Fotoreportaj Ziare.com Al Doilea Razboi Rece. Cum pregateste armata SUA schimbul de tancuri la Mihail Kogalniceanu

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 11:26
22628 citiri
Fotoreportaj Ziare.com Al Doilea Razboi Rece. Cum pregateste armata SUA schimbul de tancuri la Mihail Kogalniceanu
Foto: Ziare.com

In armata americana e greu sa deosebesti un ofiter superior de un soldat, daca nu ai un ochi antrenat.

Uniforma e la fel si la unul si la celalalt, acelasi material, aceeasi culoare de camuflaj care nu prea se potriveste cu vegetatia din Europa, observandu-se ca echipamentul a fost proiectat pentru zone desertice, precum cele din Irak si Afganistan.

Sepcile militarilor arata la fel. De la distanta, aflat intr-un grup de soldati care vorbeau intre ei, era imposibil de observat cine are gradul cel mai mare.

Colonelul Moon e mic de statura, iar in perioada comunista, nicio scoala de ofiteri din Romania nu l-ar fi acceptat sa se inscrie pentru examen, dar s-au schimbat multe in ultimii 30 de ani, inclusiv faptul ca Peter Moon pronunta corect Mihail Kogalniceanu, baza militara unde-si va petrece urmatoarele sase luni la comanda Batalionului 1 din Regimentul de Infanterie 18 si a fost deja de cateva ori la Constanta.

Peste 500 de soldati, 14 tancuri Abrams si 30 de tancuri Bradley vor stationa in Romania si Bulgaria in urmatoarele noua luni, inlocuind batalionul de blindate din Brigada a III-a care-si incheie stagiul.

Colonelul Peter Moon, 42 de ani, va comanda batalionul de tancuri care va ajunge la baza militara de la Mihail Kogalniceanu, Romania - Foto: Ziare.com

"In Romania, vom deplasa 10 tancuri Abrams si 4 Bradley care vor fi deservite de 200 de oameni", a declarat colonelul Peter Moon, pentru Ziare.com.

"Voi face drumuri intre Romania si Bulgaria", a adaugat el. "Dupa sase zile de la momentul in care oamenii si echipamentul ajung in baza de la Mihail Kogalniceanu, vom fi pregatiti sa facem primul exercitiu", a precizat colonelul Moon pentru Ziare.com.

"Transportul tancurilor se va realiza pe calea ferata, dar vor fi componente care vor fi transportate si pe sosea", a adaugat el.

Colonelul Peter Moon, de origine asiatica, e de 19 ani in armata americana. Are la activ doua tururi de cate noua luni in Irak, a fost in Afganistan si in Kuweit, incepand cu anul 2003.

In varsta de 42 de ani, considera ca cel mai important lucru pe care l-a invatat in cariera este acela de a "lucra in echipa".

Abrams si Bradley, prietenii blindati

Venit din Fort Riley, Kansas, USA, cu Brigada a II-a Blindate din Divizia 1 de Infanterie, stabilit pentru o perioada scurta intr-o baza militara a armatei poloneze din apropierea orasului Boleslawiec, Batalionul 1 are trei saptamani sa impacheteze din nou si sa plece spre sud, in Romania si Bulgaria.

Zece tancuri Abrams vor fi transportate din Polonia in Romania pentru exercitii militare ale armatei americane - Foto: Ziare.com

Capitanul Joseph Laplante va fi la comanda companiilor din Romania: "Antrenamentele pe care le vom face vor fi la nivel de pluton, adica folosim formatiuni de 4 tancuri Abrams si 4 Bradley care vor face manevre si trageri in acelasi tip de exercitiu", ne-a povestit capitanul.

Joseph Laplante are, ca experienta militara, un tur de noua luni in Afganistan si un altul in Kuweit.

Mitraliera montata pe tancul Abrams deservita de unul dintre cei patru membri ai echipajului - Foto: Ziare.com

Tancurile Abrams care vor veni in Romania sunt "indestructibile", spune capitanul Laplante. "Tunul de 120 de milimetri impreuna cu motorul cu turbina care dezvolta o putere de 1.500 de cai, la care se adauga blindajul special, transforma tancul deservit de un echipaj format din patru oameni intr-o masinarie capabila sa atace sau sa se apere impotriva unor atacuri masive de vehicule blindate", se precizeaza in comunicatul de presa al Brigazii a II-a Blindate.

Tancul Abrams se poate deplasa cu o viteza de maximum 68 km/h si are o autonomie de 425 de kilometri.

Formatiune de tancuri Bradley, verificate de catre echipaje dupa terminarea unui exercitiu tactic in Polonia - Foto: Ziare.com

Tancul Bradley "ofera transport protejat unei grupe de infanterie (6 soldati) pe campul de lupta si sustine desfasurarea trupelor de infanterie, executand foc. E proiectat sa atace si sa distruga tancurile, vehicule de recunoastere, buncare, vehicule de lupta si elicoptere inamice.

Tancul Bradley e deservit de o echipa formata din trei oameni care au in dotare o mitraliera M242 cu proiectile de 25 de milimetri, un lansator de mine anti-tanc TOW si o mitraliera M240C cu proiectile de 7,62 milimetri. Viteza maxima este de 65 de kilometri pe ora si are o autonomie de 485 de kilometri", se arata in comunicatul brigazii de blindate.

Formatiune de tancuri Bradley, gata de a pleca in misiune, in cadrul unui exercitiu militar desfasurat in Polonia. Un pluton de patru tancuri Bradley va ajunge in Romania - Foto: Ziare.com

Tancuri pentru echilibru in Europa de Est

Initiativa de Reasigurare a Europei (ERI) este un program al guvernului american initiat de presedintele Barack Obama in anul 2014, la putin timp dupa ce trupele rusesti au invadat Peninsula Crimeea. Programul a fost pastrat si de actualul presedinte Donald Trump, aproband o crestere a finantarii pentru 2018 cu 1,4 miliarde de dolari, ajungand la un buget de aproape 5 miliarde de dolari.

Colonelul David Gardner, comandantul Brigazii a II-a Blindate a armatei SUA, din care un batalion va ajunge in Romania, considera ca exercitiile militare contribuie la pastrare echilibrului in Europa de Est - Foto: Ziare.com

Pentru Europa de Est este un semnal foarte clar care vine de la SUA cu privire la protectia si interventia in cazul unei potentiale agresiuni externe.

Soldatii trimisi nu stationeaza permanent, ci fac parte dintr-un proces dificil de rotatie care se petrece o data la noua luni cand o brigada de blindate, in jur de 4.000 de militari plus echipament, o inlocuieste pe cea aflata in diferite state din Europa Centrala si de Est.

In Polonia se afla grosul brigazii, dar o parte dintre militari, vehicule de lupta si armament sunt amplasate si in Germania, Ungaria, Romania si Bulgaria.

"Cred ca de fiecare data cand reusim sa proiectam puterea noastra militara prin exercitii si aplicatii ii determinam pe ceilalti sa tina seama de aceasta putere, totodata mai cred ca exercitiile pe care le facem impreuna cu aliatii nostri contribuie mult la mentinerea securitatii in regiune", a declarat colonelul David Garner, comandantul Brigazii a II-a Blindate.

Citeste si Fotoreportajul Ziare.com Cum sa-l opresti pe Putin? Miscari de trupe si exercitii militare in Europa de Est

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#tancuri americane Romania, #exercitii militare Romania, #soldati americani Romania , #armata