea hotararii de joi a Curtii de Apel Bucuresti, prin care cei doi edili au fost arestati.

"Modul si mijloacele in care se retine ca inculpatii ar fi savarsit infractiunile pentru care sunt cercetati, gradul ridicat de pericol social concret al acestora sunt elemente de natura a crea convingerea instantei ca se impune luarea fata de acestia a masurii arestarii preventive", se arata in motivarea deciziei magistratilor CAB, prin care primarul din Jilava, Adrian Mladin, primarul din Snagov, Apostol Musat, vicepresedintele Consiliului Judetean Ilfov, Gheorghe Roman, si finul edilului din Jilava, Ovidiu Szasz au fost arestati preventiv pentru 29 de zile.

Curtea a luat decizia avand la baza declaratiile denuntatorului din acest caz, omul de afaceri Florian Puiu, dar si alte probe printre care se numara procesele verbale de redare a inregistrarilor ambientale audio - video a convorbirilor purtate de denuntator Adrian Mladin, Apostol Musat, Gheorghe Roman, Ovidiu, Szasz, dar si cu notarii publici Eugenia Cutaru si Roxana Curpene, dar si documentele privind temeiurile in cauza emise de Primaria Jilava si de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov.

Pericol social

Magistratii explica ca pericolul concret in acest caz deriva din faptul ca, prin faptele savarsite, inculpatii au incalcat normele care reglementeaza relatiile sociale si au adus, astfel, atingere institutiilor si valorilor de baza ale societatii."In aprecierea existentei pericolului pentru ordinea publica, Curtea are in vedere mai ales natura si imprejurarile concrete ale comiterii faptelor, calitatea de notari, primari, vicepresedinte ale CJI, calitati de potenteaza urmarile negative ale actiunilor lor asupra prestigiului de care ar trebui sa se bucure orice functionar in exercitarea atributiilor de serviciu, consecintele incontestabil negative ale acestui gen de fapte asupra increderii publice in corectitudinea demersurilor functionarilor implicati intr-o procedura judiciara si rezonanta sociala a faptelor de coruptie la momentul actual", potrivit motivarii CAB.

In acest sens, Curtea arata ca "toate aceste elemente reliefeaza o gravitate si un ecou al faptei suficiente pentru a justifica, la acest moment, aprecierea ca prezervarea ordinii publice reclama in mod necesar luarea unei masuri preventive, astfel incat sa se asigure in mod efectiv sentimentul de securitate ce deriva din promtitudinea reactiei organelor judiciare in fata faptelor de coruptie, cat si buna desfasurare a urmaririi penale".

CAB a decis, joi, arestarea preventiva a primarului din Jilava, Adrian Mladin, a primarului din Snagov, Apostul Musat, a vicepresedintelui CJ Ilfov, Gheorghe Roman, si a finului edilului din Snagov, Ovidiu Szasz, lasandu-le In libertate pe notaritele Roxana Curpene si Eugenia Cutaru.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Situatia personala le-a scapat pe notarite de mandate

Fata de notaritele Curpene si Cutaru s-a luat decizia cercetarii in libertate, cu obligarea de a nu parasi localitatea.

Vicepresedintele CJ Ilfov, Gheorghe Roman, dar si finul primarului din Jilava, Ovidiu Szasz, precum si doi notari publici au fost retinuti de procurorii DNA in dosarul care ii vizeaza pe primarii din Jilava si Snagov, retinuti de asemenea pentru fapte de coruptie, informeaza DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, vicepresedintele CJ Ilfov, Gheorghe Roman, este cercetat pentru trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni. De asemenea, in sarcina finului primarului din Jilava, Ovidiu Szasz, s-au retinut infractiunile de complicitate la luare de mita si fals intelectual, in forma participatiei improprii si asociere pentru savarsirea de infractiuni, in timp ce notarii publici Roxana Curpene si Eugenia Cutaru sunt cercetate pentru complicitate la trafic de influenta si fals intelectual, in forma participatiei improprii.

Cei patru au fost retinuti in dosarul care ii vizeaza pe primarii din Jilava si Snagov, cercetati de procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

Totodata, in acelasi dosar, mai este invinuit si Ion Scaeteanu, personaj din anturajul primarului comunei Snagov, care este acuzat de trafic de influenta fals intelectual, in forma participatiei improprii, asociere pentru savarsirea de infractiuni, insa mpotriva lui procurorii nu au luat nicio masura.

Primarul localitatii ilfovene Snagov, Apostol Musat, si edilul din Jilava, Adrian Mladin, au fost retinuti pentru 24 de ore de procurorii DNA, care ii cerceteaza pentru fapte de coruptie. Astfel, cei doi primari au fost retinuti pentru luare de mita, trafic de influenta si fals intelectual, in forma participatiei improprii, asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Primarii din Jilava si Snagov, arestati preventiv pentru luare de mita

Primarii comunelor Jilava si Snagov au cerut de la o persoana, denuntator in dosar, peste 1,5 milioane de euro, pentru a alcatui un plan parcelar, astfel incat acesta sa poata intabula un teren de 23.8 hectare situat in extravilanul comunei, pe care sa-l vanda ulterior, informeaza DNA.

Cei doi primari au fost ridicati, marti in jurul pranzului, de anchetatori si dusi la DNA pentru audieri. De asemenea, procurorii au audiat, marti, mai multi martori, printre care angajati ai celor doua primarii, dar si functionari de la Oficiul de Cadastru Ilfov.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#primari Jilava Snagov, #arestare primar jilava , #arestare