Un detinut de la Gherla a fost eliberat mai devreme cu un an, din greseala

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 22:06
2608 citiri
Un detinut de la Gherla a fost eliberat mai devreme cu un an, din greseala
Foto: Arhiva

Un detinut din Penitenciarul de maxima siguranta Gherla a fost eliberat din greseala, cu aproape un an inainte de ispasirea pedepsei.

Acest lucru a fost posibil deoarece atat la judecatoria Gherla, cat si la penitenciar, pedeapsa a fost calculata gresit, informeaza Realitatea TV.

Astfel, termenul de eliberare a fost stabilit pentru februarie 2010 in loc de februarie 2011, asa cum ar fi trebuit.

Directorul Penitenciarului Gherla, Vasile Pop, a declarat la Realitatea TV ca totul a pornit de la o greseala materiala.

"Am primit o hotarare de la instanta, prin care, din greseala, in loc de 2007 a fost trecut 2008. Hotararea instantei a ramas definitiva, iar noi am fost obligati sa o executam (...) Eu nu am voie sa intervin in actul justitiei", a declarat acesta.

In plus, Vasile Pop a precizat ca dupa ce autoritatile s-au sesizat, detinutul s-a intors singur la penitenciar, pe 19 martie, si a solicitat el insusi eliberarea unui nou mandat.

"Pe 22 martie avea termen de judecata, probabil si-a dat seama ca a fost descoperit si a considerat ca e bine sa vina din proprie initiativa, pentru ca beneficiile ar fi fost mai mari in caz de eliberare conditionata", a explicat directorul.

Surse din penitenciar au dezvaluit insa ca cel care ar fi sesizat eroarea produsa ar fi fost chiar colegul de celula al barbatului eliberat inainte de expirarea pedepsei.

Mai mult, purtatorul de Cuvant de la Judecatoria Gherla, Anca Mihaela Ion, a intervenit telefonic in emisiune si l-a contrazis pe directorul penitenciarului, afirmand ca "instanta din oficiu si-a dat seama de eroarea de tehnoredactare si a procedat la indreptarea ei. Detinutul nu s-a prezentat singur si nu am fost sesizati de Penitenciar".

Detinuti angajati la vila directorului

Interventia telefonica a directorului Vasile Pop la Realitatea TV a continuat cu o alta dezvaluire surprinzatoare, pornita de la mesajul unui telespectator.

Astfel, s-a aflat ca Pop isi construieste o vila intr-un sat de langa Dej avand drept angajati detinuti de la penitenciarul pe care il conduce.

"Am contract valabil, le dau putin mai mult decat salariul minim pe economie (...)Am depus cererea de contract la Administratia Nationala a Penitenciarelor, aproximativ 7 milioane de lei pe detinut", a recunoscut Vasile Pop, in opinia caruia totul este legal iar el nu poate fi acuzat de conflict de interese, deoarece situatia este prevazuta intr-un Ordin al Directiei Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care prevede ca angajatii penitenciarelor pot angaja la randul lor detinuti pentru diverse lucrari.

Prezent in emisiune, Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, a declarat ca situatia reprezinta un conflict evident de interese si ar trebui stopata cat mai repede, prin revizuirea actelor juridice respective.

In schimb, directorul general ANP, Ioan Bala, a declarat ca respectivul contract este intocmit si avizat de ANP si ca nu poate fi vorba de aparitia unor eventuale abuzuri pentru ca plata detinutilor nu se face individual, ci se face in contul unitatii si unitatea ii aloca cota parte.

"Din punct de vedere legal situatia este acoperita", a mai spus Bala, precizand ca ordinul cu pricina a fost dat in conditiile actualei situatii de criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#detinut Gherla eliberat , #arestare