Au recunoscut ca au facut victime in timpul Revolutiei

Miercuri, 24 Decembrie 2008, ora 15:11
4308 citiri
Au recunoscut ca au facut victime in timpul Revolutiei
Foto: Romania Libera

Mai multe formatiunile alcatuite din civili si militari au depistat si retinut in timpul Revolutiei din 1989 indivizi care trageau in oamenii iesiti pe strazi.

Tot atunci, fortele de interventie ale Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista au actionat la ordinele Armatei pentru anihilarea unor asa-zisi teroristi, in urma luptelor fiind prinsi mai multi lunetisti

Unii dintre tragatori au afirmat ca primisera armamentul de la fosti ofiteri de Securitate care le indicasera si locul de unde sa traga, scrie Romania Libera.

Desi au trecut 19 ani de atunci, mai exista unele cazuri neelucidate privind asa-numitii teroristi si sunt consemnate in dosarele Revolutiei cazuri bizare, cu tragatori care actionau individual sau in grupuri mici, impuscand aleatoriu civili sau militari.

Tudor Molan, in varsta de 42 de ani, era in viata de zi cu zi factor postal in Brasov. Dupa cum au declarat martorii, vecini si colegi de serviciu, acesta era un om obisnuit, cu viata de familie si cu doi copii. Povestea sa din timpul Revolutiei este una impresionanta.

In dimineata zilei de 23 decembrie 1989 Molan este arestat in timp ce iesea din curtea Cimitirului Evanghelic, aflat in zona centrala a orasului Brasov, avand asupra sa o arma semiautomata cu luneta si munitia aferenta.

A fost apoi dus in cladirea postei si de acolo mutat la sediul Judetenei PCR, pentru interogatoriu.

Intr-o declaratie data procurorilor militari, tot in prima zi a arestului, postasul afirma ca l-a cunoscut pe locotenentul major Morariu, de la Securitate, prin intermediul colonelului pensionat Sovaila, avand cu acesta trei-patru runde de intalniri.

Postasul recunoaste ca a tras, impreuna cu celelalte doua persoane, in manifestanti si militari, apoi au plecat spre casa. Persoanele indicate de Tudor Molan au negat orice legatura cu acesta. S-a facut si o reconstituire la Cimitirul evanghelic in ziua de 27 decembrie '89.

In procesul-verbal s-a consemnat ca Molan nu a mai putut preciza cavoul de unde a tras si unde a stat ascuns. In cimitir, procurorii au gasit unele tuburi de cartuse pentru arme ZB si pentru pistol-mitraliera de calibrul 7,62 mm.

Inexplicabil ramane faptul ca pana pe 27 decembrie '89 nu a existat nici o preocupare in legatura cu arma si munitia gasite asupra lui Molan.

Acesta este unul din multele astfel de cazuri, enigmatice si nesolutionate din dosarele Revolutiei.

Citește și:
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
România va continua toate demersurile posibile pentru un vot pozitiv joi, 8 decembrie, în consiliul JAI privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, au transmis pentru Ziare.com surse...
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....