Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Seful Administratiei Porturilor ramane dupa gratii

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 13:48
1216 citiri
Seful Administratiei Porturilor ramane dupa gratii
Foto: Adevarul

Directorul in cadrul Administratiei Porturilor Maritime Constanta, Eugen Bogatu, ramane in arest, a decis definitiv, miercuri, Completul de 5 Judecatori al ICCJ, care a respins contestatia acestuia impotriva deciziei de luni a Sectiei Penale, care a emis un mandat de arestare pentru 29 de zile.

Completul de 5 Judecatori al ICCJ a judecat, miercuri, contestatia lui Eugen Bogatu impotriva deciziei de luni a Sectiei Penale a instantei supreme, prin care acesta a fost arestat pentru 29 de zile.

Bogatu este cercetat de procurorii anticoruptie in dosarul UCM Resita, privind o returnare ilegala de TVA in valoare de 60 de milioane de euro.

Procurorii DNA il acuza pe Eugen Bogatu de favorizarea infractorului si trafic de influenta. Anchetatorii spun ca acesta l-ar fi ajutat pe omul de afaceri libanez Said Baaklini sa exporte cat mai repede cele patru motoare cumparate de la UCM Resita.

Bogatu i-a cerut in mod direct lui Baaklini suma de 20 miliarde lei vechi, atat pentru sine cat si pentru un operator portuar din Constanta, in proportii neprecizate, pentru a interveni pe langa operatorul portuar respectiv si pe langa o agentie de shipping, in scopul de a rezolva problema transportului marfurilor.

In plus, Bogatu a facut personal interventii pe langa mai multe persoane pentru a se impiedica descarcarea marfurilor de pe vas, in incercarea de a evita verificarea si evaluarea acestora, astfel incat sa nu poata fi constatate discrepantele dintre marfurile concret imbarcate pe vas si documentele comerciale ale acestora, sustin anchetatorii.

Procurorii DNA fac cercetari cu privire la mai multe persoane, in dosarul returnarii de TVA de aproximativ 60 de milioane de euro, din vanzarea unor motoare de la UCM Resita. In acest dosar sunt arestati omul de afaceri Said Baaklini, directorii din cadrul UCM Resita Adrian Preda si Adrian Chebutiu, precum si directorul din cadrul Administratiei Porturilor Maritime Constanta, Eugen Bogatu. Totodata, in dosar este vizat si senatorul PD-L Mircea Banias.

Potrivit DNA, presedintele Consiliului de Administratie si directorul general de la SC UCM Resita SA, Adrian Chebutiu, si directorul executiv al aceleiasi societati, Adrian Coriolan Preda, sunt cercetati penal pentru evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala si doua infractiuni de fals intelectual. De asemenea, libanezul Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL Bucuresti, este acuzat de evaziune fiscala, evaziune fiscala in forma tentativei si asociere in vederea savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in data de 31 august 2010, in urma unei intelegeri anterioare, SC UCM Resita SA a emis o factura in valoare de 250 de milioane de euro plus TVA catre SC Libarom Agri SRL Bucuresti care a cumparat de la uzina din Resita patru motoare vechi, nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani.

Procurorii au stabilit ca motoarele respective erau intr-o avansata stare de degradare, nu erau functionale, erau alcatuite din piese uzate, demontate de la alte instalatii. In aceste conditii, prin constatare tehnico-stiintifica administrata in cauza a rezultat ca valoarea reala a marfii respective era de aproximativ 213.000 euro.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#arest Eugen Bogatu, #decizie definitiva complet judecatori , #arestare